Karavan iç kaplama yapımı ve maliyetler | Karavan Yapımı #7

Karavan iç kaplama yapımı ve maliyetler | Karavan Yapımı #7

Karavanın yalıtım aşaması bittikten ve parkelerimizi döşedikten sonra nihayet kaplama ve mobilya kısmına başlayabildik. Nihayet diyorum çünkü elimizde olan ve olmayan bir takım sebepler yüzünden bu süreç uzadıkça uzamıştı. Karavan iç kaplama yapımı için yeterli teçhizatımız ve bilgimiz olmadığından bu aşamada tanıdığımız marangozlarla çalıştık. Sonuçta malzemeyi zor bulmuşuz bir de o kadar para vermişiz. Kendimiz yapma riskini göze alamazdık. Tavan kaplamasını İstanbul’da; yan kaplamaları ve tüm mobilyaları da Adapazarı’nda yaptık.

Karavan iç kaplaması detaylı videosu

İç kaplama aşamasına geçmeden önce arabanın bizden önceki sahibinin kullanmış olduğu kaplamaların tamamını sökmüştük ve tüm yüzeyleri temizlemiştik. Ama nasıl bir sökme hatırladınız mı? Videoları takip edenler o zemini sökmekle saatler harcadığımızı ve en sonunda krikoyla anca sökebildiğimizi hatırlayacaktır. Sökme aşamasında neler yaptığımızı “Karavan Sökme” yazısında anlatmıştım. (Yazı okumayı sevmeyenler siz de korkmadan linki açabilirsiniz; orada video da var.) Sökme işlemini tamamladıktan sonra ısı yalıtımımızı yaptık ve ardından kaplama işlemine geçtik. Isı yalıtımını nasıl yaptığımızı ve hangi malzemeleri kullandığımızı da “Karavan Yalıtım Yapımı” linkinden okuyabilir ve detaylı videoyu izleyebilirsiniz. Yazı okumayı sevmeyenler hadi yine iyisiniz.

Yer kaplamasında hangi malzemeyi kullandık ve kaplama nasıl yapıldı?

karavan iç kaplama zemin

Parkeleri döşemeden önce yalıtımın üzerini düz bir zemin elde edebilmek için kontrplak ile kapattık. Bunun için tabakası 360 TL’den 2 tabaka 15 mm kayın kontrplak aldık fakat yalnızca 1,5 tabaka kullandık. (Tabaka boyutları 170x 210)

Karavan iç kaplama işleminde zemin kaplamasını arabanın içini söktükten ve 9 mm elastomerik kauçuk sünger ile kapladıktan sonra yapmıştık. Zemin için kendinden yapışkanlı kauçuk sünger kullandık. Ardından karton kalıplar ile zeminin ölçüsünü aldık ve kontrplakları bu ölçüye uygun şekilde kestik. Kesilen kontrplakları zemine vidalayarak monte ettik.

Tavan kaplamasında hangi malzemeyi kullandık ve kaplama nasıl yapıldı?

karavan iç kaplama tavan

Tavan kaplamasında 6,5 mm huş kontra kullanıldı. Önce özel bir kaplama ile tavan ölçüleri alındı. Daha sonra bu kaplama, özel bir solüsyon sürülerek huş kontranın her iki tarafına konuldu ve 80 derece sıcaklıkta yüksek basınç ile bir müddet preslendi. Preslenen malzeme CNC’ye yatırılıp hem tavan ölçülerinde kesildi hem de aynı anda ahşap görünüm veren derzler ve tavanda kullanılacak lamba kanalları açıldı. Hazırlanan malzeme tavana özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılarak tavanın kavisini alacak şekilde desteklendi. Bu işlemin ardından zımpara ve yağlama yapıldı. Bu aşamadaki tüm işlemler Demonte Karavan tarafından gerçekleştirildi. Tavan hediye olarak yapıldı.

Yan kaplamalarda hangi malzemeyi kullandık ve kaplama nasıl yapıldı?

karavan iç kaplama

Arabanın yan duvar kaplamaları için 4 mm marin kayın kullandık. Toplamda 3 tabaka malzeme kullanıldı. 3 tabakanın toplam maliyeti 267 TL idi. (Tabaka ölçüsü 220×170) Arka bagaj kapağı, sürgülü kapı alt kısmı, iki adet arka duvarın tamamı ve arkada kısımdaki sürgülü camın kenarları ile alt kısmı bu malzeme ile kaplandı. Tüm bu kaplamaların ardından yaklaşık yarım tabaka malzeme arttı.

karavan iç kaplama

Yan kaplamalar için uzun zamandır aile dostumuz olan tanıdığımız bir marangoz ile birlikte çalıştık. Kaplamaların tamamı ve mobilyalar Adapazarı’nda Güney Ahşap Dekorasyon tarafından yapıldı. Yan kaplamaların en zahmetli kısmı elbette ölçü almaktı. (Tabii bana göre. İsmail abilere göre ufak bir detaydan ibaretti.) Önce karton kalıplar kullanarak yalıtım malzemelerinin tamamı aşağıda kalacak şekilde ölçüleri aldık. Aldığımız ölçüleri kaplama malzemesine geçirerek malzemeyi uygun boyutlarda kestik. Kestiğimiz kalıpları zımparaladık ve ardından Borma Wachs mobilya cilası ile yağladık. Yağlanan tabakalar 6-7 saat bekledikten sonra tekrar zımparalayıp bir kez daha yağladık. Ertesi gün yağı tamamen emen parçaları araca monte ettik.

Neden Borma Wachs mobilya cilası kullandık?

Bildiğiniz gibi mobilyalarda malzemenin uzun ömürlü olması için bir koruma karmanı oluşturulması gerekiyor. Bizim de kullandığımız malzemelerin üzerini böyle bir katmanla kapatmamız gerekiyordu. Renksiz olduğu ve herhangi bir ısıda sağlığa zararlı kimyasallar açığa çıkarmadığı için Borma Wachs mobilya cilası tercih ettik. Bu malzemeyi 120 TL’ye satın aldık.

Sıradaki aşama –> KARAVAN MOBİLYA


Önceki aşama –> KARAVAN ISITICI SEÇİMİ


Aracın karavana dönüştürülme aşamalarını ve karavan yapımını merak ediyorsanız ve takip etmek istiyorsanız @melkeontheroad Instagram hesabı ve @selcukorgen Instagram hesabı ile Melke On The Road Youtube kanalını takip edebilir; yayınladığım karavan yazılarından anında haberdar olmak için mail bültenime abone olabilirsiniz.


Karavan Yapımı serisinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar