Pembe şehir olarak da bilinen Jaipur benim gezerken en çok keyif aldığım Hindistan şehirlerinin başında geliyor. Nesini daha çok sevdin diye sorarsanız inanın şusunu diyerek kestirme bir cevap veremem. Genel olarak baktığınızda aynı kaos, aynı kalabalık burada da var ama Jaipur’un sunduğu çok daha fazla doğal güzellik olması burayı benim için daha keyifli bir hale getirdi sanırım. O yüzden sizi Jaipur gezilecek yerler listesiyle baş başa bırakmak için sabırsızlanıyorum ama öncesinde ulaşım ve konaklama detaylarından bahsedeceğim.
Jaipur Gezi Rehberi ve Jaipur’da Yapılacaklar
Jaipur’a Ulaşım
Jaipur ’a ilk geldiğimizde New Delhi’den otostop çekerek gelmiştik. Hatta bu vesileyle başımıza gelen ilginç olaylar listesine bir yenisini daha eklemiştik. Otostop çektiğimiz adam Jaipur’a varınca bizden para isteyip bir de olayı başka boyutlara taşımış, bizi çok germişti. Bir açıdan baktığımızda Hindistan’ın otostop çekmek için çok da doğru bir yer olmadığını anlamamızda bu arkadaşın emeği büyüktü. (Şimdi uzun uzun anlatıp yazıyı bölmeyeyim. Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)
Jaipur’a ikinci gelişimizde ise Delhi’den yaklaşık 5 saat süren bir tren yolculuğu yaptık. Normalde sleeper sınıfı denen yataklardan oluşan kompartımanlardan bilet alacaktık ama biz bilet bulamayınca kaçak seyahat etmek zorunda kaldık. (Onunda ayrı bir hikayesi var.) Ama genel olarak trenle ulaşım çok daha kolay ve zahmetsiz oluyor. Fakat biletinizi mutlaka önceden alın.
Jaipur’da Konaklama
Jaipur’da bir gece Couchsurfing ile konaklamıştım. Boş bir odada, sıcak havada, ince bir sünger üzerinde yerde uyumayı içeren bu konaklamanın çok da konforlu olmadığını tahmin edersiniz. Şimdiki aklım olsa açıkçası kendime bu işkenceli yapmaz, daha konforlu bir yerde konaklamayı tercih ederdim. Zaten Delhi’de başıma gelen nahoş Couchsurfing deneyiminden sonra Hindistan’da bu uygulamayı kullanmayı bıraktım ve onun yerine Airbnb kullanmaya başladım. (Vay başıma gelenleri okumak için buraya tıklayabilirsiniz.) O yüzden size de aynısını tavsiye ediyorum. Airbnb sayesinde çok uygun fiyatlara son derece konforlu konaklamalar yapabilirsiniz. Açıkçası kişi başı gecelik 7-8 dolar’dan başlayıp 10-15 dolar’a kadar uzanan seçenekler varken bedava konaklama bulmaya çalışıp macera aramaya hiç gerek yok.
Jaipur Gezilecek Yerler
Pembe şehir Jaipur diğer büyük şehirlere göre biraz daha sakin ve biraz daha temiz bir yer. Aslında Jaipur gezilecek yerler listesi oldukça kalabalık ama biz sadece kendi dolaştığımız yerleri anlatacağım burada. Jaipur’un sokakları bile kendi başına muazzam bir farklılığa ev sahipliği yapıyor. İşlemecilik, mücevherat gibi konularda da Hindistan’ın en önemli şehirlerinden biri. Bazı sokaklarda sadece bu işlerle uğraşan insanların tezgahlarının arasında dolaşmak, birbirinden güzel ürünleri izlemek başlı başına vakit ayırılması gereken bir iş. O yüzden sadece turistik yerleri ziyaret etmenin yanında fazladan bir gün ayırarak sokaklarında adım adım yürüyebilirsiniz.
Nahargarh Kalesi (Nahargarh Fort)
Şehir merkezine oldukça yakın bir noktadan yürüyerek yaklaşık 15-20 dakikada çıkılacak bir yer. Taşlık bir yoldan yaklaşık 200 metre kadar yokuş çıkılıyor. Saat 10:00’da açılan bu kaleye erkenden gitmenizi öneriyoruz çünkü öğlene doğru hava tırmanmak için çok sıcak oluyor. Girişler ücretsiz. İlle gitmek mi gerekir diye sorarsanız çok da görülecek bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü bakım yapılmadığı için zaman içinde çok deforme olmuş ve kirletilmiş. Yani insan hayret ediyor ama burası da çöp yığınlarıyla dolu. Yalnız manzarası çok güzel. Tepeden bütün Jaipur’u görmek mümkün. Açıkçası görülecek çok fazla bir şey yok. Ama yine de yürümenin tadına varmak için Jaipur gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Oradan Jaigar Fort’a giden yaklaşık 6 kilometrelik bir yol var. Yol dümdüz olduğu için yürünebilir ama oradan arabalar, otorikshavlar, taksiler de sık sık geçiyor.
Jaigar Kalesi (Jaigar Fort)
Şehir merkezine yakın bir konumda yer alan Jaigar Fort da tırmanarak çıkılan bir tepede. Buraya Nahargarh Fort’tan yürüyerek gelebilirsiniz ama şehirden yürüyerek çıkmak mümkün değil. Mutlaka bir araç kullanmak gerekiyor. Çünkü buraya çıkan yol çok uzun.
Giriş ücretli olduğu için biz girmemeyi tercih ettik. Buranın içinden geçip Amer’e gidiliyor. Amer’e giriş de ücretli. Orada da ayrıca bilet alınıyor. Biz o yüzden gitmedik, buradan direk şehre inip Jal Nahal denen Su Müzesine geçtik. Aşağıya araç olmadan inmek zor olduğu için taksi veya otorikshav kullanmak gerekiyor. Otorikshavlar yürüyemeyeceğinizi bildikleri için çok pahalı fiyatlar veriyorlar. Normalde aşağıya taş çatlasa 50 Rupi’ye inebilecekken 200 Rupi’den başlayıp 150 Rupi’ye düşüyorlar. Biz bu tarz şeylerden hoşlanmadığımız için 500-600 metre yürüyerek aşağıya giden ana yola çıktık ve şansa bir taksiye denk geldik. O da nasıl olsa her halükarda ineceği için bizi kazıklamaya çalışmadı ve klimalı mis gibi taksiyle şehre 50 Rupi’ye indik.
Su Müzesi (Jal Mahal)
Buraya giderken alışık olduğumuz tarzda bir müze görmeyi beklemeyin. Jal Mahal küçük bir göl üzerine inşa edilmiş bir binadan ibaret. Müze güzel olmasına güzel ama ne yazık ki etrafı çok pis. O yüzden yaklaştıkça doğru orantılı olarak hayal kırıklığınız artarsa şaşırmayın. Gölün kenarında yerel halk hamurdan yapılmış nohut büyüklüğünde toplar satıyorlar. İnsanlar da bunları alıp göldeki kuşlara atıyor. Etrafın pisliğini düşünecek olursak çok da güzel bir manzara olduğu söylenemez ama ilginçtir ki insanlar keyif alıyor gibi görünüyorlar. Göl kenarında aynı zamanda geleneksel kıyafetler kiralayarak fotoğraf çeken yerler var. Böylece Jaipur’dan güzel bir hatıranız olabiliyor. Burası bize aynı zamanda Tebriz’deki Şah Gölü‘nü anımsattı.
Rüzgar Müzesi (Hawa Mahal)
Jal Mahal’den kişi başı 10 Rupi tutan dolmuş otorikshavlarla Hawa Mahal’a gidebilirsiniz. Hawa Mahal yine şehrin merkezinde yer alan bir bina. İçinde ne olduğunu bilmiyoruz. Giriş ücretli olduğu ve arkadaşlarımızdan içinde bir şey olmadığını duyduğumuz için para vermek istemedik. Ama bahçesi gidip görülmeye değecek güzellikte bir yer. Zaten buraya giderken yolda Jaipur’un sokaklarını, ilginç dükkanlarını da görüyorsunuz.
Jaipur Şehir Müzesi (City Palace)
City Palace, Hawa Mahal’den biraz daha önce geliyor. Dolmuş otorikshawların da son durağı. Burada inip daha sonra Hawa Mahal’e yürüyebilirsiniz. City Palace aslında çok güzel bir mimariye sahip ama o kadar bakımsız ki, bu bakımsızlığı bütün güzelliğini perdeliyor. Kocaman kapıdan içeri girdiğinizde koskocaman bir bahçeyle birlikte ağır bir koku karşılıyor sizi. Etrafta komün halinde yaşayan evsiz insanlar görüş alanınıza giriyor sonra. Oradan yürüyüp de City Palace’ın asıl kapısına geldiğinizde de durum pek değişmiyor. Girişler 500 Rupi olduğu için biz kapıdan şöyle bir bakıp kaçmıştık ama itiraf edeyim ben şu an biraz pişmanım. Jaipur’a tekrar gitsem Jaipur gezilecek yerler listemin ilk sıralarına koyarım burayı.
Maymun Tapınağı (Monkey Temple) ve Güneş Tapınağı (Sun Temple)
Güneş Tapınağı
Şehir merkezinden kişi başı 10 Rupi vererek dolmuş otorikshavlarla gidebileceğiniz bir diğer yer de burası. Daha girişten maymunlar sizi karşılıyor. Girişte alışveriş yapabileceğiniz son marketlerden ne alacaksanız almanızı öneririz. Bir kere yukarıya çıktınız mı Güneş tapınağında su satılıyor ama normalden 10 Rupi pahalı. Maymun tapınağına gitmek için çıkacağınız yolun tepesindeki ilk durağınız Güneş Tapınağı.
Tepedeki tapınağa çıktığımızda 30 senedir orada kalan bir aile bizi karşıladı. O kadar yolu tırmandık azıcık soluklanalım diye tapınağın girişindeki banklara oturduk. Muhabbet ederken teyze bana uzaktan gel gel yaptı. İçeriye girdim, zaten tapınak küçücük. Kapıdan girip hemen sola dönünce dua edilen, tanrıların olduğu küçük bölme var. Orada bana bir iki cümleyle tapınağın tarihini anlattı. Koluma tanrıların önünde duran iplik makarasından ip bağladı ve kesti, alnıma kırmızı boyadan sürdü. Bunların hepsi olurken ben çok anlayamadım mevzuyu. Sonra önüme bakınca para bırakılmış bir çanak gördüm. Teyzeye baktım “Para mı bırakmalıyım?” diye sordum. E bir zahmet der gibi “Evet” dedi. Cebimde de şansa 3-5 Rupi bozuk para vardı sadece. Onları bırakınca biraz bozuldu ve “Bu ne ya kuş kadar para?” dedi ama yapacak bir şey yok diyerek gülümseyerek çıktım tapınaktan.
Jaipur gezilecek yerler listenizde olup olmaması çok fark der mi bilmiyorum ama Maymun Tapınağı’na giderken yolunuz nasılsa buradan geçecek. Uğrayıp farklı bir şey deneyimleyebilirsiniz.
Maymun Tapınağı
Tepedeki Güneş tapınağına uğradıktan sonra geldiğiniz yoldan bir 10 metre geri gidip sağa sapmanız lazım. Buradan aşağıya inen yol Maymun Tapınağına gidiyor. Yaklaşık 10 dakika yürüdükten sonra Maymun Tapınağı’na giriyorsunuz. Maymun Tapınağı Jaipur gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken ilginç bir yer. Zaten girdiğiniz anda etrafta koşturan maymunları görüyorsunuz. Ortada bir havuz var. Bu maymunların havuzuymuş. Biz içeriye girdiğimiz gibi iki maymun kafama atladı. Ben şaşkınlıktan ne yapacağımı bilemedim, sadece kahkaha atıyordum. O kadar hareketliydiler ki bir süre sonra dengede duramayıp düştüler. Bir de şansımıza maymunlar bize havuza atlama şovu yaptılar. Hepsi birer birer koşup çatıya tırmanıyorlar ve sırayla havuza atlıyorlardı.
Maymun tapınağının diğer tarafındaki merdivenlerden inince aşağıda daha büyük bir havuz görüyorsunuz. Bu havuz erkekler havuzuymuş. Orada da bir sürü adam yüzüyordu. Biraz daha aşağıda kadınlar havuzu vardı ama ona pek uğrayan yoktu.
Daha da aşağıya inince yoga kenti gibi sağlı sollu inşa edilmiş binalar görüyorsunuz. Buralarda insanlar yoga eğitimi alıyorlarmış.
Maymun Tapınağı’nda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elektronik eşyalarınızı sağda solda bırakmayın dememe gerek yok herhalde. Buradaki maymun kardeşler biraz fazla meraklı. O yüzden eşyalarınızı alıp kaçmaları da oldukça muhtemel.
Bir de çıkışa doğru ilerlerken sağda tuvaletler var. Tuvaletleri geçtikten sonra kapının kenarında, çıkışta bir adam duruyor. Sizi eğer elinizde kamerayla görürse para isteyecek; ben şimdiden söyleyeyim sonra vay efendim bize bunu söylememiştin olmasın. İçeride kamerayla çekim yapmak ücretliymiş. Kağıda bekleyen adam da para istemek için de bahane olarak kameralarınızı gösterecek. O yüzden ya o tarafa hiç gitmeyin ya da kamerası olan bütün elektronik aletlerinizi saklayın. Hazırlıksız yakalıyorlar çünkü bizim girdiğimiz girişte bu tarz bir ücret alındığına dair hiçbir işaret yoktu. Çıkışa yakın yerlerde bir iki tane tabela görmüştük ama onların da yazıları neredeyse silinmiş olduğundan eski tabelalar zannetmiştik. Ama değillermiş ve çekim ekipmanlarıyla gezmek, yani görüntü almak ücretliymiş. Aklınızda olsun.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.