Kamplarda kullanılan matlar konusunda en sık yapılan yanlışlardan biri şişme mat yerine şişme yatak kullanmaktır. Özellikle kamp yapmaya yeni başlayan kampçılar ikisinin aynı işleve sahip olduğunu düşünerek görece daha ucuz olan ve konforlu olacağı düşünülen şişme yatakları almayı tercih edebilir. Ancak şişme yataklar ile şişme matlar birbirlerinden tamamen farklı sistemlere sahiptir. Şişme matlar soğuk hava koşullarında yerden gelen soğuğu keserek daha sıcak bir uykuya imkan tanımak üzere geliştirilmişken şişme yatakların eğer özellikle dışarıda uyumak için dizayn edilmemişlerse böyle bir teknoloji gereksinimleri yoktur. Bu nedenle şişme yatakların içinde şişme matlarda olduğu gibi izolasyon sağlayan kanallar bulunmaz. Bu yazıda da şişme mat mı şişme yatak mı alacağınıza karar vermeniz için bazı bilgileri derlerim.
Şişme mat ve şişme yatak arasındaki farklar nelerdir?
Boyut
Şişme yatak veya matın uzunluğu, genişliği ve kalınlığı, konfor ve yalıtımı etkileyen ana faktörlerdir. Satılan şişme matların çoğu tek kişiliktir. Tek kişilik olmalarına rağmen bedeninize göre ve uyku gereksinimlerinize uyacak bir model seçmenize olanak tanıyan küçükten ekstra genişe kadar çeşitli boyutlarda bulunabilirler. (İki kişilik şişme matları da bulmak mümkündür.) Şişme yataklar ise çoğunlukla geleneksel yatakları taklit ettiklerinden king boya kadar modelleri vardır. Çoğunlukla son derece büyüktürler.
Şişme matlar çoğu zaman çadırların ortalama uzunluklarına ve genişliklerine uygun şekilde tasarlanırlar. Çadırın içine sığmalarında bir sorun yoktur. Bununla birlikte hem çadırın içinde kolaylıkla şişirilebilirler hem de dışarıda şişirildikten sonra çadırın içine alınabilirler. Ancak bir şişme yatak için bu söz konusu değildir. Şişme yatakların boyutları çadırlarla ilişkili olarak yapılandırılmadığı için bu tip yatakları çoğu zaman çadırın içinde şişirmek gerekir. Bu da aşağıda göreceğimiz şişirilme yöntemlerine göre bazı sorunlara sebep olabilir.
Ağırlık ve taşıma
Şişme matlar kamp, yürüyüş, seyahat ve benzeri özel aktiviteler için tasarlandıklarından çoğu zaman bir sırt çantasında taşınabilecek hafiflik ve hacimdedirler. Havası alınmış bir şişme mat yaklaşık 1 litrelik bir şişe boyutuna gelir ve kolaylıkla taşınabilir. Ancak şişme yataklar hem ağırlık hem de hacim açısından şişme matlara nazaran son derece dezavantajlıdır. Katlandıklarında dahi bir sırt çantasında taşınmaya elverişli bir boyuta gelemezler.
Şişirilme yöntemi
Şişme yataklar taşıma ve kurulum açısından şişme matlara nazaran daha zahmetlidir. Şişme matları şişirmek için çoğu zaman ekstra bir malzemeye ihtiyaç olmaz. Birçok matın üzerinde el ve ayaklarla hava pompalanarak şişirilen sistemler vardır. Bu sistemlerin olmadığı matlar nefes yoluyla da kolaylıkla şişirilebilirler. Ancak şişme yatakları şişirmek için pompa gerekir. Bazı modellerde ihtiyaç duyulan pompa elektrikli pompalardır. Çadırların yanına elektrik çekilmesinin mümkün olmadığı kamp alanlarında bu tarz şişme yatakları kullanmak son derece zordur. Şişme yatakların içlerinde serbest dolaşan yüklü miktarda hava olması nedeniyle nefes üfleme yoluyla şişirmeye de pek elverişli oldukları söylenemez.
Yalıtım
Şişme matlar, kullanıcıların yerden gelen soğuktan mümkün olduğunca korunabilmesi için özel hava kanallarına ve yalıtım sistemlerine sahiptir. Matların ısı yalıtım değerleri R değeri ile ifade edilir. Basitçe R değeri ne kadar büyükse matın yalıtımının da o kadar iyi olduğu kabul edilir. Kamp matlarının R değeri ile ilgili ayrıntılı bilgi için “Kamp matı R değeri nedir?” yazısına göz atabilirsiniz.
Şişme yataklarda ise bu yataklar özellikle çeşitli faaliyetlerde dışarıda konaklamak için yapılmadıkları taktirde herhangi bir yalıtım sistemleri bulunmaz. Yani şişirilmiş bir şişme yatağın içi hava ile doludur. Bu durumda yerden ne kadar yüksek olduğu önemli olmaksızın içerideki hava soğuk kalacağı için neredeyse aynı soğuğu yukarıya da verecektir. Bu tip şişme yataklar özellikle kış mevsiminde yapılan kamplarda yatağına altına izolasyon sağlayacak bir malzeme konulmaması halinde sabaha kadar sönebilirler.
Şişme yatak mı şişme mat mı sorusu gündeme geldiğinde, seçim onu ne için kullandığınıza bağlıdır. Temel olarak, hafif, kolay taşınabilir, çok yönlü, kullanımı kolay ve uzun ömürlü bir malzemeye ihtiyacınız olduğunda şişme mat sizin için iyidir. Öte yandan, ağırlık önemli olmadığında, konfor ön planda tutulduğunda ve sıcaklığın çok düşmediği koşullarda kamp yapıldığında şişme yatak kullanmanızda da bir sakınca yoktur. Ancak özellikle kış kamplarında iyi bir mata sahip olmak hayati önem taşır. Kış aylarında kamp yapmak için mat seçimi hakkında merak ettiklerinizi “Kış kampı için mat seçimi” yazısından okuyabilirsiniz.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.