Kamplarda önem arz eden kamp malzemelerinin başında uyku tulumu, kamp çadırı ve tabii ki kamp matı gelir. Çadır hava koşullarından mümkün olduğunca az etkilenmemizi sağlayan bir barınak işlevi görürken uyku tulumu da gece boyunca sıcak kalmamızı sağlayan en önemli malzemedir. Kamp matı ise hem yerden gelen soğuğu keserek uyku tulumunun maksimum performansla çalışmasına yardımcı olur hem de seçtiğimiz malzemeye göre gece boyunca konforlu bir uyku uyumamızı sağlar. Yani üzerine yattığımız mat, kamp malzemeleri arasındaki en önemli parçalardan biridir. Piyasada farklı yapılarda ve farklı amaçlar için tasarlanmış farklı matlar bulunur. Ancak her mat aynı olmadığı gibi her mat her faaliyet için uygun da değildir. Doğru kamp matı seçimi yaparak keyifli bir kamp deneyimi geçirmek isterseniz yazının devamında kamp matları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz.
Kamplarda matın önemi ve işlevi
Bir matın amacı kritik fakat basittir: sizi yerden uzak tutmak, böylece soğukla aranızda yalıtkan bir bariyer işlevi görerek sıcaklığınızı muhafaza etmenize yardımcı olmak. Matlar esas olarak, soğuk zemin ile vücudunuz arasında dolaşımda olmayan bir hava tabakasını yakalar ve tutar. Vücudunuz yavaş yavaş bu hava tabakasını ısıtırken izolasyon meydana gelir. Aynı zamanda seçeceğiniz matın yapısına göre size daha konforlu bir uyku sağlar. Çadırlarda ve uyku tulumlarında olduğu gibi, matlarda da çok farklı seçenekler vardır.
Kamp matı çeşitleri
Kamp matlarını piyasada sıklıkla şişme matlar ve sünger matlar olarak bulabilirsiniz. Genellikle şişme matlar sünger matlara göre daha pahalıdır ve daha ağırdır. Ancak bununla birlikte daha az yet kaplarlar ve daha konforlu bir uykuya elverişlidirler. Şişme matları şişirmek için mutlaka fiziksel bir efor sarfetmeniz gerekirken sünger matlar basitçe yere serilerek kullanılabilir. Şişme matlar zemin koşullarından etkilenebilir, kesici ve delici bir madde nedeniyle işlevini kaybedebilir, tamir gerektirebilir. Sünger matlar için ise böyle bir durum söz konusu değildir. Kısacası her iki mat türünün de belli avantaj ve dezavantajları vardır. Belli hava koşullarında birini kullanmak daha mantıklı iken başka bir hava koşulu için bu geçerli olmayabilir. O nedenle ne tür bir mata ihtiyacınız olduğuna karar verirken ve kamp matı seçimi yaparken özellikle yapacağınız faaliyeti, faaliyet boyunca uyuyacağınız zeminin durumunu, hava sıcaklığını, yük taşıma kapasitenizi gözden geçirmenizde fayda vardır.
Son kararınızı vermeden önce kamp malzemeleri satan bir mağazaya giderek kamp matlarını görmek size neyin rahat hissettirdiği hakkında bir fikir verecektir. Bu tarz mağazalarda matın ağırlığını ve paketlenmiş boyutunu da kolayca değerlendirebilirsiniz.
Sünger kamp matları
Sünger matlar, küçük kapalı hava hücreleri ile dolu yoğun bir köpük kullanılarak yapılan en temel mat stilidir. Ekstra sıcaklık sağlamak için genellikle matın bir tarafında metalik, ısı yansıtıcı bir katman bulunur. Bu tip matlar oldukça hafif, dayanıklı ve en uygun fiyatlıdır. Sünger matları endişe etmeden her zemin yapısında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu tarz matlar yürüyüş ve benzeri etkinliklerinizde vereceğiniz molalar için de son derece kullanışlıdır. Şişirilmeleri ve söndürülmeleri gerekmediğinden (ve patlamadıklarından), hızlıca oturup soluklanmak gerektiğinde ya da çıplak zemin üzerinde yemek yenirken kolayca kullanılabilirler.
Şişme kamp matları
Şişme matlar sünger matlara oranla daha pahalı olabilen, konforlu ve yüksek yalıtım sağlayan matlardır. Bu tip matları şişirmek için çoğu zaman ekstra bir malzeme gerekmez. Matların kendi iç sistemleri sayesinde basit el hareketleriyle ya da ayakla hava basılarak şişirilmeleri mümkündür. Bazı matlar da nefes yoluyla kolaylıkla şişirilir. Ancak matların çeşidine göre bir pompa kullanılması gerekebilir. Şişme matlar soğuk havalar için iyi bir yalıtım ve konforlu bir uyku sağlarlar. Bazıları ayrıca, soğuk koşullarda kullanımı uygun hale getiren bir yalıtıma veya ısıyı yansıtan malzemelere sahiptir. Bu matlar, katlandıklarında son derece küçük bir hale gelirler. Bu açıdan sünger matlardan daha az yer kaplarlar ve çanta içine kolaylıkla sığabilirler.
Tüm avantajlarının yanında şişme matların delinme tehlikesi vardır. Zor şartlarda kullanıma uygun olacak şekilde yapılmış olmalarına rağmen, görünmeyen bir çıkıntı veya keskin bir dal bazı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle yanlarında bir tamir kiti taşımakta fayda vardır. Bu gibi zararlardan kaçınmak için şişme matları altlarına bir sünger mat sererek kullanmak malzemenin uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır.
Kendiliğinden şişen matlar
Bu tip matlar da şişme matlara benzerler. Yapıları neredeyse aynıdır. Tek fark bu matların arasında daha fazla hava kanalı ve şişme matlara nazaran daha az hava olmasıdır. Katlanırken çoğunlukla şişme matlar kadar küçülmezler; katlanan sünger matlara yakın bir boyuta sahip olurlar. Kullanımları ise şişme matlara göre daha basittir. Yere konduğunda matı oluşturan hücreler hava ile dolar ve genişler. Sırt çantalarında taşımak için büyüktürler ancak araba ile gittiğiniz kamp yerlerinde kolayca kullanılabilirler.
Kamp matı seçimi yaparken seçerken dikkat edilecekler
Kamp matı seçimi yaparken özellikle yapacağınız faaliyeti, faaliyet boyunca uyuyacağınız zeminin durumunu, hava sıcaklığını, yük taşıma kapasitenizi gözden geçirmenizde fayda vardır. Bunların yanı sıra mat alırken şunlara dikkat etmeyi de ihmal etmeyin;
- Mat satın alırken boyutlarına dikkat edin. Piyasadaki matların birçoğu aynı boyutlardadır ancak bazıları normalden bir miktar daha kısa ve dar olabilir. Boyunuzdan birkaç santim daha uzun olan bir mat seçerseniz, ayaklarınızın dışarıda kalma ihtimali kalmamış olur. Boyuta ek olarak, matın bedeninize uygun genişlikte olmasına da dikkat edin.
- Kamp matlarında yalıtım çok önemlidir. Satın alacağınız matın R değerini kamp ve hava koşullarınıza göre değerlendirin. R değeri hakkında bilgi almak için “Kamp matı R değeri nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.
- Eğer şişme mat almayı düşünüyorsanız delinme ve yırtılmalara karşı bakım malzemeleri de satın almayı unutmayın. Bu malzemeler çoğu zaman matın yanında verilir. Ancak eğer verilmediyse ayrıca satın almanız yerinde olacaktır. Şişme matlar hakkında detaylı bilgi için “Şişme mat seçerken dikkat edilecekler” yazısına göz atarak şişme matları seçerken neye göre seçmeniz gerektiğini daha rahat görebilirsiniz.
- Mat konusunda en sık yapılan yanlışlardan biri de şişme mat yerine şişme yatak kullanmaktır. Birçok kampçı ikisinin aynı işleve sahip olduğunu düşünür. Ancak şişme yataklar ile şişme matlar birbirlerinden tamamen farklıdır. Her şeyden önce şişme yatakların içinde izolasyon sağlayan kanallar bulunmaz. Bu nedenle ben kamplarda şişme yatakların kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Aradaki farkları öğrenmek için “Şişme mat ve şişme yatak arasındaki farklar“ yazısına bakabilirsiniz. Bu sayede şişme mat yerine şişme yatak kullanıp kullanmamaya kendiniz karar verebilirsiniz.
- Tüyo: Yazın yapılacak kamplarda eğer konfor aramıyorsanız sünger matlar yeterli olacaktır. Ancak kış kamplarında sünger mat ve şişme matı birlikte kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kış aylarında kamp yapmak için mat seçimi hakkında merak ettiklerinizi “Kış kampı için mat seçimi” yazısından okuyabilirsiniz.
Uyumak kişisel bir deneyimdir
Uyumak kişisel bir deneyimdir dolayısıyla doğru mat seçimi de kişiye ve kamp koşullarına bağlıdır. Seçiminizden önce uyuyacağınız araziyi düşünün. Matınızı sert zemine koyacaksanız veya sırtınızın altında belirli bir yastık seviyesi olmadan uyuyamayacağınızı düşünüyorsanız, daha kalın bir mat tercih edin. Her koşulda bir kaya gibi uyuyabiliyorsanız, daha hafif bir mat alın. Eğer kış kampı veya dağcılık yapıyorsanız, sünger veya ısı yansıtan bir iç tabaka gibi yalıtım özelliklerine sahip bir matınız olduğundan emin olun. Matı kullanacağınız ortamı düşünün ve seçimlerinizi sizin uyku tarzınıza uygun birkaç mata kadar daraltın. Şimdiden keyifli kamplarınız olsun!
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.