Kamplarda Doğayı Korumak İçin 5 Kural

Kamplarda Doğayı Korumak İçin 5 Kural

İster ilk defa kamp yapıyor olun isterseniz kamp yapmak sizin için süregelen bir aktivite olsun, sizi strese sokan şehir hayatından uzaklaşıp doğanın kucağına koştuğunuzda en önemli önceliğiniz doğaya zarar vermemek olmalı. Heyecanla gittiğimiz kamplara, iyileştirmeye çalıştığımız ruhumuzun yanında kendimizden olmayan parçalar da götürüyoruz. Bizim arada bir rahatlamak için şefkatli kollarına atıldığımız yerlerde yaşayan canlıların aksine bizim konservelerimiz var, plastik poşetlerimiz var, cam şişelerimiz var, karton bardaklarımız var… Bu parçaları orada bıraktığımızda ev sahiplerimizin yaşam alanını kirletmiş oluyoruz. Sevdiğimiz, içinde bulunmaktan keyif aldığımız ve sayesinde huzur bulduğumuz doğa bizim en büyük şansımız ve her şeyden önce başka canlıların evi. Bu yüzden kamplarda doğayı korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Doğayı ve dünyayı korumak için attığınız, size önemsiz gibi görünen küçük adımların bir araya geldiklerinde okyanuslar kadar büyüdüğünü lütfen unutmayın. Peki doğayı korumak için nelere dikkat edeceğiz? Sevdaya neler dahil diye soranlar hemen yazının devamını okuyabilirler. 

Kamplarda doğayı korumak için neler yapabiliriz?

1. Getirdiğiniz her şeyi yanınızda götürün

Evet yanlış duymadınız. Yanınızda getirdiğiniz her şey sizinle birlikte dönmeli, oraya ait olan her şey de orada kalmalı. Aslında bu cümle bile tek başına her şeyi özetliyor. Yanımızda getirdiklerimizin başında takdir edersiniz ki çöplerimiz geliyor. Tıpkı evlerimizde olduğu gibi doğada da atık bırakmaya devam ediyoruz. Organik atıklarımız her ne kadar doğada kolayca çözünebiliyor olsa da yabani dostlarımızın dikkatini çekmemeleri için bunları da doğaya bırakmamaya özen gösterebiliriz. Organik olmayan, doğada çözünemeyen veya doğaya bir şekilde zararı dokunan diğer her şeyi ise en yakın çöp tenekesine atılmak üzere yanımızda götürmemiz gerekiyor. O yüzden kamplarda yanınızda mutlaka (tercihen doğada çözünebilen malzemelerden üretilmiş) çöp poşetleri bulundurun. Çöplerinizi bu poşetlerde toplayıp kamp yerinden ayrılırken yanınızda götürün. Hatta mümkünse, vaktiniz ve enerjiniz varsa sizin aksinize bilinçli olmayan, doğayı kirleten, saygı yoksunu başka insanların çöplerini de toplayarak doğaya bir hediye vermiş olun.

2. Tek kullanımlık plastiklerinizi değiştirin

Doğa dostu yaşam mümkün olduğunca tek kullanımlık malzemelerden kaçınmayı gerektirir. Özellikle kamplarda bu tarz tek kullanımlık malzemeler pratik ve hafif olmaları dolayısıyla tercih edilebiliyor. Gönül ister ki bu tek kullanımlık plastikler hayatımızdan çıksın, yüzlerini görmeyelim, onlar yerine birden fazla kullanabileceğimiz şeyler tercih edelim. Ama ne yazık ki pratikte bu pek mümkün değil. Biliyorum ki hepimizin evleri nereden geldiği asla bilinmeyen ıslak mendillerle, plastik bardaklar, plastik kaşık çatallarla dolu. Elinizdeki stokları eritmek için bu malzemeleri kullanıyorsanız atıklarınızı doğada bırakmadığınızdan lütfen emin olun. Elinizdeki stokları tükettikten sonra da tercihlerinizi daha uzun ömürlü şeylerden yana kullanabilirsiniz. En basitinden pet şişe yerine matara kullanmaya başlamanız bile kişisel plastik tüketiminizi büyük ölçüde azaltacaktır. 1,5 senedir kullandığım matara sayesinde bu süreçte sadece 6-7 kere pet şişe aldım. 1 kişinin senede ortalama 156 plastik şişe kullandığını düşünürsek çok ciddi bir azalma söz konusu.

Yani bireysel seçimler değişimlerin başlamasında büyük rol oynuyor. Aynı değişim plastik poşetler yerine bez çanta kullanımında da söz konusu. Kısacası, değişime bir yerden başlamamız lazım ve bu tek kullanımlık plastikleri tekrar kullanılabilen ürünlerle değiştirerek gerçekleştirilebilir.

kamplarda doğayı korumak

3. Dostlarımızın evlerini dağıtmayın

Hepimiz biliyoruz ki doğada misafiriz. Bizim birkaç gün kamp yaptığımız yerlerde senelerdir yaşayan dostlarımız var. O yüzden bir misafir gibi davranıp dostlarımızın evine saygı duymayı her zaman ilke edinmeliyiz. Mümkünse kampımızı kurduğumuz alanda vahşi dostlarımızın yuvaları olmasın. Buna özellikle canlıların hareketlendiği yaz aylarında daha da dikkat etmek gerekiyor. Kamp yeri seçmekle ilgili detaylı bilgiler için kamp alanı seçerken dikkat edilecekler yazısına göz atabilirsiniz.

4. Kamp ateşiniz orman yangını olmasın

Kamp ateşleri çok güzel ve keyifli olmalarının yanı sıra doğa için de tehlike arz edebiliyorlar. Özellikle bilinçsiz yakılan ateşler veya doğru şekilde söndürülmemiş kamp ateşleri hektarlarca ormanlık arazinin yanmasına sebep olabiliyor. Ateşin doğru ve güvenli bir şekilde başlatılması kadar doğru şekilde söndürülmesi de son derece önemli. Kamplarınızın ve doğa aktivitelerinizin kimseye zarar vermediğinden ve söndürdüğünüzü sandığınız kamp ateşinin orman yangınına dönüşmeyeceğinden emin olmak için ateş yakarken dikkat edilecekler yazısına göz atabilirsiniz. 

Bunun yanında ateş yakarken çimenlere, ağaçlara, diğer küçük canlılara zarar vermeden bilinçli bir şekilde yakmak dikkat edilmesi gereken şeylerden. Bulunduğunuz kamp alanında ateş yakılacak belirli bir alan yoksa ve daha önce üzerinde ateş yakılmış bir yer yoksa orada ateş yakmayın. Üzerinde ateş yakılmış bir bölgede senelerce bitki yetişmiyor. Bununla birlikte kamp alanına her gelen kendi ateşini yaksa oluşabilecek görüntüyü hayal edebiliyor musunuz? Her yer küllerle dolu olurdu ve burası büyük ihtimalle huzur bulmak için tercih edeceğiniz yerler listesinde yer almazdı. Yerde ateş yakmak yerine kamp ateşinizi yerden yüksekte mangal, varil, ateş kovası gibi malzemelerin içinde yakabilirsiniz.

kamplarda doğayı korumak

5. Tuvalet ihtiyacınızı giderirken dikkatli olun

Kamplarda tuvalet ihtiyacı gidermek kulağa son derece zahmetli gelebiliyor. Sırf bu yüzden kamp yapmaktan çekinenler olduğu da bir gerçek. Ama kamplarda tuvalet sorunu kamp yapmayı seviyorsanız göz ardı edilebilecek bir ayrıntı. Eğer bulunduğunuz kamp alanında tuvalet, duş gibi imkanlar yoksa tuvalet ihtiyacınızı doğada gidermek için belli kurallara dikkat etmelisiniz. Bu kurallar çevre temizliği için önemli olduğu kadar bölgede yaşaması muhtemel vahşi hayvanları kamp alanınızdan uzak tutmak için de son derece önemli. Yani bu kuralları öyle hemencecik başınızdan savmayın derim. Önce kampta tuvalet ihtiyacı gidermenin altın kuralları yazısını okuyun. Gerisine sonra karar verirsiniz.

6. Kozmetik ürünleriniz doğa dostu olsun

Kozmetik ürünler belki de ekosisteme en çok zararı veren maddeler arasında yer alıyor. Çünkü şampuandan güzellik kremine; bulaşık deterjanından oda spreyine; deodorantından diş macununa kadar aklınıza gelebilecek her şey zararlı kimyasal içeriyor. Bu zararlı kimyasallar atık sulardan denizlere ve okyanuslara, toprağa ve atmosfere karışarak bütün yaşam alanımızı tehdit ediyor. Ve ne yazık ki biz tüm bunlardan habersiz bilinçsiz kullanıma her gün devam ediyoruz. O yüzden sadece kamplarda değil günlük yaşantınızda da kullandığınız ürünlerin doğa dostu olmasına, hayvanlar üzerinde test edilmemiş olmasına, doğaya ve insana zararlı kimyasallar içermemesine dikkat edin. Doğa dostu temizlik malzemeleri yazısını okuyarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Doğayla birebir temas ettiğimiz kamplarda doğayı korumak son derece önemli. Bu alışlanlığı hayatımızın tamamına yaymak ise insanlık görevimiz. Geleceğe daha güzel bir dünya bırakmak için, kimsenin oksijenini çalmamak, çocuklarımıza bir yarın borçlu olmamak için bunlara dikkat edelim.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler