Pet şişe yerine matara │#matarakullan

Pet şişe yerine matara │#matarakullan

Pet şişeler, ucuz olmaları ve sıkça tüketilmeleri nedeniyle çevre kirliliğine neden olan en büyük faktörlerden biri sayılıyorlar. Ecowatch‘ın raporlarına göre sadece Amerika’da yılda 35 milyar pet şişe çöpe atılıyor. Dünyada ise her dakikada 1 milyon plastik şişe satın alındığı söyleniyor. Dünya üzerinde 1,5 saat içinde alınan plastik şişe sayısı Türkiye’nin nüfusuyla neredeyse aynı. Tabii alınan bu plastiklerin bir de çöp olduğunu düşünün. En iyi senaryo, atılan bu pet şişelerin geri dönüştürülüyor olmaları hali. Peki ne kadarı geri dönüştürülebiliyor dersiniz? Türkiye’de çöpe giden tüm atıkların yalnızca yaklaşık %1’lik bir kısmı geri dönüştürülüyor. Yani durum içler acısı. Geri dönüştürülemeyen tüm bu atıkların büyük bir kısmı ise okyanuslara, denizlere, ormanlara karışarak canlı hayatını ve ekosistemi tehdit ediyor. Yani pet şişe kullanımını azaltmak, pet şişe yerine matara kullanmak tek başına çevreye verilen zararı daha aşağılara çekebilir.

Dünyada her sene çöpe atılan plastik sayısı, dünyanın etrafını 4 kez dolaşmaya yetecek miktarda. İnsanoğlu tarafından yaratılan çevre kirliliğini anlatmanın kestirme bir yolu yok ama okyanuslardaki plastik oranının, okyanus yüzeylerinin %40’ını kaplayacak kadar fazla olduğunu söylemek biraz fikir verir sanırım. Üstelik plastiğin doğada kendi kendine yok olma süresi 1.000 yılı bulabiliyor. Ve denizlere, okyanuslara atılan bu plastikler, bir çok deniz canlısına zarar veriyorlar.

 Sizin için özel olarak seçtiğim her bütçeye uygun çelik matara, termos bardak ve mugları görmek için buraya tıklayın.

PLASTİK ŞİŞELERİN SAĞLIĞA OLUMSUZ ETKİLERİ

Tüm bu çevresel faktörlerin yanında plastiğin sağlığa olumsuz etkileri de son yıllarda herkes tarafından konuşuluyor. Plastik buna rağmen hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Pet şişelerden, biberonlara; saklama kaplarından, gıda ambalajlarına kadar vücudumuza aldığımız tüm gıdaların plastik ile etkileşimi var. Yani plastik biz her ne kadar kaçınmak istesek de hayatımızın her yerine yayılmış vaziyette. Peki pet şişe kullanımı plastik şişeler sağlığımıza gerçekten zarar veriyor mu?

BPA Nedir?

Yine son yıllarda karşımıza sıkça çıkan bir diğer şey ‘BPA‘ tartışması. Bu tartışmalardan sonra çoğu plastik ürünün üzerinde ‘BPA içermez‘  ibaresine mutlaka denk gelmişsinizdir. BPA yani Bisphenol A, iki fenol ve polikarbonat moleküllerinin birleşmesiyle elde edilen bir tür organik bileşiktir. Bu bileşik en basit anlatımla, plastiğe şeffaf ve sert bir yapı kazandırmak amacıyla kullanılır.

BPA Sağlığa Zararlı Mıdır?

Günümüzde BPA’nın sağlık üzerinde ciddi tehditler meydana getirdiği konuşuluyor. Üreme bozukluklarından kalp hastalıklarına, beyin fonksiyonlarında oluşan gelişim bozukluklarından astıma kadar pek çok olumsuz yan etkisinin bulunduğu söyleniyor. Bir grup bu yan etkilerin kesin bir bilimsel kanıtı olmadığını savunurken bir diğer grup da söz konusu tehditlerin kanıtlandığını iddia ediyor.

Pet Şişelerde BPA Var Mıdır?

Bilinenin aksine günlük kullandığımız plastik şişeler BPA değil polietilen tereftalat (PET) içerir. PET, hammaddesi petrol olan bir polimerdir ve her ne kadar kesin bir veri olmasa da bazı çalışmalara göre suyu zehirleyebildiği görülmüştür. Pet şişelerle ilgili asıl sorun birden fazla kez kullanılmalarıdır. Marketten satın aldığımız pet şişeler tek kullanımlık olacak şekilde üretilmiştir. Ancak buna rağmen defalarca doldurularak kullanılmaktadır. Pet şişelerin defalarca kullanılması suya zamanla ağır metallerin karışmasına sebep olabiliyor.  Bu ağır metaller de insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Pet şişe yerine matara kullan!

pet şişe yerine matara

Dünyayı korumak için yapabileceğimiz bazı ufak değişiklikler var. Eğer her birey kendi değişikliklerini yaparsa sebep olduğumuz tehlikeyi biraz daha azaltabiliriz. Pet şişe yerine kendimize ait bir matara alarak hem çevre kirliliğini önleyebiliriz hem de sağlığımızı tehlikeye atmadan su içebiliriz. Alacağımız bir matara, sürekli pet şişede su alarak para harcamamızı önleyeceği gibi plastik atık sayısını da azaltır. Seçtiğimiz mataranın BPA içermemesine, koku yapmamasına, sızdırmamasına, sağlıklı ve kolay bir kullanım sunmasına dikkat etmekte fayda var. Pet şişe yerine matara edinin, suyunuzu mataranızdan için, dünyayı kurtarın!


 Sizin için özel olarak seçtiğim her bütçeye uygun çelik matara, termos bardak ve mugları görmek için buraya tıklayın. Bu linkten alışveriş yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Şimdiden teşekkür ederim!


Eğer benim de severek kullandığım Aladdin marka ürünlerden almak isterseniz Kutupayısı sitesinde bulunan ürünlerde MELKE25 ya da MELKEONTHEROAD20 kodlarını kullanarak alışveriş yapabilirsiniz. (Hangisi hala çalışıyor emin değilim.)

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

3 Yorum

  • Fatma
    30 Mayıs 2019, 00:04

    Herseyden önce kendi sagligimizi düşünmeliyiz ve cevrede yasayan canlilara zarar vermemeliyiz saglikli bir dünya icin saglikli nesiller icin

    CEVAPLA
  • Tuğçe
    7 Temmuz 2019, 21:03

    Bir kaç kere mataram çalındı, önce çok üzüldüm sonra dedim ki ulan kullanacaksa onda kalsın. Dünyaya bir katkı en nihayetinde

    CEVAPLA
    • Melke@Tuğçe
      7 Temmuz 2019, 21:05

      Duyarlılığından taviz vermeyişini sevdim. 🙂 İnş kullanıyordur çalanlar 🙂

      CEVAPLA

Yeni Yazılar