Adını hafızalara aniden bastıran yağmurlarıyla kazıyan nisan ayı ne sıcak ne soğuk havası ve yemyeşil doğası ile bizleri yola koyulmaya davet ediyor. Nisan ayında güzel ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen bir dolu güzellik varken dört duvar arasında daha fazla beklememelisiniz. Sizler için hazırladığım nisan ayında Türkiye’de gidilecek yerler ve nisanda Türkiye’de yapılacaklar listesi ilhamınız olsun ve şimdiden yolunuz açık olsun.
Bahar aylarının tadını yeni yerler keşfederek çıkarmak isteyenler için listemde güzel seçenekler var. İster sırt çantanızla isterseniz ağzına kadar dolu valizlerinizle yola çıkıyor olun, unutmamanız gereken tek şey fotoğraf makineniz olsun. Baharın tazelediği ormanlar, otların arasında gülümseyen çiçekler, meyvesini beğenilerinize sunan erik ağaçları ve daha fazlası sizleri bekliyor. Nisan ayında nereye gidilir diye düşünüyorsanız, seçeneklerin çok geniş olduğunu bilmelisiniz. Akdeniz’de yüzmek de Karadeniz’in yaylalarında üşümek de bu mevsimde mümkün. Siz sadece nasıl bir tatile ihtiyacınız olduğunu belirleyin ve yanınıza her ihtimale karşı yağmurluğunuzu ve mayonuzu almayı unutmayın. Nisan ayında Türkiye’de gidilecek yerler listesi içerisinde sizi kendisine çeken bir yer bulabileceğinizi umuyorum. Eğer bu liste size yeterli gelmediyse, yazının devamındaki Nisan ayında Türkiye’de yapılacaklar listesine de mutlaka göz atmalısınız.
Türkiye’de Nisan Ayında Nereye Gidilir?
Nisan ayında nereye gidilir yerine nereye gidilmez diye sorsaydınız, inanın buna cevap vermekte zorlanabilirdim. Çünkü bu güzel bahar ayı, tüm bölgelerin, tüm şehirlerin yani tüm coğrafyanın en görülesi anlarına şahit olabileceğiniz özel bir ay. Turizm sezonunun hemen başlangıcında, henüz yoğun kalabalık yollara koyulmamışken stresli iş hayatınıza vereceğiniz kısa bir mola, tazelenmenizi ve tüm yorgunluğunuzu unutmanızı sağlayacak.
Şanlıurfa
Yaz aylarında hava sıcaklıklarının 60 dereceye kadar çıkabildiği bu eşsiz şehri bahar aylarında gezmek kesinlikle çok iyi bir fikir. Nisan ayında gezilecek yerler arasında belki de size en farklı deneyim sunacak olan şehir diyebilirim. Şehrin genelinde ve özellikle Harran çevresinde sizi bekleyen ve adeta çölü andıran manzaralar fotoğraf albümünüzde özel bir yere sahip olacak. Arap kültürünün izlerini hem mimarisinde hem de halkında gözlemleyebileceğiniz Şanlıurfa, hem inanç turizmi hem de gastronomi turizmi açısından son derece özel bir coğrafya. Balıklı göl başta olmak üzere gezilecek çok sayıda tarihi yapının yer aldığı Şanlıurfa’ya iki gün az, bir hafta ise fazla gelebilir. Ancak hazır bu şehre gitmişken çevre illerin doğal güzelliklerini de deneyimleyip tam bir Güneydoğu turu da yapmayı düşünebilirsiniz.
Borabay Gölü
Türkiye’nin her bir köşesinde saklı kalmış güzellikler olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Borabay gölü, etkileyici doğası ve huzurlu havasıyla kesinlikle bu güzelliklerin arasında yer alıyor. Amasya ili sınırlarında, Taşova ilçesine yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunan Borabay, kesinlikle uğramanız gereken bir krater gölü. Gölün kendine özgü rengini ve çevreleyen doğanın güzelliğini kelimelerle anlatmak mümkün değil. Söylenti o ki, gölün hemen kenarında birkaç dakika kadar durup kuşların cıvıltısını dinlediğinizde, kafanızdaki tüm sorunlar buharlaşıp gidebiliyor. Borabay gölü çevresinde, kiralık bungalovlar, şirin bir kafe ve çok sayıda çadır alanı yer alıyor. Alan oldukça büyük olduğundan, hemen her mevsim kalabalıktan uzak bir tatil için tercih edilebilir. Alanda yer alan çok sayıda tuvalet ve duş, konforlu bir bahar kampı yapmak isteyenlerin bu yeri liste başı yapmalarının bir diğer nedeni olabilir. Bungalovlar için erken tarihte rezervasyon önemli. Aracınızla gayet zorlu yollardan geçerek ulaşacağınız alandan konaklayamadan dönmenizi istemem. Siz yine de yanınıza kamp ekipmanlarınızı almayı unutmayın.
Kabak Koyu
Dünyaca ünlü Likya Yolu’nun duraklarından biri olan ve yine dünyanın en iyi trekking parkurlarından birine ev sahipliği yapan bu bölgeyi bahar aylarında deneyimlemeye var mısınız? Türkiye’nin en güzel koyları arasında sayabileceğimiz bu özel koy, Fethiye’nin güneybatısında yer alıyor. Özellikle kamp severlerin son yıllarda akın ettiği koylardan biri haline gelen bu özel koy, yapılaşmanın henüz başlamadığı ender koylardan. Elbette yarının ne getireceği belli değil. İşte tam da bu yüzden, bu doğal güzellik için baharda yola çıkmaya değer.
Kapuzbaşı Şelalesi
Nisan ayında gezilecek yerler listesine, aralarında dünyanın en yüksek ikinci şelalesinin de yer aldığı Kapuzbaşı Şelalelerini dahil etmemek olmazdı. Adana ile Kayserinin tam ortasında, Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yer alan bu özel şelale topluluğu, Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Doğa tutkunları için kısa bir not, bu milli park kesinlikle çadırınızı kurmak isteyeceğiniz harika manzaralara sahip. Milli parkın girişinden itibaren göreceğiniz irili ufaklı şelalelerin her birini seyretmek için saatlerinizi vermek isteyebilirsiniz. Suyun sesi eşsiz dağ ve orman manzaralarına karıştığında ortaya çıkan şey adeta bir meditasyondur. Şelalelerin hemen yakınında fotoğraf tutkunlarının parmaklarını deklanşöre götüreceği çok sevimli taş yapılar yer alıyor. Minyatür bir ev ve şirin bir değirmen eşliğinde keyifli bir tatil pozu vermeden sakın dönmeyin.
Akçay
Genellikle yaz aylarında adını duymaya alışık olduğunuz bir yer olduğunun farkındayım. Nisan ayında gidilecek yerler arasına Akçay’ı almamın nedeni ise bu mavisiyle ünlü şirin yeri bir de baharın huzuru ve tazeliği eşliğinde deneyimlemenizi istemem. Yazın kalabalığı henüz başlamadan, neredeyse boş kumsallarında keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz Akçay, konumu itibari ile de birçok gezi rotasına kolay ulaşabilmenizi sağlayacak. Hemen yanı başında yer alan Kızılkeçili köyü, sizleri 800 yıllık ihtişamlı bir çınar ağacı ile doğanın tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkaracak. Yaklaşık 17 kilometre uzağınızda yer alan Şahinderesi Kanyonu’nu ziyaret edebilir, Altınoluk manzarası eşliğinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Nisan Ayında Nerede Hangi Aktiviteler Yapılabilir?
Nisan ayında gezilecek yerler listesini biraz kısa tutmuş olabilirim. Şimdi, hızını alamayanlar için biraz da nisan ayında neler yapılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Nisan ayı öyle bir ay ki aynı anda hem kar manzarası izleyip hem de denize girmek mümkün olabilir. Durum böyle iken elbette nisan ayında yapılabilecek aktiviteler de oldukça fazla. Bu mevsimin en güzel tarafı, sıcaktan bunalmadan ya da soğuktan donmadan uzun bir süre açık havada olmanıza fırsat vermesi. Belki de tek kötü tarafı ise zamansız yakalanabileceğiniz yağmurlar. Nisan ayında yola çıkarken güneş kreminizi de yağmurluğunuzun hemen yanına koyduğunuzda tüm bu sorunları geride bırakmış olacaksınız. Lafı fazla uzatmadan nisan ayında yapılabilecek aktiviteleri hemen sıralayayım.
- Efes, Bergama, Göreme, Perge, Hattuşa ya da Assos Antik kenti gibi Türkiye’nin en güzel açık hava müzelerinde eğlenceli bir tura çıkabilir, serin havalarda açık alanlarda olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
- Likya yolu yürüyüş rotalarını deneyimleyebilir, tarihe şahitlik edebilirsiniz.
- Hep ertelediğiniz GAP turunu bu keyifli bahar ayında gerçekleştirebilirsiniz.
- Antalya’nın şelale ve çaylarını keşfe çıkabilir, sevdiklerinizle doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz.
- Eskihisar’da küçük bir tekne ile denize açılıp, maviliklerin arasında sevdiklerinizle kafa dinleyebilirsiniz.
- 23 Nisan’da Anıtkabir ziyareti ile atamıza bu özel gün ve bu cennet vatan için teşekkür edebilirsiniz.
- Adana’nın adını dünyaya duyurmayı başarmış Portakal Çiçeği Karnavalına katılabilirsiniz.
- Uluslararası Urla Enginar festivaline katılabilir, ünlü aşçıların mutfak atölyeleri ile eğitici ve eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.
Nisan Ayında Nerede Kalınır?
Nisan ayının serin ve taze havasını doya doya solumak ve baharın coşkusuna eşlik etmek için en iyi konaklama yolu elbette kamp yapmak. Türkiye’nin en iyi kamp alanları, nisan aylarında henüz tam yoğunluğa ulaşmamışken, sevdiklerinizle çadır ya da bungalov konaklaması düşünebilirsiniz. Ancak pansiyon, motel ya da otelleri tercih edecekseniz nisan ayı, uygun konaklama fiyatları ile de son derece davetkar bir ay. Nisan ayı, Akdeniz turu ya da GAP turu için de oldukça uygun aylardan. Paket turları araştırarak içerisinde konaklamanın da yer aldığı kapsamlı bir turla keyifli bir seyahate koyulabilirsiniz. Türkiye’deki karavan kamp alanlarını görmek isterseniz karavanhayati.com sitesine göz atabilir ve tüm karavan kamp alanlarını, karavan kiralayan firmaları harita üzerinde görebilirsiniz.
Yuvacık
İstanbul’un en yakın kaçış güzergahlarından biri olan Yuvacık, Nisan ayında gezilecek yerler arasında da yeşilliği ve temiz havası ile en gözde noktalardan biri. Yuvacık barajı manzarasına karşı konaklama yapabileceğiniz ağaç evler ve çadırınızı kurup biraz doğanın dizinde dinlenebileceğiniz güzel orman alanları, Nisan ayında bu noktayı seçmeniz için en davetkar alanlar arasında yer alıyor. Bisiklet ya da yürüyüş için Menekşe Yaylalarını tercih edebilir ya da Beşkayalar tabiat parkında iki gizli mağarada olağan üstü görüntüler sergileyen şelale ve göl eşliğinde huzuru deneyimleyebilirsiniz. Yuvacık ziyaretinizi, Servetiye Köprüsü kıyısında küçük bir mola vermeden bitirmemelisiniz.
Mardin
Nisan ayında, hava sıcaklıkları henüz katlanılabilir seviyelerdeyken keyifli bir Mardin ziyareti planlayabilirsiniz. Bölgede, eşsiz mimariye sahip modern ve aynı zamanda geleneksel kokan bol yıldızlı otellerin yanı sıra, keyifle konaklayacağınız tarihi konak ve evler de sizleri bekliyor. Bu konak otellerin gecelik fiyatlarının bazı dönemlerde dudak uçuklatacak boyutlara ulaşabildiğini belirtmek lazım. Ancak tarihi bir dokunun arasında geçireceğiniz vakit ve Mardin’in etkileyici dokusu tüm bu maliyete değecek. Yanınıza kamp ekipmanlarınızı aldığınızda, sizi bekleyen çok sayıda doğal kamp alanı olduğunu da hatırlatmalıyım. Şehir merkezine 65 kilometre uzaklıkta yer alan Midyat Mağaralarını ve merkeze 25 kilometre uzaklıkta yer alan Gurs Vadisini görmeden bu tatili sonlandırmamalısınız. Özellikle Gurs Vadi alanında sizleri bekleyen şelale, Mardin gezinizin en serinletici ve unutulmaz anlarından olabilir.
Nisanda Türkiye’de gidilecek yerler ya da nisan ayında Türkiye’de yapılacaklar listelerine yapmak istediğiniz eklemeler varsa bunları yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Tüm yılınızı planlayacağınız birbirinden eğlenceli özel listelere Türkiye’de 12 Ay başlığından ulaşabilirsiniz. Şimdiden keyifli tatiller!
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.