Kamp yapmak isteyip de yapamayan insanların çok büyük bir kısmı doğada vahşi hayvanlarla karşılaşmaktan çekiniyor. Aslında kamp yaptığı esnada vahşi bir hayvanın saldırısına uğrayanların sayısı oldukça az. Birçoğu da ya yanlış yerde kamp yaptığı için karşılaşıyor ya da yanlış şekilde kamp yaptığı için. Yine kamp yapmak denildiğinde akla gelen ilk hayvan nedense ayı oluyor. Ama doğada karşılaşma ihtimalimiz olan hayvanların sayısı oldukça fazla. Yaban domuzu, tilki, çakal, kurt, yılan, akrep, sinek, kuş gibi hayvanlar bu listenin başında geliyor. Yılan, böcek, sinek, akrep gibi küçük hayvanların ısırmaları veya sokmaları karşısında özellikle ilkyardım eğitimi almışsak veya yanımızda ilkyardım bilen birileri varsa son derece avantajlı sayılırız. Ancak ayı, kurt, yaban domuzu gibi bazı hayvanlar var ki saldırıya uğramamız durumunda ciddi zararlar görebiliriz. Her ne kadar bu hayvanlarla karşılaşma ihtimalimiz oldukça düşükse de kampta vahşi hayvanlardan korunmak için alınabilecek bazı tedbirlerden bahsetmek istiyorum.
Kampta Vahşi Hayvanlardan Korunmak İçin Alınabilecek Tedbirler
Doğada bulunmaktan keyif alan ve doğayı seven insanlar olarak vahşi hayvanların da bu hayran kaldığımız tabiatın bir parçası olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Kamp yapmak için gittiğimiz ormanların, tırmandığımız dağların, yürüdüğümüz patikaların asıl sahiplerinin bu canlılar olduğunu her zaman aklımızın bir köşesinde tutmalıyız. O nedenle alacağımız hiçbir tedbir bu canlılara zarar vermemeli. Amacımız onlara zarar vererek evlerini işgal etmek değil. Amacımız sadece ve sadece kampta vahşi hayvanlardan korunmak olmalı.
Vahşi hayvanlar doğada insanların karşısına çıkmaktan keyif almazlar. Çok ekstrem bir durum olmadığı sürece doğada karşınıza çıkmazlar. Kamp alanınızı onların yaşam alanlarının çok yakınına, geçiş yollarına, su kenarlarına kurmadığınız sürece bir vahşi hayvanla karşılaşma olasılığınız oldukça düşüktür.
Doğru Kamp Yerini Seçmenin Önemi
Vahşi hayvanların kamp alanınızı ziyaret etme ihtimali de yok denecek kadar azdır. Ancak bu durum hayvanların tehdit algılaması veya aç kalmaları durumunda değişebilir. Vahşi hayvanlar da tıpkı insanlar gibi kendi alanlarının işgal edilmesinden pek hoşlanmazlar. Özellikle yavrusu olan anneler son derece saldırgan davranabilir. Bu nedenle kamp alanı seçerken dikkatli davranmalısınız.
Vahşi Hayvanları Kamp Alanından Nasıl Uzak Tutarız?
Kalabalık Olmak
Özellikle kalabalık gruplarla yapılan aktivitelerde çok fazla ses olduğu için hayvanlar o alandan uzak durmayı tercih edecektir. Vahşi hayvanlardan çekiniyorsanız gönül rahatlığıyla kalabalık bir grupla kamp yapabilirsiniz.
Kamp Alanından Yayılan Kokular
Bu etkenlerin başında tahmin edersiniz ki yiyecekler geliyor. Kamp alanında mümkünse yiyecek bulundurmamak vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimalinizi ortadan kaldırmak adına yapılabilecek en mantıklı şey olacaktır. Yemek pişirdiğiniz ve yıkamadığınız tencereler, kalkacaklar, ertesi gün yemek üzere sakladığınız yiyecekler her biri hayvanların koku radarına takılabilir. O nedenle bu malzemeleri bir torbaya doldurup kamp alanından en az 100-200 metre uzaklıktaki bir ağaca asmanız önerilir.
Koku radarına takılan bir diğer şey de çöplerinizdir. Çöplerinizi de tıpkı yiyecekleriniz gibi kamp alanınızdan uzaklaştırmanız gerekir.
Aynı şekilde sabun, deterjan gibi kokusu olan maddeler de vahşi hayvanların ilgisini çekebilir. O nedenle bu kokulu maddelerle yapacağımız işleri kamp alanından uzakta görmekte fayda vardır.
Yine kamplarda parfüm, deodorant ve benzeri keskin kokulu şeyleri kullanmamak gerekir.
İnsan dışkısı ve idrarının kokusu da hayvanların ilgisini çekebilecek bir diğer şey. Tuvalet ihtiyacının kamp alanından uzakta görülmesi hem kötü kokuları engeller hem de vahşi dostlarımızın bu kokuları alarak kampımızı ziyaret etmeye karar vermesinin önüne geçer.
Kamp Ateşi
Kamp ateşi genelde vahşi hayvanların ateşin bulunduğu bölgeye gelmesini engelleyen şeylerden biridir. Geceleri kamp ateşi yakarak vahşi hayvanlardan korunabilirsiniz. Vahşi dostlarımız çok aç olmadıkları ve gözleri dönmediği sürece sizi ziyaret etmek istemeyeceklerdir.
Tüm bu önlemlere rağmen yine de vahşi bir hayvanla karşılaşırsanız da hayatta kalmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Göz atmak için kampta vahşi hayvanlarla karşılaşırsak ne yapmalıyız yazısına göz atabilrisiniz.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
2 Yorum
Ahmet Efe
22 Haziran 2018, 12:06Eklemek istediğim bir madde daha var mümkünse kamp yapılacak bölge seçiminde av’a yasak sahalar tercih edilmeli av yasağı olan bölgelerde saldırıya maruz kalma ihtimali kısmen daha düşüktür avlanma’nın yani avcılığın açık olduğu bölgelerde gündüz bir avcı tarafından yaralanmış olan özellikle yaban domuzu ve ayı gibi hayvanlar normalden kat ve kat daha tehlikelidir.
CEVAPLAMelke@Ahmet Efe
22 Haziran 2018, 12:09Yaralanmış hayvanlar dediğiniz gibi hem korkuları nedeniyle hem de savunma içgüdüleri nedeniyle daha tehlikeli olacaklardır. Teşekkürler eklemeniz için 🙂
CEVAPLA