Türkiye’den iran’a bisikletle geçmek | Gürbulak sınır kapısı

Türkiye’den iran’a bisikletle geçmek | Gürbulak sınır kapısı

Kars’tan sonra Gürcistan’a gidip yolculuğuma oradan devam etmeye karar vermiştim ama karın bastırması yüzünden en baştaki plana sadık kalıp, Doğubeyazıt’tan İran‘a geçmek üzere tekrar Kars’a hareket ettim. Kars’ta soğuk havanın geçmesi için bir iki gün geçirdikten sonra yola koyuldum. Kars Doğubeyazıt yolu hepinizin tahmin edeceği terör sebeplerinden dolayı bana bisikletle geçilmesi çok da mantıklı olmayan bir yol olarak anlatılmıştı. Otobüsle gitmeyi düşündüm fakat Iğdır’a giden otobüsler küçük olduğu için bisikletim ve çantalarımın sığması mümkün değildi. O yüzden belki sınıra giden bir tır bulurum düşüncesiyle otostop çekmeye karar verdim. En nihayetinde beni sınıra götürecek bir tır buldum ve sınıra kadar gittim. Türkiye’den iran’a bisikletle geçmek hususunda merak ettiklerinize de elimden geldiğinde cevap vermeye çalıştım.

Gürbulak Sınır Kapısı Geçişi : İran Vize İstiyor mu?

Bildiğiniz gibi diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları İran’a 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaftırlar. Yani İran’a hem havadan hem de karadan yalnızca geçerli ve süresi yeterli pasaportunuz ile girebilirsiniz. Turistik amaçlı 90 günü aşmayan ziyaretleriniz için vize almanıza gerek yoktur.

Türkiye’den iran’a bisikletle geçmek

Sınır kapısına ilk yaklaştığımızda ne yapacağımızdan çok da emin değildim ve dolayısıyla gerdindim. Ama hem görevlilerden bazılarının Türkçe biliyor olmaları hem de soğuk olmayan tavırları sayesinde kısa sürede ne yapmamız gerektiğini anladık. Önce sınırdan araçla geçenlerin yaptığı gibi bisikletlerimizi dışarıda güvenli bir yerde bırakıp içeriye girerek pasaport kontrolünden geçtik. Aslında burada insanlar valizlerini de x-ray cihazlarından geçiriyorlardı. Ama bizden bisiklet çantalarımızı cihazlardan geçirmek için herhangibir talepte bulunmadılar. Tıpkı Gürcistan’a çıkış yaptığımız Aktaş Kapısı’nda olduğu gibi bu sefer de hiçbir aramadan geçmeden İran’a giriş yaptık. Yalnızca bir asker çantalarımızın bağını çözdürüp üstün körü bir bakış attı o kadar. Onu da kameralar izlediği için yaptığını söyledi.

Gürcistan ilaçlar konusunda oldukça hassas olduğu için, kapıda hiç uğraşmamak adına bütün ilaçlarımızı çöpe attığımızı Kars Gürcistan rotası yazısında anlatmıştım. Orada aranmamış olmamız tam bir mucizeydi çünkü hiç kullanmadığımız için yanımızda olduğunu unuttuğumuz bir vitamin hapı çantamda kalmıştı. Hem de öyle bir yere girmişti ki, sanki çaktırmadan sokmaya çalışıyormuşum algısı yaratmaya oldukça müsaitti. Bu sefer de İran’a çantamda olduğunu unuttuğum ufak bir şişedeki alkollü bir içkiyi ülkeye sokmuş bulundum.

İran sınırını geçtikten sonra ilk şehir

Kapıdan geçtikten sonra karşımıza ufak bir şehir çıktı. Burası sınır kapısına oldukça yakın. Yaklaşık 1 km yokuş aşağı yolu takip edip çarşıya girdik. Burada otostop çektiğimiz tırcı İrfan abi sayesinde iletişim kurduğumuz yeğeni ile buluştuk ve Tebriz ‘e gitmeden önce cebimizde kalan bir miktar Türk Liramızı Tümen’e çevirdik. (İran’da Dolar ve Euronuzu rahatlıkla bozdurabilirsiniz. Biz Türk Liramızı burada bozdurduk çünkü sınırdan sonra kolay bozdurabileceğimiz bir yer olup olmadığından emin olamadık.)  İran’la ilgili gelmeden önce en çok kafamızı karıştıran para birimleriyle ilgili ufak bilgi vermek gerekirse, aslında ülkede Riyal kullanılıyor. Fakat herkes Tümen olarak hesap yapıyor. Kısaca Riyal’den bir sıfır attığınızda Tümen oluyor. Yani 100.000 Riyal olan para aslında 10.000 Tümen.

Gürbulak Sınır Kapısı’ndan Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • İran’a geçerken kadınların vücutlarının açık kalan kol, bacak bölümlerini ve saçlarını kapatmaları gerekiyor. Eğer üzerinizde dar kıyafetler varsa bunları daha bol kıyafetlerle değiştirmelisiniz. Üst kıyafetinizin de poponuzu örtmesi gerekiyor. İran’da kadınların giyimi hakkındaki detaylara ulaşmak için yazıya göz atabilirsiniz.
  • Erkekler için giyim kısıtlamaları biraz daha iyimser sayılabilir. Erkeklerin yalnızca şort giymesi yasak.
  • İran’a alkollü içeceklerin sokulması da yasak. Yanınızda alkollü içecek bulunduruyorsanız aman ha onunla girmeyi denemeyin.
  • İran’da daha rahat seyahat edebilmek için İran’a giderken dikkat edilecekler yazısına göz atabilirsiniz.
  • İran’da otostop çekmeyi planlıyorsanız İran’da otostop çekmek konusundaki detaylı yazıma göz atabilirsiniz.

    Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

1 Yorum

  • A. Şendil Örgen
    12 Mart 2019, 23:24

    Büyük girişim 🤝

    CEVAPLA

Yeni Yazılar

Kategoriler