Karavana dönüştürmek için bir araç almaya karar verdiğimden beri en çok düşündüğüm konuların başında bütçe geliyor. Bu aynı zamanda sizin de bana en sık sorduğunuz sorulardan biri. Bu yazıda karavan almak için oluşturduğum bütçe hakkında size biraz bilgi vermeyi amaçlıyorum ama başlamadan önce şunu söylemeliyim; bu sorunun tek bir cevabı yok. Çünkü karavan dünyası o kadar geniş bir dünya ki içine biraz girmeye başladıkça çıkılmıyor. Öğrenecek ve göz önünde bulundurulacak çok fazla şey var ve bunların her biri bütçe konusunda etkisi olan şeyler.
Aslında bugün bilgisayarın başına “Karavan Masrafları & Bütçesi” yazısı yazmak için oturmuştum. Ama o kadar çok masraf var ki içinden çıkamadım. İşin kötü tarafı bunların tamamını bilmek de öngörmek de çok zor. Vergiler, bakımlar, muayeneler, ülke geçişlerinde ödenebilecek tutarlar, kurallar… Hepsi dalgalı ve ülkeden ülkeye göre değişebilecek şeyler. Sanırım her şey “T5 karavan yapımı” serisinin sonunda net olarak belli olacak. Bu yazı serisinden arabada yaptığımız tüm değişikliklere, kullandığımız tüm malzemelere, tüm maliyet hesaplarına ve videolu anlatımlara ulaşabilirsiniz.
Hayalleriniz için para biriktirebileceğiniz gerçekçi yöntemler nelerdir?
Bütçe konusunda neler yapıyorum?
Dedim ya, karavan konusu çok dallı budaklı bir konu. Her bütçeye, her isteğe göre karavan var. Karavan seçmek de meşakkatli bir mesele. Haliyle karavan alma sürecimiz de bu yüzden uzuyor. Zaten biz kendimize bir son gün koymadık. Zamanı gelince alacağız dedik. O zaman gelene kadar da bazı ayarlamalar ve düzenlemeler yapıyoruz. Bu yazıda da genel bir karavan bütçesinden ziyade ben karavan almak için bütçe konusunda ne gibi ayarlamalar yapıyorum onu anlatmak istiyorum. Karavana ayırdığım kısıtlı bir bütçem var ve bütçeye bir şeyler katmaya ya da en azından elimdeki bütçeyi korumaya yönelik şeyler yapmaya çalışıyorum. Günün sonunda elimde biriken bütçeyi de karavan almaya ve karavanı dizayn etmeye harcayacağım. Eğer artar da yolculuk için de bütçe olursa ne ala.
Aslında yaptığım bu ayarlamalar daha önce seyahate çıkarken de para biriktirmek için yaptığım şeylerin hemen hemen aynısı. Daha öncekilere ek olarak bir de öğrendiğim yeni şeyleri uygulamaya başladım. Yani işin özü aslında para biriktirmek ve elindeki mevcut bütçeyi korumak ya da en iyi şekilde değerlendirmek. Karavan almak için bütçe konusunda neler yaptığımı ve yapılabileceğini aşağıda anlattım.
Elimdeki mevcut parayı korumak
Daha önce düşük bütçeli ilk seyahatime başladığımda elimde mevcut bir para yoktu. Basitçe çalışıp kazandığım parayı biriktirmeye uğraşıyordum. Ama şu an elimde belli bir bütçem var. Bu bütçenin büyük bir kısmını çalışıp kazandığım birikimler ve eski seyahatimden kalan dövizler oluşturuyor. “Nasılsa yine gezerim.” düşüncesiyle bozdurmadığım dövizlerim bugün eskisinden biraz daha değerlendi. Bu bütçenin bir kısmına da evlilik dolayısıyla sahip olduk. Açık sözlülüğün şu an dibine vuruyor olabilirim ama evlilik sürecinde “Ay şu da olsun, aman bu da olsun, gelinliğim bilmem kim imzalı olsun” gibi beklentilerimiz olmadığı için çok masrafa girmedik. Evimize yeni eşya almakla da uğraşmadık. O yüzden seçtiğimiz minimal yaşamın da bir getirisi olarak çok az masrafımız oldu. Bu sayede de elimizdeki mevcut birikimi korumak daha da kolaylaştı.
Bazı insanlar para işlerinden anlıyorlar. Ve o insanlar paralarını hisse, fon, döviz vs gibi yatırım araçlarıyla değerlendirerek daha büyük bütçeler elde edebiliyorlar. Ben ne yazık ki o insanlardan değilim. Kafam böyle şeylere hiç ama hiç çalışmıyor. Bir dönem öğrenmeye, anlamaya çalıştım ama olmadı. Ben de elimden geleni yaptım ve paramı vadeli bir hesaba koyup unuttum. Milyar milyon param olmadığı için çok büyük bir vade kazancım olmuyor ama neticede param bir şekilde boş durmaktansa değerlenmiş oluyor. Sıfırken sıfır olmaya devam etmek yerine 1 oluyor.
İhtiyaç fazlası ürünleri nakde çevirmek
Bence her sağlıklı insanın yapması gereken şeylerin başında ihtiyaç fazlası maddeleri hayatından çıkarmak geliyor. Böylece hem daha hafif ve mutlu bir yaşama adım atılabilir hem de bu ihtiyaç fazlası şeylerden gelir elde edilebilir. Evinize bir bakın. Sahip olduğunuz şeylerin ne kadarına gerçekten ihtiyacınız var? Koltukların, bazaların altına tıktığınız, dolaplara ‘bir gün lazım olur’ düşüncesiyle sakladığınız şeyleri düşünün. Onlara ihtiyacınız olsa zaten orada duruyor olmazlardı değil mi? İşte ben de böyle düşünerek bütün fazlalıklarımdan kurtuluyorum. Kimini hediye ediyorum kimini nakde çeviriyorum. Ki minimal yaşadığını iddia eden benim bile hala bir yerlerden gereksiz eşyalarım çıkabiliyor.
Karavan almaya karar verdikten sonra ilk girişimimiz arabamızı satışa koymak oldu. Çünkü zaten almak istediğimiz araçla gezeceğimiz için ekstra bir arabaya ihtiyacımız olmayacak. Ki ekstra bir araba demek aynı zamanda ekstra masraf anlamına da geliyor. Araba satılır mı satılmaz mı bilmiyoruz ama yine de bir girişimde bulunduk. Karavan almak için bütçe oluşturma konusunda evrene giden bu enerji konusunda umutluyuz.
Ekstra kazanç elde etmek
Çalıştığınız işinizden bir kazanç elde ediyorsanız bu harika bir şey. Para biriktirmenin birinici kuralı olan ‘gelir elde etmek’ kısmını tamamlamışsınız demektir. Bir de ekstra kazanç elde etmek kısmı var. Aslında ekstra kazanç elde etmek ucu son derece açık olan bir kavram. Pek çok şey yaparak ekstra kazanç elde edilebilir. Benim bildiğim bazı çalışan yöntemler var mesela. Biraz anlatayım.
Amway
Bunların başında Amway işine dahil olmak var. Durun, hemen önyargılı davranmayın. Ne demek istediğimi açıklayacağım. Başka yazılarda bahsettiğim gibi hayatımdan zararlı kimyasalları çıkarmaya çalışıyorum ve doğa dostu temizlik malzemeleri kullanıyorum. Bunu hem kendi sağlığım için hem de diğer canlılara zarar vermemek, ekosistemin dengesini bozmamak için yapıyorum. Yaptığım araştırmalar sonucunda evimde kullandığım iki marka var. Biri U Green Clean diğeri ise Amway.
Amway’in sistemini az çok biliyorsunuzdur. Harcandığı gibi kazanmanıza da izin veren bir sistemleri var. Ama çalışma prensibi sanıldığı gibi dandik bir saadet zinciri gibi işlemiyor. Son derece sistemli, özen ve düzen isteyen bir çalışma prensibiyle hem daha uygun fiyata ürün alabiliyorsunuz hem de arkadaşlarınıza da bu ürünleri tanıtarak bir ağ oluşturabiliyorsunuz. Çok basit ve yüzeysel bir anlatımla bu ağda herkes bir şeyler aldıkça puan biriktiriyor ve kazanç belli bir puana ulaşanlar arasında dağıtılıyor. Burada bahsettiğim şey ürün alıp üzerine kar koyarak satmak kesinlikle değil. Evinde zaten bu ürünleri kullanan insanların kendi hesaplarına alışveriş yapıp puan biriktirmesi gibi bir sistemden bahsediyorum.
Ne yazık ki benim bu sisteme ayıracak vaktim ve açıkçası bilgim olmadığı için sadece kişisel ihtiyaçlarımı alıyorum; işin para kazanma kısmına katılamıyorum. Ama gerçekten emek verip bu işe odaklanan insanların hatrı sayılır kazançlar elde ettiğini biliyorum. Eğer sizin vaktiniz ve sabrınız varsa bunu değerlendirmenizi öneririm.
(Bu şekilde işleyen başka sistemler de var ama güvenilirliklerinden ve ürünlerinin sağlıklı olduğundan emin olmadığım için onlardan bahsetmedim. Sadece kendim de kullandığım ve güvenilirliğini bildiğim sistemden bahsetmeyi uygun gördüm. Bildiğiniz ve güvendiğiniz başka şeyler varsa onları da değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.)
Online işler ile ek gelir kazanmak
Ekstra kazanç sağlamak için yapabileceğiniz bir diğer şey de online işler bulmak. Bu sayede çalışıyorsanız aynı anda kolayca ek gelir sağlayabilecek ufak tefek işler yapabilirsiniz. Online platformlarda yapabileceğiniz birçok iş var. Bunlar arasından benim bildiğim ve kullandığım sitelerden ikisine örnek vereceğim. Bionluk gibi freelance çalışanlara pek çok konuda çalışma imkanı sunan sitelerde yeteneklerinize uygun işler bulabilirsiniz. Örneğin ilgi alanlarınıza ve yeteneklerinize göre yazı yazabilir, kartvizit dizayn edebilir, sesledirme yapabilirsiniz. Bu kazanım akmasa da damlar kategorisindeki bir kazanma biçimi olarak değerlendirilebilir. Çünkü ne yazık ki Bionluk’taki işlerin bütçeleri çok kısıtlı olabiliyor. Misal insanlar yazı yazabileceklerini söylüyorlar ve 300 kelimelik özgün yazılar için 10 lira gibi komik bir bütçe talep ediyorlar. Birkaç kez 10 liraya nasıl yazılar yazılıyor olabilir ki diye merak edip ben de bu yazılardan satın aldım ve yazıların kalitesi vasatın altındaydı.
Kaliteli bir iş yapıyorsanız ve fiyatı ona göre belirliyorsanız, Bionluk’ta hak ettiğiniz parayı kazanarak çok fazla gelir elde edemeyebilirsiniz. Ama yine de denemeye değer ve niş bir çalışma alanınız varsa, talebe göre güzel kazançlar elde edebilirsiniz.
Aynı şekilde çalışan bir diğer site ise Fiverr.com. Buranın avantajı, ödemenin dolar üzerinden yapılıyor olması. Eğer İngilizce konuşuyorsanız Fiverr üzerinden rahatlıkla freelance işler bulabilirsiniz.
Yukarıda anlattıklarım benim bildiğim ve uzun zamandır uyguladığım yöntemler. Benim bilmediğim başka online çalışma ve para kazanma sistemleri de mutlaka vardır. Listeyi çeşitlendirmek adına araştırmak ve bu işlerle ilgilenen kişilerin fikirlerine başvurmak faydalı olabilir. Hatta sizin de bildiğiniz, güvendiğiniz online işler varsa onları da yorumlara bırakabilirsiniz. Böylece hepimiz görebiliriz.
Airbnb ile oda kiralayarak gelir elde etmek
Airbnb’yi daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama basitçe evinizi veya odanızı dünyanın her yerinden insana kiralamanızı mümkün kılan bir web sitesi. Aslında bunun benzeri olan uygulamalardan daha önce bahsetmiştim. Couchsurfing ve Warmshowers da insanları evinizde misafir edebildiğiniz ve gittiğiniz ülkelerde başkalarının evinde misafir olabildiğiniz uygulamalardan.
Couchsurfing ve Warmshowers gibi konaklama imkanı sunan uygulamalardan farklı olarak Airbnb ile yapacağınız konaklamalar için ücret ödemeniz gerekiyor. Ve aynı şekilde evinizde kalmak isteyenlerin de size belli bir ücret ödemesi gerekiyor. Bu ücreti, misafirlerin nelerden faydalanıp nelerden faydalanamayacağı gibi ayrıntıları, kabul edeceğiniz konaklama süresini de ev sahibi olarak siz belirliyorsunuz.
İnsanları misafir ederken güvenlik açısından tedirgin olmanızı gerektiren çok ciddi bir durum da yok diyebiliriz. Çünkü Airbnb her ihtimale karşı kişilerin pasaport, kimlik, fotoğraf, telefon numarası, adres gibi bilgilerini alıyor. Aynı zamanda evinizde kalacak kişiler hakkında daha önce yapılmış yorumları okuyarak bu kişilere güvenip güvenmeyeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz. Tabii buna rağmen hiç kötü şeyler yaşanmıyor mu derseniz elbette yaşanıyordur. Ama olumsuz deneyimlerin sayısı oldukça az.
Airbnb hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz: Airbnb ile Gelir Elde Etmek Biz de madem bir süre daha buralarda kalacağız o halde giderlerimizi düşürelim diyerek Airbnb ile odamızı kiralamaya başlamıştık. Evimiz çok merkezi bir yerde olmamasına rağmen bir geçiş güzergahı üzerinde yer aldığı için ayda en az 10 gün rezervasyon alıyorduk Bu işten çılgınlar gibi kar etmiyorduk ama kazandığımız para en azından ödediğimiz kiranın hatrı sayılır bir kısmına destek olmuş oluyordu.
Şiddetle tavsiye edilir!
Özellikle eviniz turist trafiğinin yoğun olduğu şehirlerde veya muhitlerdeyse evinizi veya boş bir odanızı bu şekilde kiralayarak çok ciddi bir gelir elde edebilirsiniz. Üstelik çok fazla efor sarfetmenize de gerek yok. Sadece misafirlerinizin kalacağı bir oda hazırlayıp, temizliği ile ilgilenip, insanları gönüllerini hoş tutarak misafir etmeniz yeterli. İtiraf edeyim, epey de eğlenceli bir şey. Evde değişik bir hareketlilik oluyor. Ufak çaplı bir otelcilik oyunu oynamak gibi keyifli bir hissiyat veriyor ve başka ülkelerden gelen insanların hikayelerini dinleme fırsatı sunuyor. Yabancı dilinizi geliştirmek için canlı canlı pratik yapma imkanınız da oluyor. Eğer Airbnb ile evinizi veya odanızı kiralamak isterseniz bu linke tıklayarak bir hesap oluşturabilirsiniz. Sitenin dil seçenekleri arasında Türkçe de mevcut. O nedenle kullanımı da oldukça kolay.
Lütfen siz de aklınıza gelen diğer bütçe dengeleme ve para kazanma yöntemlerini yoruma yazmaktan çekinmeyin. Böylece hepimiz görebiliriz.
Bir sonraki yazıda karavanda yaşarken veya karavanla seyahat ederken gelir elde etmek için neler yapmayı planladığımdan bahsedeceğim. Haftaya pazartesi aynı yerde, serinin bir başka yazısında görüşmek dileğiyle. Bu süreçte bahsetmemi istediğiniz özel bir konu varsa yorum yazarak iletebilirsiniz.
T5 karavan yapımını youtube kanalından takip etmeyi unutma!
Karavan Yapımı serisinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
2 Yorum
Azize Şendil Örgen
1 Ekim 2018, 13:38İlgi alanı geniş özgür fikirli yazını beğendim. Devamını heyecanla bekliyor olacağım.
CEVAPLABirçok görüşüne katılmıyorum ve uyguluyorum.
Azize Şendil Örgen
1 Ekim 2018, 13:42“KATILIYORUM” 😔afedersin. Yanlış tuşlama.
CEVAPLA