Kış kampları yaz kamplarından biraz daha farklı olarak ekipman seçiminin büyük önem taşıdığı kamplardır. Bu nedenle kış kampı ekipmanları arasında en önemli olanların neler olduğunu ve kış kamplarında kıyafetlerimizi ve kullanılacağımız ekipmanları neye göre seçmemiz gerektiğini bilmek oldukça mühimdir. Öte yandan kış kampı ekipmanları önemlidir çünkü kışın olası bir sıkıntıda bizi hayatta tutacak şeyler ekipmanlarımızdır. O nedenle kış kamplarınızın iyi geçebilmesi için kış kampı ekipmanları konusunda ince eleyip sık dokumakta fayda var. Kış kampı için tavsiyeler yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Kış Kamplarında Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?
Soğuk havalarda üst üste giyinmek yerine doğru malzemeleri seçmek ve doğru giyinmek üşümenize engel olacak en önemli konulardan birisidir. Unutmayın, önemli olan dışarıdan gelen soğuğu engellemektense içerideki ısıyı muhafaza etmektir. Dolayısıyla ne kadar kalın giyinirseniz o kadar sıcak kalmazsınız. Doğru katmanları doğru sıra ile giydiğinizde soğuk kış kamplarında ısı konforunuzu optimum seviyede tutabilirsiniz. Kuru ve sıcak kalmak her koşulda önceliğiniz olmalıdır.
Kış Kamplarında Ne Giymeliyiz?
Mümkünse en alt katman olarak sentetik termal içlik tercih edin. Yün içlikler terlemenize, terinizin üzerinizde soğumasına ve çok ciddi sağlık problemleri yaşamanıza neden olabilir. Termal içliğin üzerine polar giyebilirsiniz. Polarınızın üzerine de mont, yağmurluk gibi dış katmanlar giymek doğru bir giyinme şeklidir. Dış katmanınızı bulunduğunuz yerin hava şartlarına göre uygun olarak seçin.
Durağan hallerde vücut ısınızı korurken, vücut sıcaklığınızın dışarıya sızmaması ve ısınızı daha verimli korumak için mutlaka giydiğiniz katmanların büzgülerini sıkın. Hareket halindeyken ise vücudunuz daha fazla ısı meydana getireceği için terlememek adına nefes alabilir dış katmanları ya da havalandırma sistemleri olan dış katmalar tercih edin.
- Termal içlik önerilerim için tıklayın.
- Polar önerilerim için tıklayın.
- Mont önerilerim için tıklayın.
- 3 in 1 ceket önerilerim için tıklayın.
- Yağmurluk önerilerim için tıklayın.
- Kışlık pantolon önerilerim için tıklayın.
Kışın Ayakları Korumak Önemli
Ayak ısınızı korumak vücudunuzun geri kalan kısmı için de önemli olduğundan termal çoraplar seçin. Yün çoraplar bir süre için ayağınızı sıcak tutabilir fakat ayaklarınız terlediğinde, o terin soğuması ayaklarınızı donma noktasına getirebilir. Ayaklarınızı soğuktan koruyup aynı zamanda terlemesini önleyecek çorapları görmek için buraya tıklayın.
Ayakkabılarınız da oldukça önemli. Su geçirmeyen, nefes alabilir iç astarı olan (Gore-Tex vb.) tabanı dayanıklı ayakkabılar seçin. Hazırladığım kışlık Goretex ayakkabı listesi için buraya göz atabilirsiniz.
Soğuk Havalarda Aksesuarlar
Buff, atkı ya da boyunluk tüm kamplarda mutlaka yanınızda bulunması gereken malzemelerden. Özellikle boyun ve kafa bölgenizi sıcak tutmak da oldukça faydalı. Sizin için seçtiğim polar boyunluk modellerini görmek için buraya tıklayın. Polar boyunluklar günlük aktiviteleriniz boyunca sizi koruduğu gibi geceleri uyurken de çok işinize yarayacak. Bazı polar boyunluklar aynı zamanda bere haline de gelebilir. Böyle bir ürün seçerek iki fonksiyonunu da kullanabilirsiniz. Kış aktivitelerinde başınızı soğuktan korumak da çok önemlidir. Kışlık bere ve şapka önerilerim için buraya tıklayın.
Ellerimizi sıcak tutalım
Soğuk havalarda ellerimizi ve ayaklarımızı sıcak tutmak son derece önemlidir. Ellerinizi sıcak tutarken aynı zamanda hareket kolaylığı sağlayan bir eldiven seçmeniz gerekir. Listelediğim eldivenleri görmek için buraya tıklayın.
Kış Kampları İçin Alternatif Giyinme Örneği
Aşağıda link verdiğim ürünler yalnızca örnek amaçlıdır. Tabii ki birebir aynı ürünleri almak gerekiyor diye bir kural yok. Bahsettiğim kış kampı ekipmanlarını materyal olarak gösterebilmek adına link de verdim.
İç Katman: Termal içlik
Orta Katman: Polar ceket
Dış Katman: Featherless dolgu mont
Yağmurluk: Goretex su geçirmez yağmurluk
İç-Dış Katman: 3 in1 ceket
Alt İç Katman: Termal içlik
Pantolon: Softshell pantolon
Çorap: Termal Çorap
Buff: Polar buff
Bere: Polar bere
Eldiven: İçi polar eldiven
(Dilerseniz polar iç katman eldiven, su geçirmez dış katman eldiven giyebilirsiniz.)
Ayakkabı: Goretex ayakkabı
Kış Kampı Ekipmanları Nasıl Olmalı? | Çadır, Uyku Tulumu, Mat
Kış kamplarınızın rahat geçmesi için gereken bir diğer şey de doğru ekipman seçimi. Burada kamp ekipmanlarınızı nasıl ve neye göre seçtiğiniz büyük önem arz ediyor. Yaz kamplarında belki de üzerinde çok fazla durulması gerekmeyen ekipmanlar kış kamplarında müthiş bir öneme sahip.
Kış Kampı İçin Doğru Çadır Seçimi
En başta çadırınızın rüzgarı önlemesi ve su geçirmemesi gerekir. Bunun için kış kamplarında en az 4 mevsim olan çadırları tercih edin. Çadırınızın su geçirmezliği de en azından 10.000 mm olsun. Mutlaka çift tenteli bir çadır tercih edin ve çadırınızı dış katmanıyla birlikte kurun. Çadırın pollerinin alüminyum olması rüzgar ve benzeri hava koşullarında dayanıklılık açısından oldukça önemli. Kış kampları için doğru çadırı seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine “Kış kampı için çadır seçimi“ yazısından ulaşabilirsiniz.
Kışlık çadır önerilerim
Kışlık çadır önerisi isteyenler için kış kampına uygun olabilecek çadırları listeledim. Listede 4 mevsimlik ve 5 mevsimlik çadırlara yer verdim. Malzeme kalitesine güvenmediğim 4 mevsimlik çadırları listeye eklemedim. Eğer yüksek irtifada kamp yapacaksanız 5 mevsim; eğer normal kış koşullarında kamp yapacaksanız 4 mevsim çadırlara bakabilirsiniz. Her bütçeye uygun farklı markalarda çadırları görmek için tıklayın: Kışlık çadır öneriler
Kış Kampı İçin Doğru Mat Seçimi
Mat, zeminden alacağınız soğuğa karşı sizi koruyacağı için en önemli malzemelerin başında geliyor. Matlarda yalıtım değeri R ile ifade edilir. R değeri ne kadar büyükse ısı yalıtımı o derece iyi olur. Isı yalıtımı iyi olan bir mat seçmek zeminden gelen soğuğu en aza indireceği için üşümenizi büyük oranda engelleyecektir. Ben kış kamplarında şişme mat kullanmayı tercih ediyorum. Hatta bu şişme matın altına basit sünger bir mat sermek hem ısı yalıtımı konusunda yardımcı olur hem de şişme matınızın zemindeki taş, dal parçaları gibi maddelerle temasını engelleyerek ürünün ömrünü uzatır. Eğer şişme mat değil dolgulu mat tercih edecekseniz kalınlığının 12 mm’den fazla olmasına dikkat edin. Kış kampı için doğru mat seçimi için “Kış kamplarında mat seçimi” yazısını inceleyebilirsiniz.
Kış kamplarında rahatlıkla kullanabileceğiniz şişme matları sizin için listeledim. Kaliteli ve kış kamplarına uygun şişme matlar için tıklayın: Kışlık şişme mat önerileri
Piyasada çok farklı bütçelere sünger mat bulunabiliyor. Sizin için iyi kalitedeki sünger matları bir araya topladım. Matları görmek için tıklayın: Kaliteli sünger mat listesi
Kış Kampı İçin Doğru Uyku Tulumu Seçimi
Uyku tulumu kış kamplarının en önemli malzemelerinden biri. Doğru uyku tulumu seçimi yapılmazsa gece titreyerek uyanmanız hatta hiç uyuyamamanız kuvvetle muhtemel. Uyku tulumu çok basit bir mantıkla çalışır. İçeride vücudunuzun ürettiği ısının dışarıdaki hava ile temasını en aza indirerek sıcaklığın korunmasını sağlar. Yani uyku tulumunda iki şey önemlidir. İçerideki havanın dışarıya temasının en aza indirilmiş olması ve uyku tulumunun içinde çok fazla hava boşluğunun olmaması. O yüzden hem ısının içeride kalmasını sağlayacak doğru dolgu maddesinden yapılmış bir uyku tulumu seçilmeli hem de bu uyku tulumu vücut tipinize uygun olmalı.
Uyku tulumlarının dayanıklılık dereceleri genelde tulumun özellikleri kısmında yer alır. Üç farklı sıcaklık derecesi vardır. Bu dereceler kadın- erkek olarak cinsiyete göre değişebilir. Bu dereceler comfort , lower limit, extreme şeklinde ifade edilir.
Kışlık uyku tulumu önerilerim
Kış kampları için uyku tulumu tavsiyesi isteyenlere bir liste hazırladım. Listede konfor derecesi eksi 15 derecelerden başlayan ve 1-2 dereceye kadar ulaşan uyku tulumları yer alıyor. Farklı markalarda ve bütçelerdeki uyku tulumlarını görmek için tıklayın: Kışlık uyku tulumu önerileri
Benim kışlık uyku tulumum
Ben kış kampları için Marmot’un Trestles 15 uyku tulumunu kullanıyorum. Kaz tüyü olmaması benim için en önemli etkenlerden. Kullanılan farklı bir teknoloji olan spirafil 120 dolgu, kütle/hacim oranı itibariyle kaz tüyüne en yakın ısı yalıtımını sağlıyor. Uyku tulumumun inceleme yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kış kampları için doğru uyku tulumu seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini “Kış kampı için uyku tulumu seçerken dikkat edilecekler” yazısından okuyabilirsiniz.
Kış Kampları İçin Kaz Tüyü Malzemeler Şart Mı?
Soğuk denildiğinde herkesin aklına kaz tüyü ürünler geliyor. Ben bireysel olarak kaz tüyü kullanmıyorum. Siz de yapacağınız kış kamplarında tüm ekipmanlarınızı kaz tüyü seçmek zorunda değilsiniz! Gelişen teknoloji sayesinde kaz tüyüne muadil olarak geliştirilen (sentetik tüyler vb.) o kadar çok ürün var ki, bunları tercih edebilirsiniz. Bu malzemeler ayrıca ıslanmalara karşı gerçek kaz tüyünden daha dayanıklılar.
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
8 Yorum
tugce makarnaci
27 Kasım 2017, 14:32kaz tüyü artık hayatımızdan çıkmalı. gelişen featherless mont teknolojisi ile hayvanlara işkence etmeden de sıcak kalmak mümkün. belirttiğin için çok teşekkürler
CEVAPLAMelike Çınar
7 Kasım 2019, 12:09Merhaba,
Kış Kampları İçin Alternatif Giyinme Örneği adına örnek amaçlı link verdiğinizi belirtmişsiniz. Ben linki bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
CEVAPLAMelke@Melike Çınar
7 Kasım 2019, 13:52Merhaba, yazıda bahsi geçen ürünlerden kendi kullandıklarımı linklemiştim. Ancak link verdiğim web sitesinde adresler devamlı değiştiği için linkler devamlı bozuluyordu. O nedenle kaldırdım. Link verdiğim bağlantılar, inceleme kolaylığı açısından kendi kullandığım markaların ürünleriydi. Yanlış anlaşılmaları önlemek adına yazıdaki link atıflarını kaldırdım. Kendi marka seçimlerimi de bir cümle olarak ekledim. İleride elimden geldiğince bugüne kadar kullandığım markaların ürün incelemelerini de paylaşacağım. Ama burada önemli olan şey markadan ziyade sizin vücudunuza ve bütçenize uygun; performansı iyi olan kullanım ihtiyacınızı karşılayan ürünleri bulmanız. Yorumunuz için teşekkür ederim.
CEVAPLAMELİKE ÇINAR
8 Kasım 2019, 08:38Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
CEVAPLAAçıkçası kıyafet konusunda her ne kadar kadınlar için çok fazla seçenek olsa da, outdoor alanında kadınları neredeyse es geçecek üreticiler. Neye baksam erkek için çıkıyor, bu nedenle daha önce deneyimlemiş kadınların bunları paylaşması fikir vermesi açısından faydalı oluyor bence. Teşekkürler
Melke@MELİKE ÇINAR
8 Kasım 2019, 09:36Böyle bir deneyiminiz olmasına üzüldüm. Ben dediğiniz şeyi hiç yaşamadım. Eğer online alışveriş yapabileceğiniz yerlere bakıyorsanız stoklarıyla ilgili problemler olabilir. Özellikle ne tür ürünler arıyorsunuz?
CEVAPLAMelike Çınar
11 Kasım 2019, 10:13Ben pantolon bakıyorum. Softshell önermişsiniz. Evolite point softshell buldum. Çok daha iyi markalar var elbette ama fiyaar çok yüksek. Puhu’nun içliginden aldım:)
CEVAPLAÖnerebileceginiz başka model/marka varsa bakmak isterim. Teşekkür ederim.
Melke@Melike Çınar
11 Kasım 2019, 12:38Çok uzun zamandır High Mountain softhshell pantolon kullanıyorum. Nereden baksanız 5-6 sene olmuştur alalı. Çok dayanıklı ve performans açısından da iyi bir pantolon. Fiyatları evolite ile hemen hemen aynı. Onu da değerlendirebilirsiniz. Bununla birlikte Marmot’un softshellinden de çok memnunum ama tabii fiyatı diğerlerine göre yüksek kalıyor. Puhu içlik alarak çok iyi etmişsiniz. Gerçekten güzel bir ürün.
CEVAPLAÇadırda Sıcak Kalmak İçin Neler Yapılmalı? & Çadır için Isıtıcılar
15 Eylül 2023, 12:36[…] Kış kamplarında kıyafet ve ekipman seçimi hakkında merak ettiklerinizi buraya tıklayarak öğ… […]
CEVAPLA