Seyahat ederken en büyük endişeler ve masraf kalemleri genelde vize ile ilgili oluyor. İşte bu nedenle sizi vize alma derdinden kurtaracak, ekstra masraf yaratmayacak vizesiz Orta Asya ülkeleri ile buluşturmak istedim. Vizesiz orta asya ülkeleri için kendiniz bir rota oluşturup vizesiz orta asya ülkeleri turu yapabilirsiniz veya tur şirketlerinin düzenlediği orta asya ülkeleri turu programlarına dahil olabilirsiniz.
Eşsiz doğayalarıyla ve Türk kültürünü yansıtan değerleriyle vizesiz ziyaret edebileceğiniz vizesiz orta asya ülkeleri daha önce görmediğiniz pek çok farklı deneyimi yaşamanıza da olanak sağlayacak.
Şimdi hep birlikte vizesiz orta asya ülkeleri hangileri öğrenelim. Bu yazıda aynı zamanda her ülkenin öne çıkan görülmesi gereken yerlerini ve ülkelerde öne çıkan kültürel aktiviteleri de paylaştım. Vizesiz orta asya ülkeleri turu yapacaksanız seyahat tarihlerinizi bu etkinliklerle denk düşecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Vizesiz Orta Asya Ülkeleri | Orta Asya Ülkeleri Turu için Tavsiyeler
1.Kazakistan
Türk ve Müslüman ülkelerin en büyüğü olan Kazakistan, yer altı kaynaklarının çeşitliliği ve zenginliği ile ünlü olmasının yanı sıra kültürü, tabiatı ve insanları ile son derece farklı bir coğrafya. Kazakistan aynı zamanda dünyanın en büyük toprak alanına sahip olan dokuzuncu ülke.
Kazakistan’ın Özellikle Türk kültürünün gelişimini merak edenlerin ve Türk tarihini incelemek isteyenlerin rotasında mutlaka bulunması gerekiyor. Kazakistan’da 30 güne kadarki seyahatleriniz için vizeye gerek yok. Eğer vizesiz orta asya ülkeleri turu yapmak isterseniz Kazakistan listenizde olmalı. Kazakistan’a gittiğinizde beş iş günü içinde ikamet ettiğiniz yerin göçmen bürosuna giderek kalacağınız süreyi gösteren bir kayıt kartı almanız gerektiğini unutmayın.
Kazakistan’da görülmesi gereken 5 yer:
1.Almatı Şehri: Kazakistan’ın en büyük şehri olan Almatı, muhteşem dağ manzaraları, tarihi mekanları ve canlı gece hayatıyla ünlüdür.
2.Baykonur Uzay Üssü: Dünya’nın en eski ve en büyük uzay üssü olan Baykonur, uzay araştırmalarıyla ilgilenenler için bir ziyaret noktasıdır.
3.Charyn Kanyonu: Bu etkileyici kanyon, doğal oluşumları ve heybetli kayalıklarıyla doğa severler için bir cennettir.
4.Burabay Ulusal Parkı: Bu park, yemyeşil ormanları, gölleri ve eşsiz doğal oluşumlarıyla doğa gezginlerini cezbeden bir yerdir.
5.Şımkent Şehri: Kazakistan’ın en eski şehirlerinden biri olan Şımkent, tarihi yapıları ve kültürel mirasıyla dikkat çeker.
6.Astana: Başkent Astana modern mimarinin kültürle birleştiği bir yer olarak bilinir. Ülkenin sembolü olan Bayterek Kulesi, başkent Astana’da görülmeye değer bir simgedir.
Kazakistan’daki önemli aktiviteler ve festivaller:
–Kokpar: Kazakistan’ın milli sporu olan kokpar, ata binmek ve bir keçiyi hedefe atmak şeklinde oynanan bence dehşet verici ama birçok insanın ilgisini çeken bir “oyun”.
–Nevruz bayramı: Kazakistan’ın en büyük festivali olan Nevruz bayramı, baharın gelişini kutlar ve geleneksel danslar, müzikler ve yemeklerle renkli bir şekilde kutlanır. 21 Mart tarihinde gerçekleşir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Dünyanın En Ucuz Ülkeleri 2023
2.Kırgızistan
Vizesiz orta asya ülkeleri arasında ikinci sırada Kırgızistan geliyor. Kırgızistan, muhteşem dağ manzaraları, pastoral yaşam tarzı ve geleneksel kültürüyle ünlü bir ülke olduğu kadar sıcak kanlı insanları ile de ünlü olan vizesiz seyahat edebileceğiniz bir başka güzel ülke.
Kırgızistan’a yapacağınız ziyaretler için 90 güne kadar vize muafiyetinden faydalanabilirsiniz. Yani bir başka deyişle eğer vizesiz orta asya ülkeleri turu yapmak istiyorsanız Kırgızistan’ı rahatça listenize ekleyebilirsiniz.
Ülkenin büyük bir kısmı Tian Shan ve Pamir dağlarıyla kaplı. Ayrıca ülke dünyanın en yüksek noktası olan Pik Lenini de içeren birçok yüksek dağa ev sahipliği yapıyor. Yani bu bolca dağ manzarası göreceğiniz anlamına geliyor. Üstelik düntanın ikinci büyük tuz gölü de bu ülkede.
Kırgızistan’da görülmesi gereken 5 yer:
1.Song Kol Gölü: Bu büyüleyici göl, çevresindeki pastoral manzara ve yerel yaşamı keşfetmek isteyenler için idealdir.
2.Ala Archa Milli Parkı: Bu park, yürüyüş, dağcılık ve doğa fotoğrafçılığı için mükemmel olan etkileyici dağ manzaraları sunar.
3.Oş Şehri: Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri olan Oş, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeker.
4.Karakol Şehri: Issyk-Kul Gölü’nün yakınında yer alan bu şehir, trekking, dağcılık ve kış sporları için popüler bir merkezdir.
5.Jeti-Ögüz: “Yedi Boynuz” anlamına gelen bu dağlar, eşsiz kırmızı kumtaşlarıyla ünlüdür ve fotoğrafçılar için harika bir konudur.
Kırgızistan’daki en önemli aktiviteler ve festivaller:
-At Yarışı: Kırgızistan’da at yarışları, ata olan “saygıyı” ve geleneksel kültürü yansıtan önemli bir etkinliktir. (Eğer siz de benim gibi bu tarz etkinliklerden hoşlanmıyorsanız, vizesiz orta asya ülkeleri turu yaparken hayvanların bolca dahil olduğu turistik aktivitelerle haşır neşir olacağınızı unutmayın.)
–Çolpon Ata: Kırgızistan’ın en büyük festivali olan Çolpon Ata, geleneksel oyunlar, danslar ve müziklerle kutlanır. Temmuz ayında gerçekleşir.
Moğolistan
Moğolistan, geniş çöller, dağlar ve bozkırlarla kaplı ve eşsiz kültürüyle tanınan bir coğrafta. Dünyada metrekare başına en az insanın düştüğü ülke olmasıyla ünlü ve ülkede birçok yerde hala göçebe hayat hakim. Ülkenin sembolü olan Gobi Çölü, dünyanın en büyük çöllerinden biri.
Vizesiz orta Asya ülkeleri arasında en az nüfus yoğunluğuna sahip olan Moğolistan’da 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilirsiniz. Söz konusu Moğolistan olunca akla ilk gelen şeylerden biri de Orhun Kitabeleri. Türk Edebiyatı ile ilgili derslerde ismini sıklıkla duyduğunuz Orhun Yazıtları’nı Moğolistan’da dünya gözüyle görebilirsiniz.
Moğolistan’da görülmesi gereken 5 yer:
1.Ulan Batur: Moğolistan’ın başkenti olan Ulan Batur, modern şehir yaşamının yanı sıra tarihi ve kültürel mirasıyla da dikkat çeker.
2.Orhun Vadisi: UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu vadide, antik Türk ve Moğol kültürünün izlerini bulabilirsiniz.
3.Hustai Ulusal Parkı: Bu park, vahşi atlar olarak bilinen Przewalski atlarının koruma altına alındığı önemli bir doğal yaşam alanıdır.
4.Terelj Milli Parkı: Göz alıcı manzaraları, ormanları ve kaya formasyonlarıyla ünlü olan bu park, doğa severler için idealdir.
5.Khuvsgul (Hovsgöl) Gölü: Moğolistan’ın “Mavi İnci” olarak adlandırılan bu gölü, kristal berraklığı ve etkileyici manzaralarıyla ünlüdür.
Moğlistan’daki en önemli aktiviteler ve festivaller:
–Naadam Festivali: Moğolistan’ın en ünlü festivali olan Naadam, ata binme, güreş ve okçuluk gibi geleneksel sporları içerir. Temmuz ayında gerçekleşir.
Özbekistan
Orta Asya’nın en büyük başkentine ev sahipliği yapan Özbekistan, Şubat 2018’den beri Türk vatandaşları için 30 günlük seyahatlerde vize muafiyeti uyguluyor. İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olan Samarkand, Buhara ve Hive gibi antik şehirlere ev sahipliği yapan ve harika bir Türk kültürünü de içinde barındıran ülkeyi gezerken sahnelerin yanı sıra hiç şahit olmadığınız farklılıkları da deneyimleyebilirsiniz.
Özbekistan, Harika mimari eserleri, camileri, medreseleri ve saraylarıyla tanınan vizesiz orta asya ülkeleri arasında en etkileyici turistik noktalarından biri. Dünya mirasları listesinde yer alan ve dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olarak kabul edilen Semerkand Özbekistan seyahatinde atlanmaması gereken yerlerden sadece biri.
Özbekistan’da görülmesi gereken 5 yer:
1.Samarkand: UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu antik şehir, Registan Meydanı ve Bibi-Khanym Camii gibi tarihi yapılarıyla ünlüdür.
2.Buhara: İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olan Buhara, kalenin ve eski medreselerin yanı sıra Poi-Kalyan kompleksi ile ünlüdür.
3.Hive: Hive, İpek Yolu’nun kervansaraylar, saraylar ve minarelerle dolu en iyi korunan antik şehirlerinden biridir.
4.Khiva: Khiva’da yer alan Itchan Kala, çevresini saran surlar ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken eski bir şehirdir.
5.Nuratau-Kyzylkum Biosfer Rezervi: Bu rezerv, çeşitli ekosistemlere ev sahipliği yapar ve doğa severler için doğal güzellikler sunar.
Kırgızistan’daki en önemli aktiviteler ve festivaller:
–Nevruz Festivali: Özbekistan’ın en büyük festivali olan Navruz, baharın gelişini kutlar ve müzik, dans ve geleneksel yemeklerle renkli bir şekilde kutlanır. 21 Mart tarihinde gerçekleşir.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur ve Türk vatandaşları için vizesiz Orta Asya ülkeleri turu yapmak isteyenlere rehberlik eder. Unutmayın, anlaşmalar ve politikalar her zaman değişebilir. O nedenle seyahat etmeden önce güncel vize gereksinimlerini kontrol etmeyi atlamayın.
Eğer seyahatleriniz sırasında uygun uçak biletlerini bulmak isterseniz “Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur?” yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.
Yukarıda listelenen ülkelerle ilgili seyahat deneyimleriniz varsa bizimle aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Şimdiden iyi seyahatler!
Diğer Yazılar
Vize istemeyen Afrika ülkeleri için tıklayın.
Vize olmadan gidilebilen Asya ülkeleri için tıklayın.
Vizesiz Balkan ülkeleri için tıklayın.
Vizesiz Güney Amerika ülkeleri için tıklayın.
Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler için tıklayın.
Türkler için vize istemeyen ülkeler listesi için tıklayın.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.