İran’da Görülmesi Gereken 5 Şehir | İran’da Gezilecek Şehirler

Ortadoğu’nun en merak edilen ve dolayısıyla en yüksek turizm potansiyeline sahip ülkelerinin başında İran geliyor. Aslında İran’ı merak edenlerin birçoğunun aklında, bölgenin güvenliği ya da kuralların sertliği ile ilgili bazı endişeler var. Ama emin olun, bir defa İran topraklarına ayak basıp bu coğrafyaya şahit olduğunuzda bir daha gitmek için gün sayıyorsunuz. İran’a ilk defa gidecekseniz İran’da gezilecek şehirler nereler bilmenizde fayda var. Böylece mümkün olan en kısa sürede bu coğrafyayı en iyi şekilde tanıyabilrisiniz.

İran’da kurallar katı ve hemen herkes için aynı şekilde uygulanırken, birazdan sayacağım İran’ın görülmesi gereken 5 şehri için bu durumun biraz da ılımlı olacağını söylemeliyim. Yani evet kılık kıyafet ya da hal hareket olarak kurallar sabit ancak turizmin de etkisiyle turist olarak buralarda diğer İran şehirlerinden daha rahat edebilirsiniz. İran’da dikkat edilmesi gereken şeyler konusu uzun bir konu ve bunlardan İran’a Giderken Dikkat Edilecekler yazısında ayrıntılarıyla değindim. Şimdi İran’da hangi şehirleri görmeliyiz, İran’da gezilecek yerler nereler, İran’da görülecek yerler nerede size bunlardan bahsetmek istiyorum.

İran’da görülmesi gereken 5 önemli şehir ve buralarda sizleri bekleyen güzelliklerden bahsetmeye başlamadan önce İran’a nasıl gidilir merak ediyorsanız ya da nasıl gideceğinize henüz karar vermediyseniz hem uçakla hem de otobüsle ulaşım hakkında bilgi verdiğim bu yazıya da mutlaka göz atın: İran’a Nasıl Gidilir?


Tahran

İran'da gezilecek şehirler

Elbette ki; başkent olması, Ortadoğu’nun en büyük şehirlerinden biri ve ülkenin de en büyük şehri olmasının yanı sıra yüksek turizm potansiyeli nedeniyle Tahran’ı İran’da gezilecek şehirler listesinin başına alacağım. Otobüsle, özel aracınızla ya da uçakla Tahran’a ulaşmanız mümkün. Peki Tahran’da gezilecek yerler nereler? Bölgede Gülistan Sarayı, Kraliyet Mücevherleri Müzesi, Azadi Kulesi, Tahran Çarşısı ya da İran Ulusal Müzesi gibi görülesi pek çok nokta yer alıyor. Bunların dışında, Tahran Çağdaş Sanatlar Müzesi ya da İran Halı müzesi gibi birçok etnik ve sanat müzesini gezebilmeniz de mümkün.

Tahran için 2 günden az olmamak kaydıyla küçük bir gezi planı hazırlayabilirsiniz. Şehir içinde metro ağı oldukça geniş olduğu için rahatlıkla seyahat etmeniz mümkün. Taksi ücretleri de oldukça makul ama Tahran da tıpkı İstanbul gibi trafiğiyle meşhur. İş çıkış ve giriş saatlerinde trafiğe dikkat etmeyi ihmal etmeyin. Tahran hakkındaki ayrıntılı yazımı okumak için tıklayın: Tahran Gezi Rehberi

Tebriz

İran’ın kuzeybatı bölümünde yer alan ve ülkenin en büyük dördüncü şehri olarak bilinen Tebriz, bölgenin en yoğun Türk nüfusuna sahip şehirlerinden biri. Nüfusun yoğun olarak İran Türklerinden oluştuğu bu özel şehirde, Türkçe konuşarak anlaşabilirsiniz. (Tabii birçok kelime farklı ve aynı şekilde telaffuz da çok değişik ama yine de biraz çaba sarfederek insanları rahatça anlayabilir; derdinizi anlatabilirsiniz.) Tebriz’de gezilecek yerler konusuna gelince; gezip deneyimlemeniz gereken çok sayıda tarihi ve turistik adres sizi bekliyor.

Ortalama 3-4 gününüzü bu bölgeye ayırarak; Tebriz Kalesi’nden El Gölü’ne, Kaçar Müzesi’nden Kandovan Köyü’ne, Aziz Stephanos Manastırı’ndan, Şairler Mezarlığı’na kadar görülmesi gereken çok sayıda rotayı gönlünüzce deneyimleyebilirsiniz. Genel olarak görülmesi gereken noktaların çoğunluğunun şehir merkezinde ve birbirine yakın noktalarda yer alması nedeniyle birçoğuna yürüyerek ulaşmanız da mümkün. Ama biraz daha vaktiniz varsa Kandovan Köyü’ne de uğramanızı tavsiye ederim. Tebriz hakkındaki ayrıntılı yazımı okumak için tıklayın: Tebriz Gezi Rehberi


İran’da kadınların nasıl giyinmesi gerektiği hakkında ayrıntılara “İran’a giderken nasıl giyinmelisiniz?” yazısından göz atabilirsiniz.


Yazd

İran'da gezilecek şehirler

Şimdi birlikte İran’ın tam göbeğine bir yolculuk yapalım. 5000 yılı aşkın köklü geçmişi ile UNESCO’nun dünyanın en eski şehirleri arasında gösterdiği Yazd, kerpiç evleri, müzeleri ve eşsiz manzaralarıyla unutamayacağınız rotalardan biri olabilir. Genel olarak henüz yıldızı Şiraz ya da İsfahan kadar parlamış olmasa da bölgeyi ziyaret edenler için, iki şehir arası geçiş güzergahında kalması ve bu uzun rotada dinlenme için fırsat sunması nedeniyle oldukça keyifli bir alternatif olabiliyor. Peki Yazd’da nereler görülmeli?

Yazd tarihi şehir merkezinde, badgir adı verilen rüzgar kulelerinin süslediği kerpiç evler ve nefes kesici çöl atmosferi arasında keyifli vakit geçirebilir, Su Müzesi, Ölüler Şehri ya da Ateşkedah gibi rotaları ziyaret ederek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Türkiye’den Yazd için direkt uçuş olmasa da Tahran’dan gün içerisinde en az iki planlı sefer olduğunu ve ortalama 1 saat 10 dakikalık bir uçuşla bölgeye ulaşabileceğinizi hatırlatayım. Aynı şekilde Yazd’a diğer şehirlerden otobüsle biraz daha uzun olsa da çok daha ekonomik bir şekilde rahatça ulaşabilirsiniz. Yazd hakkındaki ayrıntılı yazımı okumak için tıklayın: Yazd Gezi Rehberi

İsfahan

İran'da gezilecek şehirler

Derler ki; İsfahan Nefs-i Cihanmış. Yani dünyanın yarısı. Hem Asya hem Mezopotamya hem de Anadolu’ya hakim, bir çok medeniyetin hüküm sürdüğü özel topraklardan bahsediyoruz. Belki de bu nedenle İran’a gidiyorum diyenlerin büyük çoğunluğu İsfahan’ı gezi planlarına dahil ediyor. Ve bence de İsfahan İran’da gezilecek şehirler listesinde ilk üçte yer alıyor. (Hatta ilk sırada bile denebilir) Şahsen İsfahan benim aşık olduğum ve büyük ihtimalle ne kadar dolaşırsam dolaşayım doyamayacağım bir şehir. İran’ın yüksek nüfuslu şehirlerinden biri ve üstelik 3. Büyük şehri İsfahan. Özellikle eski medeniyetlere ait eserlerin büyük çoğunluğunu harabe olarak değil canlı kanlı ayakta olarak görmek gerçekten büyük bir keyif. Gelin hemen İsfahan’da gezilcek yerler nereler bundan bahsedelim.

Bu bölgeye mutlaka birkaç gün ayırmalı, Urgan köprüsü üzerinde Zayenderud nehrini selamlamalı (her ne kadar nehir artık olmasa da), Heşt Beheşt Sarayı’nın bahçesinde bir yürüyüş yapıp tarihi deneyimlemeli, Monar Janbon’da sallanan minareleri izlemeli, Çehel Sütun sarayında güzel manzaranın tadını çıkarmalı, akşamları Julfa’da birer çay içmeli ve hava karardıktan sonra Sofe Dağı’nın tepesinden şehri izlemelisiniz… Vank Katedrali, Ateşgah, Siesepol Köprüsü, Şeyh Lütfullah Camii ve Bazar-e Bozorg da mutlaka görmeniz gereken yerlerden. İsfahan’ı övmemin sınırı olmadığı için bu bölümü daha fazla uzatmadan ayrıntılı bilgi almak isteyenleri İsfahan hakkındaki ayrıntılı yazımı buradan okumaya davet ediyorum: İsfahan Gezi Rehberi

Şiraz

İran'da gezilecek şehirler

Zend Hanedanlığı’na başkentlik yapan ve Pers İmparatorluğu’nun en gözde şehirlerinden olan Şiraz, tarihi yakından deneyimleyebileceğiniz özel bir şehir ve tabii ki İran’da gezilecek şehirler listenizde mutlaka olmalı. Peki Şiraz’da görülecek yerler nereler? Şehrin en bilinen ve en çok turist çeken rotası, Pers Şehri olarak bilinen Persepolis. Büyük oranda hasar görüp yağmalansa da ayakta kalan tarihi sütun, saray kalıntıları ve anıt mezarlar görülmeye değer. Bu bölgede ve bölgenin biraz dışında gezip görebileceğiniz çok fazla tarihi ve doğal güzellik var.

Altınızda bir araba varsa ya da taksiyle seyahat etmekte bir sakınca görmüyorsanız hemen hepsini iki ya da üç günde gezip deneyimleyebilirsiniz. Persepolis dışında, şehirden 130 kilometre uzaklıkta, tarihi Persepolisten de daha eski olan Pasargard Antik Şehri yer alıyor. Şehir merkezindeyse renkli mozaikleriyle ünlü Nasir el-Mülk Camiisi ve Eram Bahçesi mutlaka görmenizi tavsiye ettiğim yerler. Şiraz, meşhur İran Halı’larının da çıkış noktası olarak biliniyor. Biraz alışveriş ve biraz gezi ile Şiraz programınızı eğlenceli kılabilir ve İran’ın ünlü şairlerinin mısraları arasında günlüğünüzde keyifli bir anı bırakabilirsiniz. Şiraz hakkındaki ayrıntılı yazımı okumak için tıklayın: Şiraz Gezi Rehberi

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar