Kamp yaparken dikkat edilmesi gereken şeylerden konu açılınca aklınıza ilk ne geliyor? Genelde insanlar çadırlarını nereye kuracaklarını ya da yanlarına hangi kap kacakları alacaklarını merak ediyorlar ama kamp yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler oldukça fazla. Hatta öyle ki, yazının başına ilk oturduğumda ortaya yaklaşık altı sayfalık bir yazı çıktı. Sonra insan okuyacak bunu diye kısalta kısalta yazıya son halini verdim ve yedi maddede konuyu toparladım. Aslında anlattıklarım oldukça basit şeyler. Sadece bu kadar basit oldukları için bazen gözden kaçıyorlar. Siz de bu basit noktalara dikkat ederek kamp hayatınızı daha keyifli ve konforlu hale getirebilirsiniz. Peki ama bu detaylar neler? Hadi beraber bakalım.
1.Kamp Malzemesi Seçimini Doğru Yapın
Kamp özünde son derece pratik bir yaşam tarzı. Ama doğru malzemelerin varsa. (Doğru malzemeleriniz yoksa çile bülbülüm çile) Her malzeme her yerde ve her zaman kullanmaya uygun olmuyor. Bu sebeple gideceğiniz alanın koşullarına ve hava durumuna uygun malzemeler seçmeniz lazım. Mesela yağmurlu dönemlerde su geçirmez bir çadırın, kışın sizi sıcak tutacak bir uyku tulumunuz, yazın başınıza güneş geçmesin diye bir tenteniz olmalı. Liste daha uzar ama temel olarak bu doğru koşulları 3 ana madde altında toplamak mümkün: Doğru çadır, doğru uyku tulumu ve doğru kıyafet.
Peki doğru çadırı ve doğru uyku tulumunu; kısacası doğru kamp malzemelerini nasıl seçeceğiz? Bunların hepsini daha önce onlarca kaynaktan araştırıp hazırladığım ayrıntılı rehberlerde uzun uzun anlatmıştım. Burada tekrar anlatmıyorum çünkü sonra yazı altı sayfa tutuyor ama kısaca bilgi verip merak edenler için ayrıntılı yazıların linkini bırakacağım.
Kamp çadırı seçimi hakkında kısa bilgi
Çadırınızı seçerken mevsim koşullarına dikkat edin. Eğer sadece yazın ve çok yağış almayan bahar günlerinde kamp yapacaksanız iki mevsim bir çadır işinizi görebilir. Eğer daha soğuk havalarda kamp yapmak istiyorsanız üç mevsim; çok sert geçmeyen karlı havalarda kamp yapmak istiyorsanız dört mevsim bir çadır tercih edebilirsiniz. Çadır seçimi konusunda ayrıntılı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz.
Uyku tulumu seçimi hakkında kısa bilgi
Uyku tulumunuzu seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey tulumun konfor derecesidir. Konfor derecesi sizi rahat ettirecek olan sıcaklığı ifade eder. O sebeple tulum alacağınız zaman gözleriniz her yerde konfor derecesini arasın. Uyku tulumuna vereceğiniz paraya değmesini istiyorsanız Avrupa standartlarına göre üretim yapan üreticilerin ürünlerini kullanmanızı tavsiye ederim. Aksi halde konfor derecesinin güvenilirliğinden emin olmanız çok da mümkün değil. Uyku tulumu seçerken konfor derecesi öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey ama başka birçok etken de var. Ayrıntılı rehberlere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
- Uyku tulumu seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
- Kış kampı için uyku tulumu seçerken dikkat edilecekler
Kamp matı seçimi hakkında kısa bilgi
Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki; şişme yatak ile şişme mat aynı şey değildir. Özellikle soğuk havalarda sakın şişme yatak kullanmayın; pişman olursunuz. Şişme olsun olmasın genel olarak matınızı seçerken dikkat etmeniz gereken şey R değeridir. Sıcak havalarda sünger matla üşümeden uyuyabilirsiniz ama soğuk havalarda sünger mat ve şişme mat ikisilisini birleştirerek daha iyi performans alabilirsiniz. Mat seçimi hakkında ayrıntılı rehberlere göz atmak isterseniz aşağıya linkleri bıraktım.
2.Kamp Yerinizi Doğru Seçin
Eğer özel bir kamp alanına gidiyorsanız bu maddeye çok da dikkat etmeniz gerekmez. Ama eğer doğal bir ortamda kamp yapacaksanız yaban hayatına gereğinden fazla yaklaşmanız durumunda bazı tehlikeler ortaya çıkabilir. Genel olarak tüm bu tehditlerden uzakta kalmak için çadırınızı muhtemel yaşam alanlarından, geçiş yollarından uzağa kurmanız son derece önemlidir. Aynı zamanda çadırınızda yiyecek bulundurmamak, parfüm ve benzeri kokular kullanmamak, tuvalet ihtiyacınızı kamp alanının yakınlarında gidermemek kokuyu merak edip kamp alanınızı ziyaret edecek hayvanlarla karşılaşmanızı önleyecektir.
Bunu söylememe gerek olduğunu bile düşünmüyorum ama yine de hatırlatayım: Çadırınızı ormanın kuytu noktalarından uzakta kurmalısınız. Açık alan etrafınızı daha net görmeniz ve önlem alabilmeniz için daha elverişlidir. Kamp yeri seçimi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
3.Güvenlik
Kamp yaparken dikkat edilmesi gereken maddeler arasında güvenlik tedbirleri bence en önemli noktalardan biri. Tek ya da kalabalık grup halinde gidiyor olmanız hiç fark etmez. Eğer ücretli bir alanda kamp yapacaksanız bu madde çok da önemli değil ama eğer ücretsiz, doğanın içinde bir alanda kamp yapacaksanız yakın çevrenize konumuzu ve durumunuzu haber veren bir mesaj atmanız iyi olur. En azından olur da başınıza bir şey gelirse sizi nerede bulacağını bilen insanlar olsun. (Gözünüz korkmasın bir şey olacağından değil ama önlem almak güzeldir.)
4.Yaban Hayatı
Kamp yerinizi doğru seçin dediğim başlıkta ufak çaplı da olsa bu konudan bahsettim ama şunu da eklemek isterim; hayvanlar kendi yaşam alanlarına müdahale edilmesinden pek hoşlanmazlar. Yani kim hoşlanır ki bu durumdan zaten? Siz ailenizle evinizde otururken biri gelip balkonunuza çadır kursa sizin hoşunuza gider mi? Gitmez tabii ki. O yüzden kamp yaparken yaban hayvanlarının yaşam alanına saygı göstermek zorundayız. Eğer alanlarından uzakta olursak, tahrik ve teşvik edecek şeyler yapmazsak zaten onlar da bize pek meraklı değiller. (Takdir edersiniz ki insan türü olarak çok popüler değiliz.) Yaban hayvanlarından korunmak (ve tabii ki onları korumak) için de hazırladığım ayrıntılı bir yazı var. Merak ederseniz o yazıyı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Ama temel olarak çevremizi iyi değerlendirmek, bölge hakkında bilgi sahibi olmak, hayvanların alanına girmemek, geçiş yollarının üzerinde durmamak, koku yayan şeylerin kullanımından uzak durmak, tuvalet ve yiyecek işine dikkat etmek gibi konulara özen gösterirsek bir sorunla karşılaşma ihtimalimizi de en aza indirmiş oluruz.
5.Tuvalet İhtiyacınızı Giderirken Dikkat Edin
Geldik benim en sevdiğim ve kimsenin dikkat etmediği konuya. Kamplarda tuvaletimizi nasıl yapacağız? Gittiğiniz kamp alanında tuvalet varsa zaten hiçbir sorun yok. Ama eğer yoksa işte macera orada başlıyor. “Bana hiç fark etmez, her yere yaparım” gibi düşüncelere girmeyin. Öyle düşündüğünüz gibi olmuyor çünkü. Tuvaletinizi yapacağınız yer çadır alanında en az 50 metre uzaklıkta olmalı. Ayrıca rüzgarın yönünü de hesaba katmanız lazım. Aksi halde idrar kokusu hayvanları kamp alanınıza çekebilir. Eğer çevrede yaban hayvanı olmadığından eminseniz bile koku kamp alanınıza ulaşabilir. İdrar ve dışkı kokan bir ortamda kamp yapmak hayaliniz olmasa gerek öyle değil mi?
Kampta tuvaletinizi yapacağınız zaman dikkat etmeniz gereken başka şeyler de var. Tuvalet için seçtiğiniz yer su kaynaklarından uzak olmalı, eğer büyük tuvaletinizi yapacaksanız çukur açmalısınız, kullanacağınız sabunlar doğada çözünebilir olmalı, tuvalet kağıtlarınızı doğada bırakmamalısınız gibi maddelerle liste uzayıp gidiyor. Bu konuyla ilgili yazdığım, hatta birçok sayfa tarafından da çalınan, bu yüzden varlığıyla gurur duyduğum harika bir yazım da var. Kampta tuvalet deyince insanlar ciddiye almıyorlar ama epey ciddi bir konu. Okumak isterseniz ayrıntılı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Bir de eğer kamplarda tuvaletinizi yapmakla ilgili endişeleriniz varsa, kampta tuvalet ihtiyacınızı giderirken kullanabileceğiniz, tuvaletinizi evinizin konforunda yapmanızı sağlayacak bazı ürünler var. Bu ürünleri de sizin için listeledim. Listede birbirinden farklı portatif tuvalet ürünleri var. Bu ürünlerden bazılarını siz de kendi imlanlarınızla yapabilirsiniz.
6.Ateş Yakarken Dikkatli Olun
Kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli konulardan biri kuşkusuz kamp ateşi. Her yaz memleketin her yanı cayır cayır yanarken (ya da yakılırken) bir de kamp ateşimiz yüzünden ormanlar yok olsun istemeyiz öyle değil mi?
Aslında her yerde ateş yakmaya izin verilmiyor. Ama bizim insanımız bundan habersiz gittiği her yerde, arkasında siyah bir ateş öbeği bırakıyor ne yazık ki. E denetleyen de olmayınca ateş öbeklerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Diyelim ki gittiğiniz yer ateş yakmak için uygun. Bu halde de direkt ilk bulduğumuz yerde ateş yakmayacağız tabii ki. Hatta tercihen eğer daha önce ateş yakılmış bir yer ya da ateş için ayrılmış bir yer yoksa yerde hiç ateş yakmayacağız. Yanımızda getirdiğimiz bir ateş kovasını kullanacağız ya da zeminin zarar görmeyeceği bir ateş alanı oluşturacağız.
Her halükarda ateş yakmadan önce alanı temizleyip, yayılmasını önleyecek şekilde bir zemin hazırlayın. Hatta ateş alanını derin bir hale getirip etrafına da birkaç taş koyarsanız rüzgardan etkilenmez. Söndürme kısmında her zaman su kesin çözüm değildir. Ateşe su döktükten sonra üzerine kum ya da taş dökmeniz gerekir. Çünkü ateşi başlatan ısıdır. Su döktüğünüzde alevi söndürebilirsiniz ama sıcaklığı düşürmemiş olabilirsiniz. İşte bu nedenle oksijeni kesmek için sönen ateşin üstünü kum, toprak ya da taşla kapatmak önemlidir. Ateşin kesin olarak söndüğünden etkin olmadığınız sürece alanı terk etmeyin.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Doğada kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
7.Her Duruma Hazırlıklı Olun
Neticede hayatı bu. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Özellikle doğanın içinde bir yere gideceğiniz zaman, fazladan birkaç gün kalmanız gerekirse diye yanınıza yeterli su ve yiyecek aldığınızdan emin olun. Yedek kıyafet de bu durumda çok önemli. Yaz döneminde dahi yanınızda bir iki parça kalın kıyafet bulunması avantajlı olur. İlk yardım çantası gibi işinize her koşulda yarayacak şeyleri zaten yanınıza almış olduğunuz için onları söylemeye gerek bile duymuyorum. Siz hazırlığınızı yapın, gerisi doğaya kalmış.
Kamp yaparken dikkat edilmesi gereken daha birçok şey var ama en temel şeyleri bu yedi maddede sıralayabiliriz. Aklınıza takılan bir şey varsa lütfen yorumlara yazmayı unutmayın. Şimdiden keyifli kamplar!
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.