Gün geçmiyor ki dünyanın en ilgi çekici memleketlerinden olan Hindistan ile ilgili bir soru gelmesin. Her soruya teker teker yanıt vermek yerine Hindistan deneyimlerimi Hindistana gideceklerin dikkat etmesi gerekenler şeklinde tek bir başlık altında topladım. Az sonra anlatacaklarım beş ay bulunduğum bu güzel ülkedeki kişisel deneyimlerime dayanıyor. Gitmeden önce şöyle bir göz gezdirmekte fayda var.
Hindistan gerçekten pis
O yüzden buraya gelirken kafanızdaki hijyen anlayışını bir kenara bırakın. Hindistan’ı yargılayacağınız son şey “kirlilik sorunu” olsun. Aksi takdirde seyahatinizden keyif alamayabilirsiniz. Aşırı titiz olanlar için kendi sabunlarını, su dezenfektanlarını, ıslak mendillerini ve antibakteriyel jellerini yanlarında getirmelerini öneriyorum. Hostellerde veya otellerde kalacaksanız da normalde uyku tulumları için üretilen, taşınması kolay çarşaflardan edinmekte fayda var. Böylece temizliğinden emin olmadığınız yerlerde uyurken içiniz rahat edecektir.
Hindistan’da su ciddi bir problem
Hindistan’ın belki de en büyük sorunu sular. Ve sizin de su meselesini Hindistana gideceklerin dikkat etmesi gerekenler listenizde ilk sıraya koymanız gerekiyor. Bu güzide ülkeye “Delhi Belly” denen o meşhur ishalden olmadan veda etmeyeceksiniz onu en başta söyleyeyim. Ama en azından daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için su tüketimi konusunda bazı önlemler almanız gerekebilir. Her şeyden önce kapalı su haricinde su içmeyin. Sokaklarda, alışveriş merkezlerinde ve evlerde filtre sular var. Onlara güvenmeyin. Bu tarz suları taşınabilir filtrelerle kullanabilirsiniz tabii. Tamamen size kalmış. Ama bazı bakteri ve virüslerin bu filtrelerden geçebildiğini de unutmayın. Bunun dışında bir diğer sorun da şu: Hindistan’daki kapalı içme sularının %90’ı filtrelenmiş su, doğal kaynak suyu değil. O yüzden içlerinde mineraller bulunmuyor.
Doğal kaynak sularını bazı yerlerde bulabilirsiniz ama normal suların fiyatı 20 Rupi yani 1 lira kadarken onların fiyatları 60 Rupi yani 3,5 lira civarı. Bazı sular mineral eklenerek satılıyor. Onlardan tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ülkede çok fazla soda kültürü de yok. Ben bir iki markanın sodasını gördüm sadece. Onlar da yalnızca sodyum ve magnezyum içeriyordu. Sıcak yüzünden kaybettiğiniz her şeyi geri koyabilmek için eczanelerde ve bazı bakkallarda satılan tozlardan alıp 1 litre suyla karıştırabilirsiniz. Bunlar Hindistan gibi bir coğrafyada sıcak ve ishal yüzünden yaşayacağınız sorunlarda da yardımcı olacaktır. Son olarak, buz da Hindistan’da uzak durmanız gereken şeylerden biri. Buzların hepsinin çeşme suyundan yapıldığını söylemeye gerek yok ama bunun yanında taşınma koşulları da pek iç açıcı değil.
Birçok insan diş fırçalamak, traş olmak gibi vücudunuzda açık yara oluşturabilecek şeylerde de kapalı içme suyu kullanmayı veya suları sıvı dezenfektanlarla temizleyerek kullanmayı öneriyor ki suların temiz olmadığı düşünüldüğünde bu çok mantıklı.
Hindistana gelmeden önce aşı olun
Hindistana gideceklerin dikkat etmesi gerekenler listesinde en önemli ikinci maddeyi aşılara ayırabiliriz. Bu coğrafyaya gitmeden önce yapılması gereken aşılar listesine bir göz atın. Bunların birçoğunu İstanbul’da Karaköy Seyahat Sağlığı Merkezi’nde ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Diğerlerini de aile hekimleri ücretsiz olarak yapıyor. Özellikle hepatit b aşınızı mutlaka ama mutlaka yaptırın.
Hindistan’da otostop çekmek çok kolay değil
Hindistan’da otostop çekmek dünyanın en zor şeyi olmasa da oldukça zor. Çünkü beyaz adam olarak çoğu insan tarafından yolunacak kaz muamelesi görüyorsunuz. Haliyle bu durum otostopa da yansıyor. Hintlilerin belki de en kötü huyları sizden para istediklerini en başta çaktırmayıp iş bitince konuyu paraya getirmeleri. O yüzden her şeyden habersiz geçirdiğiniz 5 saatlik bir yolculuğun ardından, size iyilik yaptığını sandığınız kedi gibi adam birden bire kişi başı 1.500 Rupi isteyerek bir kaplana dönüşebilir, dikkat edin. Mümkünse araca binmeden önce para vermeyeceğinizi, hatta mümkünse paranız olmadığını (çünkü bazen para istemiyorum diyip sonradan isteyebiliyorlar aynı yöntemle) açık ve net bir şekilde ifade edin. İngilizce anlaşamıyorsanız sakın ha o arabaya binmeyin. Ya siz onların dilinde meramınızı anlatmanın bir yolunu bulun ya da İngilizce bilen birilerini bulun. Ama mutlaka anlaştığınızdan emin olun. Bununla ilgili şöyle güzel bir hikayem var mesela: Hindistan’da taksiye otostop çektiğini çok geç fark etmek
Hindistan’da yapılması gerekenler: Pazarlık
Bunu söylemeye gerek yok ama ben yine de hatırlatayım. Artık hepimiz biliyoruz ki turist kazıklamak dünya esnafının ata sporu. Hindistan’da da gardınızı elden bırakmayın arkadaşlar. Para birimleri bize göre düşük olduğu için çok kazıklanmadığınızı düşünebilirsiniz ama unutmayın damlaya damlaya göl olur. Zaten Hintliler de para birimlerinin düşük olduğunu bildikleri için büyük kazıklıyorlar, aradaki fark kapanıyor. Özellikle düşük bütçeli seyahat edenler veya uzun süre kalacak olanlar normal pazarlık eforlarını 2 hatta 3 katına çıkarabilirler.
Hindistan’da Couchsurfing
Hindistan’da bir diğer problem konaklama için kullanılan Couchsurfing benzeri uygulamalar. Biz Delhi’ye ilk gittiğimizde berbat bir deneyim yaşamıştık bununla ilgili. Bizi eve tıkmaya çalışan ve sonrasında ilaçlı olduğunu düşündüğümüz bir su şişesi veren gizemli bir ev sahibiyle yaşadığımız bu deneyim bizi Couchsurfing‘den epey soğuttu. Üstelik bu ev sahibinin 20’den fazla olumlu referansı vardı. Fakat daha sonra fark ettik ki profildeki fotoğrafların hiçbiri gördüğümüz adama ait değildi. Etrafımızda da buna benzer olaylar duyduk. Birçok insan Hindistan’da bu tarz uygulamaları kullanmaktan kaçınıyor. Ama aynı zamanda iki kez de gerçekten çok güzel insanlara denk geldik. Yani bu biraz da şans meselesi ama kötü insanlara denk gelmek hiç de zor değil bu ülkede. O yüzden Hindistana gelirken sanki bu uygulamaları kullanamayacakmış gibi hazırlıklı olun.
Ayrıca bazı Couchsurfing kullanıcıları bunu da paraya dönüştürmenin bir yolunu bulmuşlar. Kendilerine “Bilmemkimin Evi” şeklinde evrensel barış, kardeşlik mesajı veren bir hesap açıyorlar. Konaklamadan para almaları yasak olduğu için konaklama bedava oluyor ama yemeklerden para alıyorlar. Birçoğu buna duygusal bir tanım da bulmuş. “Ben insanlara evimi açıyorum, onlara bedava konaklama imkanı sunuyorum, bunu yapmaya devam edebilmem için beni desteklemek isterseniz burada yemek yiyebilirsiniz.” Üstelik yemeklerden istedikleri paralar da hiç normal değil. Dışarıda 100 Rupi’ye denk gelecek bir öğün yemek için bunun 5 katı para istiyorlar. En başta şöyle bir içiniz kıyılıyor, ay canım benim diyorsunuz ama sonradan jeton düşüyor. Üstelik Couchsurfing’in olayı zaten insanlara bedava konaklama imkanı sunmak ve bunun karşılığında iyi referanslar edinip dünyanın bir başka yerinde bedava konaklayabilmek. O yüzden bu oyunlara gelmeyin.
Telefon hattı alırken 90 günlük aktivasyon süresine dikkat edin
Telefon hattı alacak olanlar için önemli bir uyarıyı yapmadan geçmeyeyim. Pasaportunuz ve bir adet fotoğrafınızla gidip telefon hattı alabilirsiniz. Hat alırken sizden bir adres ve referans numarası istiyorlar referans olarak. Bu numarayı arayıp orada bulunup bulunmadığınızı, pasaport bilgilerinizi doğrulamasını istiyorlar referans olan kişiden. Bazen aramadıkları da oluyor ama bu biraz şans işi. Dikkat edilmesi gereken noktaya gelecek olursak; Telefon hattınızı hangi operatörden alırsanız alın hat vizenizin süresi kadar aktif oluyor. Fakat 90 günlük genel bir aktivasyon süresi var. Eğer vizeniz 90 günden uzunsa, gidip “Ben hala buradayım, vizem de devam ediyor, aha bu da pasaportum” diyerek bildirimde bulunmazsanız hattınız iptal ediliyor. Buna dikkat edin.
Tren kullanırken çok dikkatli olun
Hindistana gelen hemen herkesin yolu bir kez de olsa mutlaka trenlerle kesişiyor. Çünkü tren Hindistan’ın alameti farikası. Trenler konusundaki uyarılar için Hindistan’ta tren yolculuğu yazısına göz atabilirsiniz.
Hindistan Hakkında Genel Bilgiler
Hindistana gelecekseniz Hindistan hakkındaki detaylı hazırladığım tüm bilgilere ulaşmak için Hindistan kategorisine göz atabilirsiniz.
HİNDİSTAN HAKKINDAKİ DİĞER YAZILAR
- Kısa süreli seyahatler için en iyi Hindistan rotaları
- Hindistan’da görülmeye değer yapılar
- Hindistan’da görülmesi gereken şehirler
- Mumbai hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Goa hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Yeni Delhi hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Jaipur hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Agra hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Rishikesh hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Varanasi hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- 35 saat süren Goa-Delhi tren yolculuğumuz hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Holi Festivali hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Mumbai-Goa bisiklet yolculuğumuz hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Hindistan’a uçarken başımıza gelenler hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Hindistan’da tren yolculuğu yapacaklar için tavsiyelere ulaşmak için tıklayın.
- Tahran’dan Hindistan vizesi almak hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Hindistan’a gideceklerin dikkat etmesi gerekenler hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Hindistan’da bisiklet sürmek hakındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.
- Varanasi Aaarti Törenleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
- Varanasi ölü yakma törenleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
1 Yorum
Couchsurfing Nedir ve Nasıl Kullanılır?: Melke On The Road
1 Eylül 2023, 14:39[…] sabit) Couchsurfing kullanmak çok da mantıklı bir hareket olmayabilir. Daha detaylı bilgi için bu yazıya göz […]
CEVAPLA