Büyük Menderes Deltası Milli Parkı | Dilek Yarım Adası

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı | Dilek Yarım Adası

Dilek Yarım Adası, Kuşadası’nın en güzel yerlerinden biri kesinlikle. Yarımadada bulunan Büyük Menderes Deltası Milli Parkı da denizi, kuşları, yabani hayvanları ve gözünüzün alabildiğine yeşil oluşuyla masal kitaplarını aratmayacak bir güzelliğe sahip. Milli parkta hem denize girebileceğiniz birbirinden güzel koylar hem de yürüyüş için harika rotalar var.

Kaynak: http://dilekyarimadasi.tabiat.gov.tr/

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Nerede?

Bu masal diyarı nerede sorusunun tek bir cevabı yok. Çünkü Büyük Menderes Deltası Milli Parkı hem Kuşadası hem Söke hem Didim’de. Ama ille kısa bir cevap vermek gerekirse milli park, Dilek Yarımadasında bulunuyor.  

Nasıl Ulaşılır?

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na özel araçla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa önce Aydın merkeze, oradan ya Kuşadası ya da Söke dolmuşlarına binip oradan da Davutlar ya da Güzelçamlı dolmuşlarına binmeniz gerekiyor. Benim anladığım kadarıyla Kuşadası ve Güzelçamlı üzerinden gitmek daha kestirme. Gerçi zaten siz ilk dolmuşçuya derdinizi söylediğinizde derman olmak için can atacaktır, bilirsiniz.

Dilek Yarım Adası’nda Ne Yapılır?

İşte yazının en keyifli yerine geldik. Büyük Menderes Deltası Milli Parkı gerçekten birçok şeyi bir arada deneyimleyebileceğiniz harika bir yer. Yürüyüşten yüzmeye, yaban hayat gözleminden bisiklet sürmeye kadar birçok şey yapabilirsiniz.

Kaynak: http://www.dilekyarimadasi.gov.tr/

Bir kere her şeyden önce olur da şansınız yaver giderse dünyanın en nadir görülen on tane deniz memelisinden biri olan Akdeniz fokunu görebilirsiniz.

Eğer yürüyüş yapmayı seviyorsanız çok şanslısınız çünkü burada rehber eşliğinde trekking yapma imkanınız var. (Tek başınıza yapamazsınız, bir rehber olması gerekiyor.) Vahşi hayvanlar ve geniş ağaçlık bir alan herkes için güvenli olmayabilir. Eğer biraz daha hareketli bir spor yapmak isterseniz 25 km’lik bir bisiklet yolu mevcut. Eğer orman ve deniz sizi kesmezse Olukludere Kanyonu’nu ziyaret etmenizi öneririm.

Yok ben biraz sakin kalayım diyenlerdenseniz size göre de birçok şey var. Mesela flamingoları izleyebilir, güzel bir manzara eşliğinde piknik yapabilirsiniz.

Fotoğrafa ve doğal yaşama ilginiz varsa Kuş Gözlem Kulesi’ne gitmeyi sakın ihmal etmeyin. Bir de Dilek Yarımadası’na gitmişken Zeus Mağarası’nı es geçmeyin. Hele yaz aylarında gidiyorsanız biraz serinlemek için bulunmaz fırsat. Bir de oradaki çamur banyosunun cilde çok iyi geldiğini iddia ediyorlar. Ne kadar doğrudur bilinmez, insanımız kendini çamura bulamak için bahane de üretiyor olabilir.

Milli Park denince insanın inanası gelmiyor ancak bu milli parkın içinde bir de köy var. Eski Rum ve Türk mimarilerini içinde barındıran bu antik köy, tarih meraklıları için muhteşem bir deneyim olacaktır.

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Giriş Hakkında Bilgi

Kaynak: http://dilekyarimadasi.tabiat.gov.tr/

Girişler için verilen saat aralığı 08:00 – 16:30 çıkış içinse 18:30. Yani milli parkta konaklama yapmak yasak; akşam 18:30 dediniz mi içeride kimse kalmıyor. Giriş ücretleri resmi sitede yer almıyor ancak 2019 sonunda yürüyerek 6 TL arabayla 18 TL idi.

Hangi Koylar Var?

Aydın’da bir yaz geçirip şehrin egzozundan sıkılanların öve öve bitiremediği koylardan dördü bu milli parkta. Birincisi; Karasu Koyu. Giriş kapısına en uzak koy burası. Burası bir doğal plaj, bu nedenle bir tık engebeli. Denizi ise (herhalde uzak diye kimse gelip kirletemediğinden) muhteşem bir berraklığa sahip.

İkinci koyumuz Kalamaki Koyu, ya da Kavaklıburun Koyu da diyebiliriz. Önceden Kalamaki olan bu koyun adı sonrasında etrafındaki kavaklar nedeniyle Kavaklıburun olmuş. Karasu’dan daha az uzak olan bu koy da yine uzakta. Plajı biraz taşlık, tercih etmeyenler olabilir. Kalamaki tüm milli parkın en uzun koyu. Yüzdükten sonra şöyle bir yürüyüş yapayım derseniz, demeyin. Koyun uzunluğu tam 1 km.

Bir diğer koyumuz Aydınlık Koyu. Aydınlık koyu öyle aman aman uzun bir koy değil ancak anayoldan iki giriş yapılacak kadar da yeri var. Giriş kapısına yakın değil, uzak da denemez. Bu plajın etrafındaki birkaç çınar ağacı denizden rol çalıp insana kendini izletiyor.

Son olarak İçmeler Koyu. İşte giriş kapısına yakın, yaya dostu bir koy. Giriş kapısından yaklaşık bir kilometre gibi bir mesafesi var. Bu mu yakın diyeceksiniz ama bunu demeden önce Karasu’ya gitmeyi denemenizi öneririm. Bu koy gerek ağaçlarla iç içe oluşu gerek çok geniş bir alanının olmayışı ve gerek girişinin sığ oluşu ile çocuklu ailelerin gözbebeği.

Koylardaki İmkanlar Neler?

Kaynak: http://dilekyarimadasi.tabiat.gov.tr/

Bu koylar özellikle hafta sonları insana gına getirtecek, nereden düştüm buraya dedirtecek kadar kalabalık ve yaya gidenler için görece uzak olabilir. Ancak tüm bunları unutturacak tuvalet, duş ve kafeterya imkanları mevcut. Koylardaki imkanların iyi/kötü oluşu haliyle kalabalığa bağlı ama genelde temiz olduğunu söyleyebiliriz.

Kamp Yapmak Mümkün Mü?

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda kamp yapılabildiğine dair rivayetler var ancak milli parkın kendi sitesinde konaklamanın açıkça yasak olduğu belirtilmiş. Ateş yakmak da keza öyle. Yani burada ateş yakmak ve konaklamak kesinlikle yasak. Küresel çapta değerli olan bu alanda ateş yakmaya ve konaklamaya izin verilmemesi ise gayet isabetli. Bölgedeki yabani hayvan popülasyonunu düşünerek gizlice kamp yapmaktan kaçınmak ise son derece mantıklı.

Karavan Kamp Yapılabilir Mi?

Karavanın çadırdan daha güvenli olduğu aşikar. Fakat bununla ilgili sitede özel bir not düşülmemiş. Park alanında karavanda kalınabilir mi diye düşünebilirsiniz ancak son çıkış saatinin 18:30 olması nedeniyle bu da pek mümkün gibi durmuyor. Kısacası bu güzel alanın imkanlarından gün içinde faydalanıp; akşam uyumak için başka bir yer bulmamız gerekiyor.

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar