Seyahat etmek hayatta tadılması gereken en zevkli ve keyifli şeylerin başında geliyor. Ama gel gelelim ki; seyahat etmek için bütçe ayırma konusunda birçoğumuz çözümsüz kalıyoruz ve sonucunda şu yargıya varıyoruz: “Seyahat etmek için para gerekli ve benim buna ayıracak param yok.” Durum böyle olunca seyahat etmek de bir hayal olarak kalıyor. Peki gerçekten seyahat bütçesi oluşturmak mümkün değil mi yoksa biraz kolaya kaçıp kendimizi mi kandırıyoruz?
Harcamalarınızı Kısıp Nasıl Daha Fazla Seyahat Bütçesi Yaratırsınız?
Durum elbette böyle değil! Seyahat bütçesi oluşturmak için ille de zengin olmaya gerek yok. Bazı harcamalarımızı kısarak kendimize seyahat için daha fazla bütçe ayırabiliriz. Peki ama bunu nasıl yapacağız? Şimdi size benim de seyahat etmeye ilk başladığımda “imkansız” olduğunu düşündüğüm bütçeleri bulmak için uyguladığım yüzde yüz çalışan birkaç önemli tüyo vereceğim. Hadi başlayalım.
Seyahat Bütçesi Oluşturmak İçin 13 Etkili Yöntem
1.Harcamalarınızı kontrol edin
Eğer sık sık seyahat ederek yeni yerler keşfetmek istiyorsanız, bütçe ayarlaması yapmak adına düzenli olarak yaptığınız harcamaları kontrol etmelisiniz. Bu kontrolü kağıt üzerinde yapabilirsiniz. Ay içinde yaptığınız ödemeleri not edin ve tüm harcamalarınızı gözden geçirin. Not etmek önemli çünkü farkında olmadan, ufak olduğunu düşünerek birçok harcama yapıyoruz ve bu harcamalar birikerek büyüyor. Bu liste sayesinde gerekli ve gereksiz harcamalarınızı görebilir; gereksiz olduğunu düşündüğünüz harcamaları hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
2.Dışarıda çay kahve içmeyi bırakın
Malum hayat pahalı. Her dakika dışarıda bir şey yiyip içmek yerine bu tarz ihtiyaçlarınızı evden karşılayabilirsiniz. Sonuçta her evde çay ve kahve var. Dışarıda içerek neden ekstra para ödeyelim ki?
3.Yemek yapmayı öğrenin
Hepimiz yaşamımızı sürdürürken ister öğrenci olalım ister çalışan her gün rutin olarak bir yerlere gidiyoruz. Öğle saati gelince de dışarıdan yemek yiyoruz. Bunun yerine birkaç pratik yemek öğrenip, özellikle öğle öğünümüzü yanımıza alarak tasarruf yapabiliriz. Eğer diğer öğünlerde de dışarıdan yemek söylüyorsanız onu da bırakmanız gerektiğini söylememe gerek yok, öyle değil mi?
4.Mümkün olduğunca araba kullanmayın
Evet, bir yere özel araçla gitmek büyük konfor ama yakıt masrafının da hali ortada. Bu nedenle bazen (hatta çoğu zaman) gideceğimiz yere toplu taşıma aracı kullanarak gitmek ekstra tasarruf yapmamızı sağlar. İş ya da okul gibi kurumlara hatta diğer yerlere dahi toplu taşıma aracı kullanarak gidip yakıt paranızın cebinize kalmasını sağlayabilirsiniz.
Pandemi nedeniyle toplu taşıma kullanmanın mümkün olmadığı durumlarda da bisiklet gibi harika bir ulaşım aracını hayatınıza sokmayı düşünebilirsiniz.
5.Online üyeliklerinizi gözden geçirin
Dijital dünyada pek çok şey internet aracılığıyla hallediliyor. Kitap okuma, müzik dinleme ya da oyun oynama gibi aktivitelerin online olarak yapıldığı günümüzde farkında olmadan gereğinden fazla ödeme yapıyor olabiliriz. Her platforma tek tek üye olmaktansa dostlarınızla ya da ailenizle birlikte üye olarak çeşitli indirimlerden faydalanmayı düşünebilirsiniz.
6.Kredi kartınızı değiştirin
Büyük ihtimalle “Kredi kartınızı kırıp atın” dememi bekliyordunuz, öyle değil mi? Hayır, elbette böyle bir şey demeyeceğim çünkü zaman zaman kredi kartı kullanmanın bir zorunluluk olabildiğini biliyorum. Onun yerien farklı bir şey önereceğim. Şayet uçakla seyahat etmeyi düşünüyorsanız kredi kartı kullanmanız gerektiğinde en azından mil birikimi yapabileceğiniz bir kredi kartı kullanırsanız harcamalarınızı seyahat bütçesi oluşturmak için avantaja dönüştürebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde uçuşlarınızı bedavaya getirme şansınız dahi olabilir. (Ama tabii kredi kartınızın limitini düşürmeyi düşünebilirsiniz.)
7.Bedava konaklama uygulamaları kullanmaya başlayın
Seyahat ederken bedava konaklamak ciddi bir birikim yapmanızı sağlar. Özellikle yurt dışında bu tarz olaylar oldukça yaygın. Siz de Couchsurfing gibi uygulamaları şimdiden kullanmaya başlayarak evinizde insanları misafir edebilir ve referans toplayabilirsiniz. Bu sayede yurt dışına gittiğiniz zaman bedava konaklama yapabileceğiniz yerleri bulma şansınız artar.
8.İkinci el eşyalar alın
Sıfır eşyalara dünyanın parasını vermek yerine biraz araştırma yaparak, aynı ürünün ikinci el olanını çok daha uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. Hatta bazen neredeyse sıfır haline denk olan ürünlere dahi denk gelme şansınız var. Ben hala hem bütçesel hem de çevresel sebeplerle ikinci el ürün almaya devam ediyorum. Dolap en sık kullandığım uygulamalardan biri. Eğer siz de kullanmayı düşünürseniz buraya tıklayarak üye olursanız ya da MELKEDE koduyla üye olursanız bana da kupon kazandırmış olursunuz.
9.İşinize yaramayan eşyalardan kurtulun
Kabul edelim hepimizin zamanında binbir hevesle alıp, şu an yüzüne dahi bakmadığımız eşyalarımız var. Bu eşyaları dolapta tutmak yerine yukarıda bahsettiğim Dolap gibi ikinci el eşyaların satıldığı uygulamalardan satabilirsiniz. Bu sayede hem evde duran eşyalarınız kazanca dönüşür hem de fazlalık eşyalardan kurtulmuş olursunuz.
10.Sigara içmeyi bırakın
Güncel sigara fiyatlarını düşününce sigarayı bıraktığınız zaman her ay ne kadar ciddi bir paranın birikeceğini tahmin edersiniz. Her ne kadar içerken fark etmesek de aslında sigaraya hem maddi hem de manevi olarak ciddi bir bedel ödüyoruz. Buna verdiğimiz parayı seyahat için ayırdığımız bütçeye ilave edebilir; sağlıklı bir şekilde gezmeye devam edebiliriz.
11.Alkolü bırakın
Tıpkı sigarayı olduğu gibi alkolü de bırakırsanız gerçekten kar edebilirsiniz. Ayrıca bunlar insan sağlığına da zararlı ürünler. Bu nedenle her şekilde tüketmeyi bırakmak size kazanç sağlar.
Öte yandan, alkol ve sigara gibi para harcamanıza sebep olabilecek düzenli alışkanlıklarınız varsa onları da gözden geçirip bırakın. Alkol ve sigara en yaygın olanlar olduğu için onları özel olarak yazdım ama diğer alışkanlıkları da unutmamak lazım.
12.Ekstra para kazanmanın yollarını arayın
Yetenekli olduğunuz alanlarda freelance olarak hizmet vermeyi hiç düşündünüz mü? Eğer bu şekilde çalışmaya uygun bir yeteneğiniz varsa bu sayede ek gelir elde edebileceğiniz gibi gezmeye uygun bir iş kurabilir; bu işleri seyahat ederken de yapmaya devam edebilirsiniz. Freelance çalışmak hakkında kendi deneyimlerimi anlattığım yazılara ve tavsiyelerime buradan ulaşabilirsiniz.
13.Kendinize termos ve matara alın
Kendine bir termos. ve matara alarak senelerce yapacağınız sıcak ve soğuk içecek harcamalarından tasarruf edebilirsiniz. Eğer bir mataranız olursa suyunuzu evden çıkmadan önce yanınıza alabilirsiniz. Bir kişinin yılda ortalama 150 adet pet şişe harcadığını düşünecek olursak her yıl en az 300-400 lira birikim yapabilirsiniz. Aynı şekilde bir termos alarak sıcak içeceklere dışarda para vermek yerine evden çıkmadan önce yanınıza alabilirsiniz.
Termos ve mataralar seyahat edeceğiniz zaman da işinize yarar. Özellikle suyun pahalı olduğu bölgelerde mataranızı çeşmelerden doldurarak kullanabilirsiniz.
Sizin için seçtiğim matara ve muglara göz atmak isterseniz buraya tıklayın. Bu listede her bütçeye uygun matara ve mugları bulabilirsiniz. Listeyi bizzat kendim, özel olarak oluşturdum. 🙂 Eğer alışverişinizi bu listeden yaparsanız bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Şimdiden teşekkür ederim!
Eğer seyahat etmek istiyorsanız hayatınızdaki öncelikleri değiştirerek makul sayılabilecek bütçeler biriktirebilir; bunları seyahat etmek için kullanabilirsiniz. tüm bunlara ek olarak gezerken çalışabileceğiniz işler bularak seyahat bütçenizi daha uzun vadeli kullanabilirsiniz. Gezerken yapabileceğiniz işler neler olabilir görmek isterseniz buraya tıklayarak tüm tavsiyelerime göz atabilirsiniz.
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.