Dünya genelinde aşılananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Milyarlarca insanın aşılanmasının ardından artık bazı ülkeler sınırlarını aşı yaptırmış olan ziyaretçilere açmaya başladı. Yani aşılananlar yeni dönemde yurt dışına rahatça çıkabiliyor. Ama seyahat etmek hala büyük bir muamma. Çünkü bazı ülkeler sadece bazı aşıları kabul ederken bazı ülkeler aşı olma zorunluluğu koymuyor. Peki yurt dışına çıkmak için hangi aşıdan olmak gerekiyor? Aşı olmadan yurt dışına çıkılabilir mi? Aşı olmayanlar yurt dışına nasıl çıkacak? Tüm bu konularda yaptığım araştırmaları sizin için derledim.
Küresel salgınla mücadelenin şimdilik en etkili silahının aşılar olduğu söyleniyor. Ülkeler kendi içlerinde bu büyük savaşı kazanmaya çalışırken ülkelerine gelmek isteyen ziyaretçilerin taşıyacağı riski de hesaplamak zorunda. Hal böyle olunca ülkeler arası geçişte aşı pasaportunun da zorunlu olarak uygulamaya konulması konuşuluyor. Peki uygulama nasıl işliyor?
Yurt dışına çıkmak için hangi aşıyı olmak gerekiyor?
Ülkeler nezdinde aşı politikaları farklı olsa da genel olarak AB ülkelerinin kabul ettiği sadece dört aşı olduğunu söyleyebiliriz. Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna ve Johnson&Johnson aşıları AB ülkelerinin tamamında kabul edilirken Sinovac aşısı henüz sadece İspanya gibi birkaç üye ülke tarafından kabul ediliyor. Ama bu konuda net ve tek bir bilgi yok. Ülkeler kabul politikalarını zaman zaman değiştiriyorlar.
Aşı olmadan yurt dışına çıkmak mümkün mü?
Ülkelerin pandeminin yayılmasını yavaşlatmak için uyguladığı kurallardan biri de aşısızların ülkeler arası seyahatlerini kısıtlamak. Şu an mevcut durumda genel olarak iki doz aşı olmadan ve ikinci doz üzerinden 14 günlük süre geçmeden birçok ülkeye gidilemiyor. Ancak bazı ülkeler ülkeye girişlerde aşıyı şart koşuyorken bazıları da aşı olma koşulu koymayıp negatif PCR testini yeterli görüyor ve ülkeye giriş yapacak kişilere bir ya da iki haftalık karantinalar uyguluyor.
Aşısızların ülkelere kabul edilmemesinin hukuki tarafının tartışıldığını da hemen söyleyeyim. Birçok aktivist aşının bulaşı riskini azaltmadığını; aşılı ve aşısız kişilerin virüsü aynı oranda bulaştırabileceğini dolayısıyla aşı olmama kararının kişilerin sadece kendi sağlık durumlarını ilgilendirdiğini; aşısız insanların seyahat hakkının kısıtlanmasının insan haklarına aykırı olduğunu söyleyerek bu kararı protesto ediyor. Sonuç ne olur bilmiyorum ama virüsün hızla yayılmaya devam ettiğini düşünürsek aşı olmadan yurt dışında rahatça seyahat etmek bir süre daha mümkün olmayacak gibi görünüyor.
Aşı olmayanlar yurt dışına çıkarken ne yapmalı?
Aşı olmadan yurt dışına çıkmak istiyorsanız gideceğiniz ülkenin uyguladığı kısıtlamaları mutlaka ama mutlaka öğrenmelisiniz. Şayet ülke aşı şartı koşuyorsa, yurt dışı planınızı yaparken ilgili ülkenin kabul ettiği aşı için de hemen randevu oluşturmalısınız. 2. Doz aşınızı olduktan 14 gün sonra yurt dışı çıkışı yapabilirsiniz. Ayrıca bazı ülkelerin aşıya ek olarak PCR testi ya da antikor testi isteyecebileceğini de sakın unutmayın.
Hangi ülkeler aşıyı zorunlu kılıyor?
Bu konuda en güncel bilgiyi SHGM’den alabilirsiniz. Sitede Covid-19 tedbirleri kapsamında hangi ülkenin hangi şartları aradığını yayınladıkları ve devamlı güncelledikleri bir tablo bulunuyor. Tabloya buradan ulaşabilirsiniz.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Yurt dışına çıkmak için PCR testi gerekiyor mu?
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.