Dünyanın En Eski Tıbbi Sistemlerinden Ayurveda

Dünyanın En Eski Tıbbi Sistemlerinden Ayurveda

Daha önce hayatınızda Ayurveda diye bir şey duymuş muydunuz? Ya da Ayurveda nedir biliyor musunuz?

Ayurveda Nedir?

Ayurveda kısaca doğa ile iç içe yaşamak, kendi içimizdeki dengeyi yakalamak prensiplerine dayanan binlerce yıllık geçmişi olan ve kişiye özel hazırlanmış tamamen bitkisel ilaçlar kullanılan tıbbi bir yöntemdir. Dünyanın en eski tıp bilimlerinden Ayurveda yalnızca ilaçla tedaviyi öngörmez. Kişinin yaşam tarzını, beslenme, uyuma düzenini değiştirerek iç dengesini bulmasını amaçlar. Yani klişe olacak ama aslında bir yaşam biçimidir.

Ayurveda Klinikleri

Hindistan‘ın hemen hemen her şehirde mutlaka bir Ayurveda kliniği bulunuyor. Bu kliniklerde tıp eğitimi aldıktan sonra Ayurveda çalışmalarına katılmış, Ayurveda eğitimleri almış doktorlar çalışıyor. Danışma muayeneleri terapi şeklinde geçiyor. Bu doktorlar size doğum tarihiniz, yemek yeme alışkanlıklarınız, uyku düzeniniz gibi günlük yaşantınız hakkında bazı sorular sorduktan sonra nabzınızı dinliyor ve ardından yaşadığınız rahatsızlığı şıp diye söylüyorlar. Yaşamınızı daha kaliteli hale getirebilmeniz için bazı tavsiyeler veriyor, yemeniz ve yememeniz gereken şeylerin listesini çıkarıyor, kısaca bir yaşam koçu gibi hayatınızı şekillendiriyorlar.

Aynı zamanda bu kliniklerde rahatsızlığınıza göre danışmanlık dışında bitkisel tedaviler, doğal bakımlar yaptırabiliyorsunuz. Ayrıca bu kliniklerde Ayurveda eğitimleri ve seminerleri de veriliyor. Belli bir ücret ödeyerek bu eğitimlere de katılabilirsiniz.

Ayurveda İlaçları

Bu ilaçlar tamamen bitkisel formüller içeriyor ve kişiye özel hazırlanıyor. İlaçların hepsini klinikteki ilaççılar hazırlıyor. Bitkisel içerikleri nedeniyle tesir edebilmeleri açısından kullanım süreleri genelde 3 aydan başlıyor. Hemen söyleyelim ilaçların fiyatları hem özel oldukları için hem de uzun süreli oldukları için biraz tuzlu. Eczanelerde biraz daha ucuza bulunabiliyormuş duyduğumuza göre.

İşe yarayıp yaramadıklarına gelince, biz kullanmadık ama şimdiye kadar kullanıp da işe yaramadığını söyleyen tek bir kişiye dahi rastlamadık.

Ayurveda Muayene Ücretleri

Muayene için farklı yöntemler var. Birebir muayene olabileceğiniz gibi aynı zamanda telefonla, skype ile muayene olmanız mümkün. Biz Jaipur’dayken bir Chakrapanini Ayurveda Kliniği’ne uğramıştık. Muayene ücreti kişi başı 300 Rupi yani 15 Lira’ydı. Muayene sonrasında bize tüketmemiz ve tüketmememiz gereken gıdalardan, uyku saatlerimizin nasıl olması gerektiğine kadar kapsamlı bir liste çıkardı doktorumuz. Ardından da ilaçlarımızı yazdı. İlaçlarımız çok pahalı olduğu için almadık ama açıkçası şu an çok pişmanım, keşke alsaydım diyorum ve en kısa zamanda klinikle iletişime geçip ilaçlarımı hazırlatmayı, Hindistan’dan gelecek birilerini bulup getirtmeyi düşünüyorum.

Ayurveda ilaçları hakkında dikkat edilmesi gerekenler

Hindistan’daki eczanelerin hemen hepsinde “Ayurvedik” olduğu söylenen onlarca çeşit ilaç satılıyor. Bunların bazıları gerçekten ayurvedik fakat bazıları sahte ürünler. Dikkat edin.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler