Güzel Fotoğraf Çekmek İçin Öneriler: 10 İpucu

Güzel Fotoğraf Çekmek İçin Öneriler: 10 İpucu

Yaşadığınız anların ayrıntılarını size hatırlatmak söz konusu olduğunda bir fotoğraf, adeta bin kelimeye bedeldir. Yaptığınız bir seyahat yalnızca birkaç gün sürebilir, ancak geziniz sırasında çektiğiniz muazzam fotoğraflar, o an yaşadığınız hisleri bir ömür boyu geri getirecektir. Bir profesyonel gibi fotoğraf çekmeyi öğrenmek zaman alır; ancak anılarınızı daha güzel bir şekilde paylaşmak, başkalarına ilham olmak veya kendiniz için saklamak istiyorsanız, fotoğraf çekmeyi öğrenmek kesinlikle buna değer. Şu an okumakta olduğunuz güzel fotoğraf çekmek için öneriler listesi de tam olarak bu yüzden hazırlandı.

Profesyonel bir fotoğrafçı olmanızı sağlamasa da doğada ya da seyahat ederken çektiğiniz fotoğraflarınızı daha temiz, daha ilgi çekici ve daha düzgün hale getirmeniz için işinize yarayacak bazı püf noktaları sizinle paylaşmak istedim. Tüm bunlara dikkat ederek, profesyonel bir kameraya ihtiyaç olmaksızın telefonunuzla eskisinden daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. İşte sizin için derlediğim güzel fotoğraf çekmek için öneriler listesi.

Manzaraları geniş açıyla çekin

Manzara fotoğrafları geniş açıyla çekildiklerinde her zaman daha ilgi çekici görünürler. Eğer imkânınız varsa, telefonunuzu yan çevirin ve dış mekân ayarlarında yatay (manzara) oryantasyonu kullanın. Bu sayede etrafınızı çevreleyen doğal güzellikleri daha iyi yakalayacaksınız ve daha sonra kırparken işiniz daha kolay olacak. Yatay fotoğraflara “manzara” ve dikey fotoğraflara “portre” denmesinin bir sebebi var. Manzara fotoğrafları; alanı daha iyi doldurduğu ve sanal içeriklerde kullanılmaya daha uygun olduğundan, yatay çekim daha doğru bir seçim olabilir.  Güzel manzara fotoğrafları çekmek için geniş açı kuralını unutmamalısınız.

Güneşe dikkat edin

İyi bir aydınlatma, güzel fotoğraflar çekmek için en önemli şeydir ve eğer dışarıdaysanız, aydınlatmayla alakalı her şey güneşle doğrudan ilişkilidir. Bunun için güneş ışığının geliş açısına dikkat edin. Konumuzun iyi aydınlandığından ve gölgelerin sizin lehinize çalıştığından emin olun. Ters ışık ilginç fotoğraflar meydana getirebilir; ancak çoğu zaman, planladığınız seyahat fotoğraflarını çekmek için güneş ışığını karşıdan almanız gerekir. Öte yandan havanın açık olduğu günlerde; özellikle öğle saatlerinde doğrudan size gelen güneş ışığı çok yoğun olabilir. Bu nedenle güneşin daha yumuşak vurduğu sabah saatleri ve akşam üstleri fotoğraf çekmek için daha iyidir. Bu zamanlara altın saatler ve mavi saatler denmesi de bundan kaynaklanır.

Günışığı söz konusu olduğunda doğru zamanda doğru yerde bulunmak meşakkatli olabilir, ancak güneşin nerede ne zaman doğup batacağını bulmak için harcayacağınız çaba, çekeceğiniz fotoğrafın güzelliğini görmeye değecektir. O yüzden güzel fotoğraf çekmek için öneriler listesindeki bu maddeye mutlaka dikkat edin.

Üçte Bir Kuralına Uyun

Fotoğrafını çekmek istediğiniz nesneyi (bu bir insan, araba, ağaç, kuş vb. olabilir) görüntünün doğrudan ortasına yerleştirmek, her zaman olmasa da, genellikle ortaya vasat bir fotoğraf çıkmasına neden olabilir. Nesneyi doğrudan ortaya ya da gereğinden fazla kenara yerleştirmek yerine üçte bir kuralını uygulayarak daha güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Nesne ne çok kenarda ne de çok ortada olmamalıdır. Nesneyi fotoğrafın sol veya sağ üçte birine yerleştirmek için vizörünüzdeki ızgarayı kullanabilirsiniz. (Eğer telefonunuzda bu ızgara açık değilse referans çizgileri açma ayarı mutlaka vardır. Ayarlar kısmından bakabilirsiniz.)


Benim sosyal medya için içerik oluştururken kullandığım kameraları ve diğer çekim ekipmanlarını görmek için buraya tıklayın.


İyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız nesneyi fotoğrafın üçte birine yerleştirin ve kalan üçte ikisini açık bırakın. Yine aynı şekilde çerçevenizin üst veya alt üçte birlik kısmına ufuk çizgisini, dağları veya su hattını hizalayabilirsiniz. Profesyonel bir fotoğraf meydana getirmenin başka birçok yolu daha vardır, ancak üçte bir kuralı güzel fotoğraflar çekmek için öneriler listesinde ilk sıralarda yer alan çok temel bir kuraldır ve sadece bu kuralı uygulayarak bile daha güzel fotoğraflara sahip olabilirsiniz.

Ufuk Çizgisini Düzeltin

Birçok insan çekeceği fotoğrafı ön planda herhangi bir şeye odakladığında, arka plandaki ufuk çizgisini unutur. Çok da düşünmeden çektiğiniz fotoğraflara baktığınızda birçoğunda ufuk çizgisinin yukarıdaki fotoğraftaki gibi yamuk olduğunu fark edebilirsiniz. Arka planda yer alan tek bir çizgi bile biraz eğriyse bu, tüm görüntünün yamuk görünmesine yol açabilir. Bu bir dağın tepesi, yüksek bir ağaç veya bir binanın kaldırımla buluşan tabanı olabilir. Fotoğraf çekerken ufuk çizgisini mümkün olduğunca düz olarak ayarlamak güzel fotoğraf çekmek için olmazsa olmaz bir kuraldır. Bunun yanında ufuk çizgilerini pratikte dümdüz hale getirmek gerçekten zor olabilir. O yüzden düzenleme işlemi esnasında resimlerinizi biraz döndürmeniz gerekebileceğinden, temanızın etrafında her zaman biraz fazladan boşluk bırakın. 

Fotoğraflarınıza Kendinizi de Dahil Edin

Manzaralar çoğu zaman tek başına çarpıcı olabilir, ancak içinde bir kişinin olduğu fotoğraflar her zaman daha ilginçtir. Böylece fotoğrafa bakanlara bir perspektif duygusu kazandırılmış olur; kişiler kendilerini bir yere dalmış olarak düşünebilirler. Fotoğrafta bir insanın olması, bir mesaj vermek için teatral anlatım oluşturmak veya bir duyguyu canlandırmak için bir manzara fotoğrafına anlam katabilir. Eğer tek başınıza seyahat ediyorsanız, fotoğraflarınızı çekmeyi kolaylaştırmak için küçük, hafif bir tripod ve uzaktan kumanda kullanabilirsiniz. Aynı şekilde bir selfie çubuğu ve fotoğraf zamanlayıcı da işinizi görebilir.

Farklı Odak Noktaları ve Perspektifler Deneyin

Doğrudan göz seviyesinde olan şeylerin fotoğrafını herkes çekebilir. Seyahat ya da doğa fotoğraflarınızın diğerlerinden daha fazla öne çıkmasını istiyorsanız, odak noktaları ve perspektif konularında daha yaratıcı olmaya çalışın. Uzakta bir dağ belirirken, daha alçaktan çekim yapmayı ve ön planda görünen bir çiçeğe odaklanmayı deneyin. Veya uzaktaki bir manzaraya odaklanırken, ön planda doku olarak yakın planda çimenlerden yararlanıp tam tersini deneyin. Bunların dışında, yukarıdan öznenize doğrudan doğruya çekim yapmak veya dümdüz bir açı yerine telefonu biraz daha eğimli tutarak fotoğraf çekmek de ilginç sonuçlar doğurabilir.

Yan bakışlar atmak için alan ayırın

Fotoğrafınızda bir insan veya hayvan varsa ve eğer karşıya bakmıyorlarsa, onları çerçevenin bir tarafına doğru yerleştirin ve yüzlerinin dönük olduğu yöndeki boş alanı tamamen açık bırakın. Bu şekilde fotoğrafa bakan insanları, öznenin gördüğünü görmek amacıyla baktığı yönü takip etmeye veya hareket ettikleri alanı hayal etmeye davet etmiş olursunuz. Bu sayede fotoğrafı daha çekici bir hale getirirsiniz. 

Samimi Anları Fotoğraflayın

Kimi insan kamera karşısında gerilir, bu yüzden fotoğrafların zorlama veya tuhaf görünmesi oldukça sık yaşanan bir durumdur. Samimi ve “haberi yokmuş gibi çekilen” fotoğraflar genellikle daha doğal ve güzel görünür. Eğer bir arkadaşınızın portresini çekmek istiyorsanız ve onun gergin olduğunu duruşundan seziyorsanız, çekme tuşuna olabildiğince hızlı ve arkadaşınıza acı çektirmeden basın. Arkadaşınıza nasıl poz vereceğine dair bir örnek göstermek, yardımcı olmak ve ona iltifat etmek de işinize yarayabilir. Benim sıklıkla yaptığım gibi arkadaşlarınıza uğraşmaları için bir iş verip hemen ardından fotoğraf çekebilirsiniz. Özneleriniz ne kadar rahat olurlarsa da fotoğraflarınız o kadar iyi görünür. 

Filtre ve Düzenleme Aşamalarında Doğallıktan Yana Olun

Artık günümüzde fotoğraf düzenlemek için uzman olmaya gerek yok. Birçok fotoğraf düzenleme uygulaması bu konuda çok bilgili olmasak da bize fotoğraflar üzerinde değişiklik yapma imkanı veriyor. O yüzden düzenleme aşamasında aşırıya kaçmak gerçekten çok kolay. Bu konuda dikkatli davranmazsanız, elde ettiğiniz mükemmel fotoğrafları çabucak mahvedebilirsiniz. Fotoğraflarınızdaki kontrastı ve doygunluğu artırma içgüdünüze karşı koyun; fotoğrafınız daha doğal kalsın. Daha doğal bir görünüme sahip fotoğraflar göze daha hoş gelir. Eğer abartılı efektlerin nasıl göründüğünü denemek istiyorsanız, fotoğrafınızın kopyasını alarak kopya üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.

Eğer kendi ayarlarınızı yapacak kadar fotoğraf bilginiz yoksa profesyonel fotoğrafçıların hazırladığı düzenlemeleri kullanarak fotoğraflarınızı daha albenili hale getirebilirsiniz. Ben kendi fotoğraflarımda canım arkadaşım Halil Bekar’ın hazır ayarlarını (preset) kullanıyorum. Halil’in hem fotoğraflar için hem de videolar için çok güzel hazır ayarları var. Eğer fotoğraflarınızın daha iyi görünmesini isterseniz Halil’in sitesindeki presetlere buraya tıklayarak bakabilirsiniz.

Anın Tadını Çıkarın

Hepimiz seyahat ederken güzel fotoğraflar çekmek ve çektiğimiz mükemmel fotoğrafları eve götürmek isteriz, ancak fotoğraf çekerken orada hissetmeyi ve anın tadını çıkarmayı unutmayın. Birkaç fotoğraf çekin, ardından makinenizi bir süreliğine bırakın. Yeni bir konuma geçmeden önce fotoğraflarınıza bir göz atın, herhangi bir revizyon düşünürseniz birkaç tane daha fotoğraf çekin. Ama bütün gününüzü fotoğraf çekmekle heba etmeyin. Gittiğiniz yerlerde fotoğraf ve video çekimleri için bir gün ayırıp diğer günleri sadece gezmeye de ayırabilirsiniz.

Umarım güzel fotoğraf çekmek için öneriler yazısı işinize yarar ve seyahatlerde ya da doğa aktivitelerinde çektiğiniz fotoğrafların daha güzel olması için size bir katkı sağlar. Fotoğraflayabileceğiniz harika anılarınızın olmasını diliyorum.


Bu yazıdaki bazı linkler Hepsiburada işbirliği linkleridir. Bu linklere tıkladığınızda ya da bu linklerden alışveriş yaptığınızda herhangi bir ücret, komisyon vb. ödemezsiniz. (Sizin için değişen hiçbir şey olmaz.) Zaten alacağınız bir şeyi bu linklerden aldığınızda siteme de ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkür ederim.

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar