Hayatınızın plastik poşetsiz geçen bir evresini hatırlıyor musunuz? Ben hatırlamıyorum. Plastik poşetler senelerdir hayatımızın içinde. Evimizde, mutfağımızda, manavımızda, kıyafet alışverişimizde, bakkalımızda, fırınımızda, kısacası her yerde. Dünyada her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arası plastik poşet kullanıldığı tahmin ediliyor. Peki kullanılan bunca plastik poşet nereye gidiyor hiç merak ettiniz mi? Bir plastik poşetin doğadan tamamen yok olması için karada 800 yıl, denizde ise 400 yıl gibi bir zaman geçmesi gerektiğini hesapladığınızda ortaya hatrı sayılır bir çevre kirliliği çıktığını göreceksiniz. Plastik poşetler yerine bez çanta kullanmanın önemi de tam olarak bu noktada ortaya çıkıyor. Çünkü plastik poşetlerin çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve uzun vadede insan sağlığını tehdit ediyor. Peki ama buna rağmen neden hala plastik poşet kullanmaya devam ediliyor dersiniz? Cevap çok basit. Plastik poşetlerin maliyeti çok ucuz. Yani insan ve tabiat bir kez daha maliyet hesabına yenik düşüyor.
Özellikle son yıllara kadar kullanımında hiçbir sakınca görülmeyen plastik poşetleri artık yavaş yavaş hayatımızdan çıkarmaya başladık. Bazı ülkelerde plastik poşetlerin insanlara ve doğaya olan zararını azaltmak amacı ile bu poşet kullanımlarına yasaklar getiriliyor ya da poşetler kullanıcıya ücretli olarak satılıyor. Artık Türkiye’de de çoğu market zinciri doğada çözülebilen poşetler kullanmaya başladı. Son zamanlarda ise bu poşetlerin kullanıcıya ücret karşılığı verilmesi söz konusu. Bu sayede kullanımın azaltılacağı öngörülüyor. Bazı mağazalar bu uygulamaya geçti bile.
Plastik Poşetlerin Doğaya ve İnsana Zararları
Plastik poşet üretiminde Polietilen adında bir termoplastik kullanılıyor. Bu petrol türevli polietilen çevre ve insan sağlığı için zararlı bir madde. Plastik poşetler içinde saklanan gıdalar da uzun vadede besin değerlerini kaybettikleri gibi poşetlerdeki zararlı maddelerden de etkileniyorlar. Bu üretilmiş plastik poşetlerin doğada tamamen yok olmaları ise yüzyılları buluyor. Tüm bu yüzyıllar boyunca plastik poşetlerin ihtiva ettiği kimyasallar da denizlere, toprağa geçerek canlı yaşamını ve toprak verimliliğini tehdit ediyor. Doğaya bırakılan plastik poşetler hayvanlara fiziksel bir takım zorluklar çıkarmasının yanında besin zannederek yenmeleri sonucu zehirlenmelerine de yol açıyor. Ayrıca plastik poşetlerin imhası sırasında açığa çıkan gazların da çevreye zarar verdiği söyleniyor.
Bez Çanta Kullanmanın Önemi
Dünyayı daha iyi bir hale getirmek ve çevre kirliliklerinin önüne geçmek için yapılabilecek en kolay şeylerden biri de gündelik alışkanlıklarımızı değiştirmektir. Hayatımızın her yerinde karşımıza çıkan plastik poşet kullanımını en aza indirerek basit bir değişiklikle çok büyük bir farklılık yaratabiliriz. Herkes haftada yalnızca 2 poşet az kullandığında, yıllık asgari 100 poşetin çöpe atılmadığı, böylece daha az atık çıktığı hesaplanmış. Ülkemizde de her 5 kişiden 1’i plastik poşet kullanımına son verdiğinde 70 yıllık süreçte tamı tamına 37 milyar daha az poşet harcanmış oluyormuş.
Sizin için özel olarak seçtiğim her bütçeye uygun bez torbaları ve bez çantaları görmek için buraya tıklayın. Alışverişinizi bu linkten yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Şimdiden teşekkürler!
Gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için bugün plastik poşetler yerine bez çanta, file, kese kağıdı gibi alternatifleri kullanmaya başlamalıyız.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
1 Yorum
Bez Çanta
24 Haziran 2019, 11:37Devletinde desteği ile büyüyen bir sektöre haline geldi.
CEVAPLA