Bisiklet ile Yollarda Güvenlik

Bisiklet ile Yollarda Güvenlik

İstanbul’dan başlayıp Hindistan’a uzanan bisiklet turumun Türkiye ayağında yaptığım sürüşlerde bisiklet ile sürüş güvenliği hakkında deneyimlediğim bazı tecrübelerden ve naçizane tavsiyelerden, bisikletlerin karayollarındaki haklarından, işinize yarayacak karayolu tabelalarından bahsetmek istedim. Özellikle yolculuğumun Bilecik Ankara bisiklet rotası kısmında yaşadığım sürüş zorluklarından yola çıkarak bazı öneriler oluşturdum. Bu önerilere geçmeden önce mutlaka eğitiminin alınması gerektiğine inandığım ilk yardım meselesi var.

Bisiklet ile sürüş güvenliği nin olmazsa olmazı ilk yardım

bisiklet ile sürüş güvenliği

Bisiklet ile sürüş güvenliği ilk yardımın önemi

Ne olursa olsun, mutlaka ama mutlaka ilk yardım öğrenin. Bu işi düşük ücretlerle hatta ücretsiz bir şekilde sunan, alacağınız eğitim ve geçeceğiniz sınav sonucunda sertifika alabileceğiniz kurum ve kuruluşlar mevcut. Yolculuğa çıkmayı düşünen birinin hem kendisine hem de diğer bireylere yardımcı olabilmesi açısından mutlaka ilk yardım bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Belki alacağınız bu kısa eğitim sayesinde siz de bir cana dokunursunuz, birinin hayatını kurtarırsınız belli mi olur?

BİSİKLET, MOTORLU BİSİKLET ve MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİ İLE İLGİLİ KURALLAR

1- Bu araçların yaya yollarında sürülmesi yasaktır. Ayrı bir bisiklet yolu olduğu durumda, bisiklet ve motorlu bisikletlerin taşıt yollarında sürülmesi yasaktır.

2- İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi yasaktır.

3- Sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişilerin taşınması yasaktır.

4- Bir kişiden fazlasının taşınması yasaktır.

5- Bu araçların sürülmesi sırasında elde bagaj, paket ve benzerlerinin taşınması yasaktır.

6- Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret vermeleri halleri dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki elleriyle taşıtlarını sürmeleri zorunludur.

7- Mutlaka ama mutlaka koruyucu ekipman tam ve eksiksiz olmalıdır.

HIZ KURALLARI

HIZ KURALLARI (km/s)
Yerleşim yeri30
Şehirlerarası çift yönlü karayolu45
Bölünmüş yollar45
OtoyollarYasak

KİLOMETRE TABELALARI

Bisiklet ile sürüş güvenliği dendiğince bu tabela en önemli tabelalardan bir tanesi. Bu tabelayı motosiklet gezilerimizde de çok fazla takip ederdik. Herhangi bir yardım için 112 ambulansı, 155 polisi ve benzeri acil durum hatlarını aradığınızda yerinizi en hızlı tarif etmenizi sağlayacak tabeladır aynı zamanda.

Bisiklet ile sürüş güvenliği

Bisiklet ile sürüş güvenliiği

Örneğin fotoğraftaki tabela 11 nolu devlet yolunun 26. kesiminin 22. kilometresinde olduğunuzu gösterir. Bu tabela yerleşim yerleri haricinde tüm yollarda her kilometre başında vardır. Böylece bir durum olduğunda son gördüğüm tabela x,y,z olarak söylemeniz, yerinizi büyük ölçüde belli edecektir. Eğer daha detaylı yer vermek isterseniz mesela yine ilgili tabelayı söyleyip 300 metre geçtik diye de belirtebilirsiniz.

Bisikletle Sürüş Güvenliği İçin Öneriler

1- Yolda trafiğin aktığı taraftan gitmek çoğu zaman en güvenlisidir. Size karşı şeritten gitmek, karşıdan gelenlerle gözgöze olacağınız için güvenli gözükebilir ancak bu düz yollarda geçerli olsa da keskin ve arkası görünmeyen virajların olduğu bir yolda karşıdan gelen araçla kafa kafaya kalmanıza sebep olabilir.

2- Dönüşlerde mutlaka ellerinizi kaldırarak işaret verin. Hem gelen araçlar için hem de özellikle arkanızda sizi takip eden diğer bisikletliler için son derece faydalı olacaktır.

3- Bisikletliler için özel trafik ışıkları yoksa, trafik ışıklarında mutlaka yavaşlayın veya durun. O esnada yeşil ışıkta hızlıca geçen biri arabaların arasından bisikletli geçeceğini hesap edemeyebilir.

4- Park etmiş arabalara en az 1 metre mesafe bırakarak geçiş yapın. Açılan kapı veya araçların arasından fırlayan bir yaya için fren mesafeniz yeterli olmayabilir.

5- Yolun durumuna ve koyuluklara dikkat edin. Bir taş veya çukur, özellikle bisiklet yüklüyken sandığınızdan daha fazla dengenizi bozabilir veya jant tellerine hasar vererek sizi düşürebilir.

6- Müzik dinlememeye çalışın. Trafiğin aktığı yerlerde yolu iyi dinlemek gerekir. Özellikle ışıkların, dönüşlerin ve trafiğin yoğun olduğu şehir merkezlerinde müzik dinlemek daha tehlikeli olabilir. Uzun yoldaysanız ve emniyet şeridinde seyahat ediyorsanız, en azından müziğin sesi araçları duyabilecek seviyede olmalı.

7- Tek sıra halinde sürmeye çalışın.

8- Kolay ulaşmak istediğiniz hafif şeyleri bisikletin arkasına bağlayacaksanız (ki bunu önermiyoruz) öndeki bisikleti tercih edin ki arkadan gelen düşen şeyleri alabilsin. Tabi burada aranızdaki mesafeyi korumanız, söz konusu düşen şeyin arkadan gelenin dengesini bozarak düşmesine sebep olmaması açısından önemli.

9- Trafik işaretlerini mutlaka dikkate alın.

Keyifli sürüşler…


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler