2021 Seyahat Trendleri Nasıl Değişti?

2021 Seyahat Trendleri Nasıl Değişti?

Pandeminin hayatımızdan çekip aldığı en güzel şeylerden bir tanesi de seyahat etmekti. Zaten döviz kuru engellerine ve vize blokajlarına takılıp yerlere düşmüşken düşene bir tekme de pandemi vurdu. Pandemi yüzünden duracak noktaya gelen turizm geçtiğimiz aylarda yeniden canlanmaya başladı ama tabii bu süreçte insanların yönelimlerinin baştan sona değiştiğini de tahmin edersiniz. Peki artık seyahat etme şekli ya da seyahat etme trendlerinin, pandemi öncesi dönemle ne gibi farkları olacak? İnsanlar artık ne gibi seyahatler yapmayı tercih ediyor? 2021 seyahat trendleri nasıl değişti? Buyrun okuyalım.

2021 Seyahat Trendleri

Bilindik Yerlere Seyahat Etmek

2021 seyahat trendleri

Bu yıl insanlar tatil rezervasyonlarında temkinli davrandığından, şaşırtıcılık ve farklılık trendleri bu dönem için biraz uzak gibi. Zaten son iki yıldır bizi hatrı sayılır derecede şaşırtacak şey yaşıyoruz. İnsanlar da hiç bilmedikleri yerlere gidip onca risk alıp üstüne bir de keyif almama riskine girmektense, tatilleri için aşina oldukları ve eğleneceklerini bildikleri yerleri daha çok tercih ediyor. Mesela İngiltere’de yapılan bir ankette, insanların yalnızca %32’si bu sene yurt dışına tatile gideceğini belirtmiş. (Bu oran, geçen sene için %45 civarlarındaymış.)

Türkiye’de ünlü bir tatil sitesinin 2020’de yaptığı bir ankette de benzer sonuçlar var. 6 bin kişi arasında yapılan ankette korona riski azalınca tatile gideceğini söyleyenlerin oranı %59 iken, risk azalmasına rağmen tatil yapmayacağını söyleyenlerin sayısı 41’de kalmış. Evlerinde tutamadığımız %59’luk kesimin de %84’ü yurt içi, % 4’ü yavru vatan, %12’si de yurt dışına gitmeyi planlıyormuş. (Ehehe %12. Çok tatlı. Şuraya bir 2021 Vizesiz Ülkeler Listesi bırakıyorum.)

Uçak Yerine Araba Yolculukları

2021 yılında seyahat trendleri açısından en büyük değişikliklerden biri de ulaşım tercihlerinde yaşandı. Pandemi yüzünden kalabalık yerlerde bulunmaktan korkan insanların büyük bir kısmı uçaklar yerine arabayla seyahat etmeyi tercih ediyor.

Tabii biz bunları hep “Koronavirüs Sırasında Güvenli Seyahat İçin Bilmeniz Gerekenler” yazısında daha önce açıkladık. Seyahat planınızı yaparken nelere dikkat etmelisiniz, uçakla seyahat ederken korona kapma ihtimaliniz daha mı yüksek, arabayla seyahat ederken aşırı derecede dikkat edilmesi gerekenler neler hepsini bir bir yazdık. Bu tercihi yapanlar bu yazıyı okumuş olsalardı acaba hala bu tercihte ısrarcı olur muydu merak konusu.

Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesini Takip Etmek

Korona tehlikesi, hayatlarımızın temelini şiddetli bir şekilde sarsınca ölmeden önce yapılacaklar listeleri de yapılmaya başlandı. Bir yanda bize bir şey olmazcılar ellerini kollarını sallayarak gezerken terazinin diğer kefesinde kaybettikleri zamanı telafi etmek için çabalayan maceracı ruhlu insanlar var. Kuzey Işıklarını izlemek, Everest’te kamp yapmak, Klimanjaro Dağı’na çıkmak gibi deneyimlere olan ilginin artmasıyla birlikte, bu gibi alanlara olan rezervasyonlarda da önemli bir artış görülmüş. Bu geziler en çok 18 ile 24 yaş arası grupta popüler.

Eminim aramızda da yukarıda saydıklarımı yapmak isteyenler, dünyanın muhtelif yerlerinde yaşamak istediği deneyimler olanlar vardır ama gelin biz gerçekçi olalım. (Zaten biz olmasak bile Türk lirasındaki açısız düşüş oluyor.) Mutluluğu çok uzaklarda aramayalım. Eminim yakın çevrenizde de yapmadığınız, ertelediğiniz onlarca şey vardır; şimdilik bunlara odaklanalım. Mesela ben bir liste yaptım, daha 200 km ötemdeki kanyonu görmemişim. Hal böyle olunca Büyük Kanyon hayalim biraz bekleyebilir diye düşünüyorum. Neyse kendi listemi sizinle paylaşacağım en kısa zamanda.

Kamp ve Doğaya Dönüş

2021 seyahat trendleri

Bir yıl kapalı ortamda bulunduktan sonra artık sanırım hepimiz açık ve ferah alanlar arayışındayız. Bu gibi arayışlarda olan insanların daha da artmasıyla birlikte artık kırsal alanlara kaçmak çok daha yaygın bir hale geldi. İnsanların dörtte birlik bölümü, otel veya kamp tatili fark etmeksizin kırsal alanlarda tatil yapmayı düşünüyor. Özellikle göl ve dağların çevreleri bu dönemde büyük rağbet görüyor. Dışarıya çıkmanın kolay olmasından mı yoksa temiz havadan mı kaynaklı, o kısmını bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz kesin bir şey varsa, o da doğa ile iç içe alanların şu sıralar çok popüler olduğu.

Glamping

2021 seyahat trendleri

Son yılların en çok dikkat çeken kamp türüne olan yönelim pandemide de arttı. Özellikle doğada olmak isteyen ama belli ihtiyaçlarından da ödün vermek istemeyen insanların sığındığı güvenli liman olan glamping popülerliğini artırmaya devam ediyor. “Glamping neymiş ya?” diyorsanız buradan buyrun: Lüks Kamp Hayatı Glamping Nedir?

Tekne veya Gemi Turları

2021 seyahat trendlerine baktığımızda deniz tatillerinin de oldukça revaçta olduğunu görüyoruz. Bazı firmalar çoktan turlarını başlatmış durumda, bazıları ise gelecek yıldan önce başlatmayı dahi düşünmüyor. Ancak bu durum denize olan rağbeti azaltmadı elbette. Denizde tatiller en çok 65 yaş ve üzeri kesim tarafından yaygın olarak tercih ediliyor.

Gerçekten düşününce 1-2 hafta boyunca herkesten (ve dolayısıyla koronadan) uzakta rahat rahat tatil yapmak çok keyifli geliyor kulağa. Sesli düşünüyorum mesela; ilk üç gün midem bulansa, dördüncü gün rahatlasam, beşinci gün hayat normale dönse, nereden baksan 10 gün keyfini çıkarırım. Varım diyorum!

Karavan Tatilleri

2021 seyahat trendleri

Kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışan insanların büyük bir kısmı daha bireysel tercihlere yöneliyor. Toplu ulaşım araçları ya da oteller gibi insanların bir araya geldiği ortamlarda tatil yapmaktansa daha bireysel tatiller gündemde. Tam da bu noktada karavanlara ve karavan tatillerine olan yönelim müthiş derecede artmış durumda. Hatta öyle ki son bir yıl içinde karavana olan talebin %300 oranında arttığı söyleniyor.

Eğer siz de

Sürdürülebilir Seyahat Arayışı

2021 seyahat trendleri sadece fiziksel tercihlerimizi değil; bakış açılarımızı da değiştirdi. Covid-19 pandemisi eğer bize bir şey öğrettiyse, o da çevremizin bizim için ne kadar önemli olduğu. Bu durum da elbette insanların çevre dostu tatillere olan talebini eskiye göre çok daha fazla artırıyor. 10 yıl önce, insanların yalnızca %19’luk bir kısmı tercih ettiği firmanın çevreye verdiği öneme dikkat ediyordu. 2020’ye geldiğimizde ise bu oran %38’leri buldu. Ayrıca yerel halka duyulan endişeler de arttı, insanların %62’lik bölümü; tatillerinin yerel halka ve ekonomiye de yardım ettiğinden emin olmak istiyor.


2021 seyahat trendleri demişken, vaka sayılarındaki ayarsız artışların zaman zaman seyahat etmeyi imkansız hale getirdiğini de unutmamak lazım. Aslında zaten böyle zamanlarda mümkün olduğunca evde kalıp tehlikenin geçmesini beklemek en güzeli ama siz istediğiniz kadar evde kalın bu çarkları bir şekilde döndürmek zorunda bırakılan insanlar her gün oradan oraya gezdikleri sürece bu işin sonu kolay kolay gelmeyecek gibi.

Bu noktada, bunaldığınızda çevrenizdeki yerleri insanlarla temas etmeden gezmenizi mümkün kılacak ufak seyahat rotaları hazırlamak işinizi görebilir. Hem pandemiye katkı sağlamadan bir nebze de olsa rahatlayabilirsiniz hem de etrafınızda daha önce gezmediğiniz yerleri gezme şansınız olur. Şahsen ben Sakarya/Sapanca çevresi için böyle bir rota oluşturmaya başladım. Sakarya çevresinde gezilecek yerler hakkında bilgi almak isteyen olursa yorumlara beklerim.


Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır? yazısına da ilginizi çekebilir!


Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar