Evet evet, yanlış duymadınız. Küresel ısınmayı durdurmak için saçlarınızı kestirmekten bahsediyorum. Biraz iddialı ve insanı düşündüren bir giriş olduğunun farkındayım. Ama neden böyle söylediğimi hemen açıklayacağım ve eminim siz de bana hak vereceksiniz. Küresel ısınmayı mutlaka duymuşsunuzdur. Basitçe ve kısaca beşeri etkenler yüzünden sıcaklığın gün geçtikçe artması ve buzulların eriyeceği düzeylere ulaşması diyebiliriz. Buraya kadar aslında pek de sorun yokmuş gibi görünüyor. Ama bugün hayatımızda yaşadığımız birçok hava olayı, ani sıcaklık değişikliklerinin en büyük sebebi küresel ısınma. Bugün birçok hayvan neslinin tükenmesi riski altında ve ekosistem değişirken bir yandan da kaynaklar tükeniyor. Günümüzde küresel ısınmanın etkilerini en aza indirmek için yapılan ve gerçekten etkili olan yüzlerce şey var. Artık küresel ısınmayı durdurmak ne yazık ki bir seçenek değil. Bunun mümkün olmadığını biliyoruz. Ama etkilerini en aza indirmek için hala yapabileceğimiz şeyler var. Bunlardan biri de saçlarınızı kestirmek. Neden mi? Hemen anlatıyorum.
Küresel ısınmayı durdurmak için saçlarınızı kestirin!
Küresel ısınma denildiğinde akla belki de ilk gelen şeylerden biri sanayicilik ve hayvancılık sektörü. Ama bunların yanında bireysel davranışlarımız ve alışkanlıklarımız da kaynak tüketiminin artmasında ve dolayısıyla kaynakların tüketilmesinde oldukça büyük etkenler. Dünyamızı korumak için yapabileceğimiz onlarca şeyin başında kesinlikle alışkanlıklarımızı değiştirmek geliyor. Kullandığımız temizlik malzemelerinden tutun da ulaşım seçeneklerimiz, enerji tüketimimiz, kozmetik tercihlerimiz, hepsi bugün dünyanın maruz kaldığı kirliliklerin başını çekiyor. Bu kaynak tüketimlerinden biri de takdir edersiniz ki su tüketimi.
Saçlarımızı kestirerek dünyayı nasıl kurtaracağız?
Su Araştırma Vakfı verilerine göre duş alırken harcanan su, evlerde su tüketimi konusunda tuvaletler ve çamaşır makinelerinden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Evde kullandığımız suyun yaklaşık %26’sını tuvaletlerde, %22’sini çamaşır makinelerinde ve %17’sini duşta kullanılıyor. Ortalama 8 dakika süren normal bir duşta yaklaşık 65 litre su kullanılıyor. 65 litre! Yaklaşık 3.5 damacana sudan bahsediyoruz! İşte saçlarımızı kestirmek de tam olarak bu noktada etkisini gösteriyor.
Fotoğrafta saçlarımın uzun halini ve kısa halini görüyorsunuz. Saçlarım belime kadar uzunken 2 kez şampuanlandığım ve 1 kez sabunlandığım ortalama bir duşum yaklaşık 6 dakika sürüyordu. Tabii burada hemen şunu da açıklayayım, 6 dakikada bütün işlerimi hallettiğim duş süresine ulaşabilmek biraz zamanımı aldı. En hızlı ve etkili duş alma yöntemini bulmak için kronometre tutarak zamanla yarıştım. Şaka değil, bunu gerçekten yaptım! Duşta kullandığım doğal şampuanların ve doğal sabunların çok fazla köpük çıkarmaması da 6 dakika gibi kısa bir sürede duş almamı sağlayan en büyük faktörlerden oldu. Yaklaşık 6 dakikalık duş süresinde suyun açık olduğu sürenin 2-3 dakika arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bir parantez açarak ikinci şampuanla birlikte sabunlanmanın ve bir kerede durulanmanın duş süresini kısalttığı gibi daha az su tüketimi sağladığını eklemeliyim.
Saçlarımı kestirdikten sonra aynı şekilde yaptığım duş sürem yaklaşık 4 dakikaya kadar indi. Yani basit bir hesap yaparak 6 dakikada yaklaşık 48 litre su harcarken, saçlarımı kestirdiğimde bunun 30 litreye kadar düştüğünü söyleyebiliriz. O yüzden eğer niyetiniz varsa saçlarınızı kestirmeyi ekosistemi korumak için bir seçenek olarak düşünebilirsiniz. Sonuçta ne kadar az saç o kadar az duş süresi diyebiliriz! Üstelik saçlarınız 30 cm’den uzunsa saçlarınızı ilgili kurum ve kuruluşlara bağışlayarak kanser hastalarına umut olabilirsiniz!
Tek başınıza dünyayı değiştiremeyeceğinizi, hiçbir etkiniz olmayacağını düşünüyorsanız milyarlarca insanın sizin yaptığınız gibi basit bir alışkanlığını değiştirdiğini düşünün. Unutmayın büyük devrimler tek bir adımla başlar!
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
1 Yorum
merve
1 Temmuz 2019, 10:54İnsan başlığı okuyunca önce bir nasıl ya? oluyor ama sonradan anlıyor ne kadar makul ve mantıklı bir önerme olduğunu.
CEVAPLA