2021’de Yeşil Pasaporta Vize Uygulaması Yapılacak Mı?

2021’de Yeşil Pasaporta Vize Uygulaması Yapılacak Mı?

2020 yılında gündemde dolaşan yeşil pasaporta vize uygulaması konusu pek çok kişinin kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa Birliği ülkelerine yapacakları seyahatlerde muafiyet sınırlaması uygulanacağı 2020 başında bazı kaynaklarda belirtilmişti. (Mesela bu kaynakta ben de yazmıştım) Özellikle sosyal medyada Avrupa Parlamentosunun bu konu hakkında bazı bilgiler öne sürmesi konunun ciddiyetini artıran etkenler arasındaydı. Ve bu uygulamanın 2021 yılında başlayacağı da söylenen bir diğer şeydi. Peki 2021’de yeşil pasaporta vize uygulaması gerçekten söz konusu olacak mı? Şartlar ve belirlenen prosedürler neler? İşte merak ettiğiniz bütün ayrıntılar.

2021 Yılında Yeşil Pasaport İçin Vize Uygulaması

Pek çok kişinin bildiği üzere yeşil pasaport sahipleri, 180 günlük bir süre içerisinde maksimum 90 gün olmak üzere Avrupa seyahatlerinde istenen Schengen vizesi şartından muaf tutuluyordu. Fakat sene başında 2021 yılı itibariyle bu prosedürde bazı değişiklikler olacağı duyuruldu. Bu konu özellikle yurt dışına sık bir şekilde seyahat eden kişilerin gündeminde haklı olarak bomba etkisi yarattı. Edinilen bilgilere göre söz konusu kişilerin, Avrupa seyahatlerinde ülkeye giriş izni almış olmaları gerekecek. 2021 yılından sonra yeşil pasaporta sahip olan kişilerin, herhangi bir Avrupa Birliği ülkesine seyahat etmeden önce ETIAS sistemi üzerine kayıt işlemi yaptırmaları istenecek. Kayıt işlemlerini yaptırırken de giriş izni alma kapsamında belirli bir oranda harç bedeli ödenmesi gerekecek. 18 yaşın altında olan ve 70 yaşın üstünde olan kişilerden harç bedeli talep edilmeyeceği de verilen bilgiler arasında. Tabii, henüz bu bilgilerin kesinliği konusunda net bir açıklama yapılmamıştır.

2021'de Yeşil Pasaporta Vize

2021’de yeşil pasaporta vize muafiyet prosedürleri ve vize olmadan konaklama süresi hakkında henüz net bir bilgi yok. Avrupa’ya girişlerde seyahat izin belgesi alma konusu için ise parlamento, bu konunun tamamen güvenlik amaçlı olduğunu belirtiyor. Hatta hangi alanda güvenlik tedbiri aldıklarını da şu şekilde açıklıyorlar;

  • Yasa dışı göçlerin önüne geçmek,
  • Sınır kontrolünü sağlamak,
  • Güvenlik tehditlerinin ve ülke vatandaşlarının koruma altına alınması,
  • Salgın hastalık tehlikeleri.

Avrupa Ülkelerine Girişte Alınacak Olan İzin Belgeleri Hakkındaki Detaylar

2021 itibariyle uygulanacak olan Avrupa’ya seyahat izninin, net olarak hangi tarihten itibaren geçerli olacağı henüz bilinmiyor. Bununla birlikte yapılan her başvurunun olumlu şekilde yanıtlanacağı da düşünülmüyor. Herhangi bir tehlike söz konusu olduğu takdirde parlamento tarafından başvurular geçersiz sayılacak. Yeşil pasaport sahibi olan vatandaşlara verilen seyahat izninin ise 3 yıl boyunca geçerli olacağı söyleniyor.

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar