Kardüz Yaylası kamp yapmak ve doğayla baş başa kalıp yıldızları izlemek için inanılmaz bir yer. Yılın en büyük görsel şölenlerinden olan Geminid meteor yağmurunu yaklaşık 1900 metre yükseklikte, şehir ışıklarından uzakta, hiçliğin ortasında, sadece yanıbaşınızda yanan ateşin sesi eşliğinde izlediğinizi hayal edin…
Biz Tek Başına Da Olur ve Bilinmeyen Rota ile Kardüz Yaylası’nda iki gün boyunca harika bir kış kampı deneyimi yaşadık. Bir de şansımıza Geminid meteor yağmurunu açık gökyüzünde rahatlıkla izleyebildik.
Kardüz Yaylası Nerede?
Kardüz Yaylası, Düzce sınırları içinde yer alıyor. Gölyaka’ya 28 km Düzce’ye 48 ve en yakın yerleşim yerine 19 km mesafede. Bu arada yaylada her yıl Temmuz ayında geleneksel Kardüz Yayla şenlikleri düzenleniyor.
Kışın Kardüz Yaylası’na Araçla Çıkmak
Kardüz Yaylası’na çıkan yol dar ve dönemeçli. Son köyden sonra yolun yaklaşık 15-20 kilometresi toprak. Yazın yol nasıl oluyor bilmiyorum ama biz 11 Aralık’ta çıktığımızda zirveye yaklaştıkça yer yer karlanmalar ve buzlanmalar başlamıştı. Zirveye 1 kilometre kala da yol tamamen karla kaplıydı ve küçük kar tepecikleri oluşmaya başlamıştı. Bu bölgeleri 4×4 bir araç olmadan geçmek zor ve tehlikeli. Biz Ford Ranger ile sorunsuz geçtik.
Kışın Kardüz Yaylası’nda Hava Sıcaklığı
Kardüz Yaylası kamp yapmak için oldukça güzel bir yer olsa da kışın burada kamp yapmak isteyenlerin hazırlıklı olmalarında ve kamp ekipmanlarını doğru seçmelerinde yarar var. Hava sıcaklığı sabah yağışsız ve güneşli bir havada çok zorlayıcı bir etken sayılmaz. Ama sabah hava iyi olsa bile gece -2’ye kadar düşünüyor. O yüzden profesyonel kış ekipmanı şart. Kış kampında doğru ekipman seçimi hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Kardüz Yaylası Kamp Yapacakların Dikkat Etmesi Gerekenler
Kar tepecikleri yüzünden yol kapandığı için zirveye 1 kilometre kala, ağaçlık bir alanda kampımızı yaptık. Gece boyunca uluyan kurtların sesini duyduk ama kamp alanımıza hiç uğramadılar. Başka yabani hayvanlar da gelmedi. Ama geceleri ateşimiz yanıyordu. Bunun da yabani hayvanların gelmemesinde etkisi olmuştur.
Tepeye çıkana kadar yol boyunca 3 çeşme var. Su ihtiyacınızı suları içilebilen bu çeşmelerden karşılayabilirsiniz ama kışın suların donma ihtimali olduğu için hazırlıklı gelmekte fayda var.
Aslında yerlerde çok fazla odun ve benzeri yakacak var fakat kışın bunların tamamı ıslak oluyor. O yüzden bölgeyi kışın ziyaret edecekseniz gelmeden önce köylülerden odun alın. Aksi halde ıslak odunlarla ateş yakamazsınız. Ve hem güvenlik açısından hem de ısınmak için ateş yakmak gerekecektir.
Böyle bir kış kampına gitmeden önce kış kampı için tavsiyelere göz atmayı da ihmal etmeyin.
KARDÜZ YAYLASI KAR KAMPI VİDEOSU
Kardüz Yaylası’nda Geminid Meteor Yağmuru
Kardüz Yaylası’ndaki ikinci gecemizde Geminin meteor yağmuruna denk gelmek de ayrı bir şanstı. Açık gökyüzünde meteor yağmurunu, ateş başında film seyreder gibi seyrettik. Büyülendiğim ve gözlerimi alamadığım nadir anlardan biriydi.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.