Günlük koşuşturmalar, iş stresi, geçim derdi ve daha niceleri, bizleri neredeyse tek tip bir kıyafete sokup aynı koca pencereden bakmaya zorluyor. Doğru ve yanlışı toplum adına belirleyen kurallar, birbirinin kopyası bireyler üreten kurumlar ya da dışına çıkmadığımız sürece kabul gördüğümüz kalıplar nedeniyle ya tam da bizden beklendiği şekilde düşünüyor ya da gerekmedikçe çok fazla düşünmüyoruz. İstiyorum ki bakış açımız biraz değişsin, içine sokulduğumuz sıkış tepiş kalıptan burnumuzu birazcık çıkarıp derin bir nefes alabilelim. Bu konuda bana yardımı olan bazı spiritüel gelişim kitapları paylaşmak istedim sizinle.
Spiritüel gelişim kitapları diyorum çünkü bu kitapların zihnimizden ziyade kalbimizde bir yerlere dokunduklarını hissediyorum. Kişisel gelişim kitaplarında alışık olduğumuz “hayatınızı daha iyi hale getirmek için şunu yapın”, “başarılı insanların 5 alışkanlığı” gibi dikte içeren ifadeler yerine yumuşak bir anlatımla, yaşamımızı iyileştirmenin anahtarını içimizde daha önce bakmadığımız bir yerlerde bulabileceğimize işaret ediyor bu kitaplar.
Zamanında teslim ettiğimiz bir proje, AA ile geçmeyi başardığımız bir ders ya da küçük kuzenimizin yıl sonu gösterisinde koronun en önünde yer alması bizi yeterince mutlu ediyorsa çoğu zaman bunu varoluşsal amacımızı gerçekleştirmek olarak görüyor ve yolumuza devam edebiliyoruz.
Tam da bu noktada, düşünme şeklinizi değiştirecek kitapların hayatınıza girdiğini bir düşünün. Bakacağınız pencereyi değiştirecek, arayışlarınızı anlamlandıracak ve zihninizi tazeleyecek böylesi kitaplar, iyi ki varlar. Okuma fırsatı bulduğum ve her bir satırında yeni bir ben yaratan etkileyici kitaplardan beş tanesini sizlerle paylaşıyorum. Umarım bu kitaplar karşınıza doğru zamanda çıkar. Şimdiden keyifli okumalar 🙂
Mutlaka Okumanız Gereken 5 Kitap
Siddharta / Hermann Hesse (1922)
Yazar kitabını; “Bu kitapta, tüm dinlerde, insanların benimsediği tüm inanış biçimlerinde ortak olan yanı, tüm ulusal ayrımları aşan, tüm ırkların, tüm bireylerin benimseyebileceği şeyi yakalamaya çalıştım.” Diyerek çok güzel bir şekilde anlatmış. Bu kitapta, gerçeğin peşinde yollara düşen Siddhartha ile aslında kendi içsel yolculuğunuza çıkma şansı bulabileceksiniz.
Yolculuğu boyunca Siddhartha çeşitli kimliklere bürünüyor, bir gün zenginlikler içindeyken bir sonraki gün fakirleşiyor ama bir kez olsun bunu dert etmeden yoluna devam ediyor. Siddhartha’nın içinden geçtiği her bir evre eminim ki sizi de yeni bir tarafınızla tanışatıracak.
Siddhartha kitabı hakkında ayrıntılı incelemem ve video için buraya bakabilirsiniz: Siddhartha Kitap İncelemesi
Ev Yapımı Bir Paraşüt / Berrak Yurdakul (2019)
Devamlı konuşan, sürekli sizi meşgul eden, hep felaket senaryoları üreten ve asla anda kalmanıza izin vermeyip sürekli geçmiş ve gelecek arasında zıplayıp duran maymun zihninizle daha önce hiç tanıştınız mı? Kimden ve neyden bahsettiğimi belki bilmiyorsunuz ama bu kitabı okuduğunuzda kendisiyle tanışacaksınız. Zira bu kitabın iddiası, sizi kısa bir sürede zihninizle tanıştırmak. Ve inanın bu konuda çok başarılı.
Kitap, zihninizin size oynadığı oyunları fark etmenizi sağlarken, düşünceleriniz hakkında düşünmemeyi, dikkatinizi nelere vermeniz konusunda dikkatli olmayı, duygularınıza düşüncelerinizi bulaştırmamayı ve aptalca değil ama akıllıca bencil olmayı öğütlüyor.
Spiritüel gelişim kitapları olarak adlandırdığım bu tarz kitapları yeni okumaya başladıysanız, zihninizin yüklerinden kurtulmayı amaçlıyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, yani kısacası yola yeni çıktıysanız ve kolay anlaşılabilen spiritüel gelişim kitapları arıyorsanız, Ev Yapımı Bir Paraşüt ile başlayabilirsiniz. Yazar bu kitapla birçok öğretiyi ve felsefeyi bir araya getirmiş, adeta bir hap gibi bize sunmuş.
Bu kitapla ilgili ayrıntılı incelemem ve inceleme videosu için: Ev Yapımı Bir Paraşüt Kitap İncelemesi
Var Olmanın Gücü / Echart Tolle (2009)
Kimim, neredeyim ve neyi arıyorum sorularına cevap arıyorsanız, düşünme şeklinizi değiştirecek bu eşsiz kitap size yardımcı olabilir. Bu kitap sayesinde önce bilincinizi tanıyacak sonra ona yeni şeklini ustalıkla verebileceksiniz.
Var Olmanın Gücü, eğer doğru bir zamanda elinize geçtiyse, özellikle egonuz ve olaylara verdiğiniz tepkileri anlama konusunda sizi sarsabilir. Çünkü biz insanlar başımıza gelen şeylerle ilgili başkalarını suçlama ve sorumluluğu üzerimizden atma eğilimindeyiz. Kişiliğimizdeki çatlakları görmeme, çuvaldızı kendimize batırmama konusunda da eline su dökülmeyecek ustalarız. Bu sebepten olacak ki gerçek kimliğimizden kaçıyor, “olduğunu sandığımız” bir sahte kimlikle yaşamımıza devam ediyoruz.
Oysa kendisine açık fikirlilikle yaklaşabilmek, kişiliğini olduğu haliyle görüp anlamak ve daha iyi bir “ben” oluşturmak için düşünce kalıplarını ve yaşam döngülerini kırmak bir insanın belki de kendisi için yapabileceği en güzel şey. İşte bu kitap, hazır ve açık bir zihinle okunduğunda bu konuda destekleyici olabilecek bir eser.
Şiddetsiz İletişim / Marshall Rosenberg (1999)
İletişim kurarken nasıl bir dil kullandığımızın ne kadar farkındayız? Biriyle tartışırken gerçek duygularımızı mı ifade ediyoruz yoksa gerçek duygularımız yerine onların altına saklandıkları bazı ucuz replikalar mı çıkıyor ağzımızdan? Acaba duygularımızı daha açık ifade edebiliyor olsak insanlarla yaşadığımız gerilimler azalabilir mi? Sadece başkalarıyla olan iletişimi değil, acaba kendimizle olan iletişimi nasıl kuruyoruz? Başkalarına karşı kibarlıktan kırılan dilimizin kendimize karşı ne kadar acımasız olduğunun farkında mıyız?
Şiddetsiz İletişim, “Neden beni aramıyorsun!” cümlesiyle “Beni aramadığında üzülüyorum, kendimi değersiz hissediyorum, lütfen beni daha sık arar mısın?” cümlesi arasındaki farkı ortaya koyan müthiş bir iletişim kitabı.
Hem düşünme şeklinizi değiştirmek hem de iletişim becerilerinizi kuvvetlendirmek istiyorsanız Şiddetsiz İletişim’i mutlaka okumalısınız. Duyguları ve ihtiyaçları daha açık ifade etmeyi öğretmenin yanı sıra başkalarını anlayarak dinlemeyi, onların ihtiyacını gerçekten duymayı de öğreneceksiniz. Bu sayede verdiğiniz cevaplar değişecek ve daha samimi, daha etkili bir iletişim mümkün olacak. Kitapta okuduklarınız kurumsal hayatta, ailenizle iletişimde, kendinizle olan iç iletişiminizde çok işinize yarayacak.
Bu kitap özünde spiritüel gelişim kitapları arasında değerlendirilecek bir kitap değil çünkü daha çok bir kişisel gelişim kitabı. Ama şiddetsiz iletişimi kendinizle olan iletişime entegre ettiğinizde bence olay kişisel gelişimin ötesine geçiyor.
Mirdad’ın Kitabı / Mihail Nuayme (1948)
Akışıyla, spritüel bakışıyla, içerdiği derin anlamlarla hem son derece farklı hem de etkileyici bir eser Mirdad’ın Kitabı. Yer yer kafa karıştırıcı olabildiği gibi bazen de durup sindirmeyi istiyor okuduklarınızı. Kitabı önerdiğim arkadaşlardan bazıları okurken sık sık göz yaşlarına boğulduklarını söyledi; bazıları ise hiçbir şey anlamadıklarını. Her ikisini de oldukça normal buluyorum.
Soru cevaplarla ilerleyen hikâyede, bir yandan yeni sorular oluşturacak diğer yandan kendi cevaplarınızı bulacaksınız. Bilincinizi nasıl daha çok genişletebileceğinizi keşfedeceğiniz bu eser kesinlikle düşünce tarzınızı da kökünden değiştirecek. Bu listedeki spiritüel gelişim kitapları arasında en zor anlaşılanı olmasına rağmen en kalbe dokunanı olduğunu söyleyebilirim.
İnsan olduğu yerde duruyorsa, beş sene önce düşündüklerinin aynısını düşünüyorsa, yaptıklarının aynısını yapıyorsa, orada bir problemin varlığı araştırmalıdır. Neden olduğum yerdeyim? Neden fikirlerim değişmedi? Neden farklı bir bakış açısı kazanamadım? Beni bunlardan alıkoyan korku, alışkanlık, eylem, düşünce, vs. neydi? Daha iyi bir “ben” için her zaman içimizde yer var.
Daha iyi bir ben yaratmayı hırsımızın tatmini mümkün olmayan arzusu için değil, daha mutlu ve huzurlu bir yaşam için; ıstıraptan uzaklaşmak, çevremizle iletişimimizi iyileştirmek ve zihinimizin prangalarından kurtulup ruhumuzun derinliklerine inebilmek için istiyoruz.
Sizin de sevdiğiniz spiritüel gelişim kitapları varsa, aşağıda yorumlar kısmında bizimle de paylaşmayı unutmayın.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.