Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizde dünyanın dört bir yanında rüştünü ispat edip dillere destan olmuş en önemli etkinliklerin başında yaz tatilleri geliyor, hepimiz biliyoruz. Peki her yıl milyonlarca turistin tercih ettiği koyları, tarihi mirası, doğal güzellikleri ve dört bir yanına dağılmış deniz turizmi alanları ile oldukça yüksek turizm kapasitesine sahip Türkiye’de iyi bir yaz tatili yapmak için hangi şehirlere gidilebilir? Türkiye’de yaz tatili yapılacak yerler nereler? En güzel koylar hangileri? Ayağımıza yosun değmeden, suratımıza deniz anası çarpmadan nerelerde yüzebiliriz?
Türkiye’de yaz tatili yapılacak yerleri sıralamadan önce şunu da belirtmem gerekir ki, Türkiye yazın sadece deniz turizmi için değil, en doğusundan en batısına kadar kültür turizmi için de tercih edilebilecek bir coğrafya. Şıpıdık terliklerle kumsallarda gezinmenin yanında insanlık tarihinin başladığı topraklarda, her adımda başka bir kültürün izine ve tarihi mirasına rastlamak mümkün. Bu nedenle sahil kentlerinin veya deniz turizmi merkezlerinin yanı sıra iç bölgelerde yer alan Kapadokya, Hasankeyf ve Hattuşa gibi merkezleri de unutmamak lazım. Ama bu yazımızın konusu deniz tatili. İşte Türkiye’de deniz tatili için en iyi 6 şehir!
Türkiye’de yaz tatili yapılacak yerler
Muğla
Bodrum, Marmaris, Dalaman, Göcek, Fethiye, Dalyan, Datça, Köyceğiz gibi Türkiye’nin primer turistik bölgelerini içine alan Muğla, ülkede tek başına en fazla turisti ağırlayan il unvanına sahip olabilir. (Bilim insanları araştırsın.) Ortalama bir Ege turunda mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında gelen Muğla’da az önce saydığım ilçelerin her birinde yüzlerce turistik tesis, doğal koruma alanı, tarihi koruma alanı, koy ve plaj bulunuyor. Türkiye’de deniz turizmi dendiğinde akla ilk gelen bölgeler de Antalya ile birlikte buralar oluyor. Türkiye’de yaz tatili yapılacak yerler arasında en güzel koylara ev sahipliği yapan Muğla’da deniz turizminin yanı sıra yeşillik alanların da tadını çıkarabilirsiniz.
Ama buraya gittiğinizde mutlaka yapmanız gereken şeylerin başında tekne turlarına katılıp tertemiz suların ışıldadığı koylarda yüzmek, özellikle Fethiye’de manzaraların tadını çıkarmak ve bir dalış etkinliğine katılıp su altı güzelliklerini dünya gözüyle görmek geliyor. Benim Ege denizinde yüzerken favori aktivitem ise, özellikle sığ ve kayalık denizlerde şnorkel ve gözlükle yüzüp balıkları ve diğer deniz canlılarını incelemek. (bkz. keyifte ağır pahada hafif aktiviteler.)
Antalya
Yaz nüfusu herhangi bir Avrupa başkenti ile yarışabilecek kapasiteye sahip olan Antalya ülkenin en geniş kullanılabilir sahil şeridine sahip olması sebebiyle oteller cenneti olarak da tanımlanabilir. Fethiye ile başlayan Muğla il sınırından, Mersin il sınırına kadar tüm sahil mevcut koşullarda turizm alanı olarak kullanılır. Antalya özellikle Rusların sıcak denizlere inme hayallerini hayata geçirdikleri nadide turizm cennetlerinden biri olmasının yanı sıra dünyanın en büyük turizm merkezlerinden bir tanesi olarak kabul edilir. Antalya ayrıca tırmanış bahçeleri ve ormanlık arazileriyle de oldukça ünlüdür.
Eskiden arkadaşlarımla Antalya’ya gidip sadece belli otellerle sınırlı kalan tatiller yapmaktan keyif alırdım. Antalya benim için ultra her şey dahil beş yıldızlı konaklamadan ibaretti. Antalya’nın Olimpos, Patara, Aspendos gibi pek çok antik kente ev sahipliği yaptığını; Likya Yolu, Köprülü Kanyon, Saklıkent Kayak Merkezi (evet kayak merkezi) gibi birbirinden farklı doğal hazineleri barındırdığını çok geç öğrendim. Eskiden sadece 5 gün 4 gece geçirdiğim Antalya’da şu an birkaç ay geçirebilirim. (Ama yazın değil, yazın çok sıcak.)
1 haftalık karavanla Ege turu gezisi boyunca rotamızı ve gezdiğimiz yerleri öğrenmek için tıklayın.
İzmir
İnsanlarının bazı yiyeceklere ülkenin geri kalanından farklı isimler vermesiyle ünlü olan İzmir, Ege’nin yaz tatili yapılacak en güzel yerlerinden biri olma özelliği taşıyor. Büyükşehir olması nedeniyle merkezinde yabancı turistten çok yerli turist olduğundan söz edilebilir ancak kıyı şeridinde yerli ve yabancı turist sayısı herhalde birbiriyle yarışır. Alaçatı, Çeşme, Foça gibi yoğun trafik alan tatil merkezlerinde fahiş fiyatlı bir yaz tatili yapabileceğiniz gibi Seferihisar, Mordoğan, Birgi, Karaburun gibi bölgelerde uygun bütçelerle doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Ben bugüne kadar İzmir’de çok keyfime göre bir deniz tatili yapacak yer bulamadım. Ama bu İzmir’de böyle bir yerin olmamasından değil, benim yeterince aramamış olmamdan kaynaklanıyor büyük ihtimalle. Özellikle bugüne kadar gördüğüm deniz kenarındaki kamp alanlarının çoğu çay bahçesine benzer yerlerdi. Bir sonraki seferde İzmir’deki koyları ve güzel kamp alanlarını keşfetmeyi planlıyorum. Keşfettiğim yerleri sizinle de paylaşırım.
Aydın
İzmir’in yanı başında yer alan Aydın’a bağlı Kuşadası ve Didim benzersiz kumlu plajlarıyla ve koylarıyla dünyanın hemen her yerinden turist ağırlar. Dünyanın en temiz havasına sahip olan Didim aynı zamanda büyük bir tarihe de ev sahipliği yapar. Merkezde yer alan Apollon Tapınağı, Balat Köyü’ndeki Milet Antik Kenti ve Söke’de yer alan Priene Antik Kenti, antik çağlardan günümüze kadar ulaşmış görülmeye değer tarihi miraslardan sadece birkaçıdır. Kuşadası ise uzun plajları ve cruise gemilerinin de demirlediği bir merkez olması sebebiyle oldukça yoğun bir nüfusa sahiptir. Bölgede özellikle Dilek Yarım Adası Milli Parkı, cam gibi deniziyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan muazzam koylara ev sahipliği yapar.
Eğer yolunuz bu güzel şehre düşerse benim hayran kaldığım Didim’de Milet Antik Kenti’ne ve Kuşadası’nda Dilek Yarım Adası’na uğramanızı tavsiye ederim. Elbette diğer yerlere de uğrayabilir, birbirinden güzel plajlarda denize girebilir, gün batımını izleyebilir, keyifli bir tatil yapabilirsiniz. Ama hani çok az vaktiniz vardır, çok fazla yer görme imkanı bulamazsınız, en azından bu iki yere mutlaka bakın. (Bence.)
Balıkesir
Kaz dağlarını da içine alan Balıkesir’de deniz turizmi, daha güneye göre biraz daha düşük frekansta seyrediyor olsa da Kaz Dağlarının çevresine yayılan bölgede doğanın en benzersiz sunumu ile karşılaşmak mümkün. Antalya’ya göre daha soğuk olan suyuna karşın, denizlerinin temizliği bölgeyi sıklıkla tercih edilen bir yaz tatili beldesi haline getiriyor. Kaz Dağlarının yanı sıra Ayvalık, Akçay, Sarımsaklı, Cunda Adası gibi ilçeler de son derece keyifli bir tatili mümkün kılan bölgeler.
Arabamızı karavana dönüştürmeye başladığımız ilk zamanlarda Kaz Dağları’ndan başlayıp, Ayvalık ve Cunda Adası’nın her karışını dolaştığımız keyifli bir tur yapmıştık burada. Tur boyunca birçok kamp alanını ziyaret etmiştik ve konumunu asla paylaşmak istemediğimiz bazı muazzam koylar keşfetmiştik. (Madem paylaşmayacaksın neden söylüyorsun hdfdk)
Çanakkale
Yaz tatillerinin yanı sıra kültürel mirası ile de ön plana çıkan Çanakkale, kuşkusuz mutlaka görülmesi gereken illerden bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Yaz tatili için denizi Ege bölgesindeki diğer yerlerle kıyaslandığında çok güzel olmadığı söylense de bence deniziyle ön plana çıkan Asos; birbirinden güzel koylarıyla ve üzüm bağlarıyla adından söz ettiren Bozcada, dinginliğiyle göze çarpan Gökçeada da Türkiye’de yaz tatili yapılacak yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. En azından bu üç yeri görmek için bile olsa yaz tatilinde rotanızı Çanakkale’ye çevirmenizi tavsiye ederim. Pişman olmayacaksınız.
Bozcaada’da gezilecek ve denize girilecek yerleri öğrenmek için tıklayın.
Anlattığım bu yerler benim gezip gördüğüm yerlerden ibaretti. Türkiye’de görülmeye değer daha yüzlerce destinasyon var elbette. O yüzden Türkiye’de yaz tatili yapılacak yerler için sizin önerilerinizi de yorumlara bekliyoruz. Gitmekten keyif aldığınız tatil yerlerini bizimle paylaşmayı unutmayın.
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
2 Yorum
Alpay
28 Mayıs 2021, 16:49“Paylaşmak istemediğimiz koylar” derken, hangilerini paylaşmak istemiyorsun?
CEVAPLAMelke@Alpay
28 Mayıs 2021, 17:01Doğanın içinde olan, tesadüfen bulduğum, pislenmesine ön ayak olmak istemediğim bazı koylar.
CEVAPLA