T5 Karavan yapım maliyeti | Baştan sona tüm maliyetler

T5 Karavan yapım maliyeti | Baştan sona tüm maliyetler

Bir hayal ile yola çıktık, kendimize bir T5 aldık, aylarca araştırma yaptık, konuyu bilenlere danıştık ve en sonunda kolları sıvayıp T5 aracımızı karavana dönüştürdük! T5 karavan yapım aşamalarını hem burada hem Youtube kanalımda hem de Instagram sayfamda tek tek paylaştım. Eğer o süreçlere şahit olmadıysanız ama “Karavan ne kadara mal oldu?” diye soruyorsanız bu detaylı karavan maliyeti yazısını da sizin için buraya koymuş olayım.

Karavana çevirdiğimiz T5 aracın dönüşümü artık bitti. Bunun şerefine tüm maliyet kalemlerini tek bir başlıkta toplamak istedim. Peki bu yazıda ne bulacaksınız? Aldığımız elektrik kablolarından güneş paneli maliyetlerine; yalıtım malzemelerinden karavan mobilya maliyetlerine kadar her kalemi tek tek yazdım. Ayrıca her başlığın altına, yapım süreçlerini anlattığım yazılara ve detaylı video anlatımlarına ulaşabileceğiniz linkleri ekledim. Lafı uzatmadan karavan yapım maliyeti ile ilgili ayrıntılı bilgilere geçelim.

Eğer siz de karavanla seyahat etmeyi düşünüyorsanız karavanda konforunuzu artıracak malzemeler için “Karavanda Konforunuzu Artıracak Ürünler” listesini inceleyebilirsiniz.


T5 Aracı Karavana Dönüştürürken Ne Kadar Harcadık?

Daha ucuza karavan yapmak mümkün mü?

Şimdi az sonra okuyacağınız karavan yapım maliyeti kalemlerinden sonra kendi kendinize “Bunlar böyle yaptıysa ben şundan keserim, şunu şöyle yaparım, bunun yerine bunu kullanırım.” diyerek maliyeti biraz daha azaltmaya yönelik planlar yapacağınızı biliyorum. Çünkü ben yapmıştım. Ama işlerin o kadar da basit olmadığını anlamam uzun sürmedi.

Yapacağınız karavanın uzun ömürlü ve dayanlıklı olmasını istiyorsanız maliyetinizin aşağı yukarı bizimki kadar olacağına emin olabilirsiniz. (Bu yazıyı 2019 yılında yazmıştım. 2023 yılında yaptığım son güncellemede ürünlerin güncel fiyatlarıyla ilgili ufak bir fiyat araştırması da yaptım. Birçok ürünün fiyatı ne yazık ki 4-5 katına çıkmış. Yani 2023 yılı için güncel karavan maliyeti büyük ihtimalle bizimkinin en az 4-5 katı kadar olacak. )

Eğer mobilya bilginiz ve kesip biçmek için gerekli malzemeleriniz varsa belki biraz o aşamadan tasarruf edebilirsiniz ama daha fazlasının çok da mümkün (ya da kolay) olmadığını bilin. Şimdi gelin hep birlikte aracımızı karavana dönüştürürken, 2019 yılında, hangi aşamada neye ne kadar para harcadık hep birlikte bakalım.

T5’ten Karavan Yaptık! Peki karavan yalıtım maliyeti ne kadar oldu?

Karavan yalıtımında en altta 9 mm kauçuk sünger ve onun üstünde de 2,5 cm tek tarafı alüminyumlu cam yünü kullandık. Malzemeyi tutturmak için de galvanizli çiviler ve dış ortamla temasını engellemek için de alüminyum bant kullandık. Ne kadar malzeme kullandığımıza, yalıtım aşamasında neler yaptığımıza ve malzemeleri nasıl uyguladığımıza ilişkin ayrıntılı bilgi ve video için “Karavan Yalıtımı” yazısına göz atabilirsiniz. Bu aşamada yaptığımız masraflar şöyle:

  • Kauçuk sünger 420 TL
  • Cam yünü 185 TL
  • Alüminyum bant 20 TL
  • Galvenizli çiviler 25 TL

Yalıtım aşaması bize toplam 650 TL’ye mal oldu.

Karavan yalıtımında kullandığımız bazı ürünleri görmek için buraya tıklayabilir; güncel fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.


Karavan için elektrik tesisatı ve güneş paneli maliyetleri

Karavan elektrik tesisatı ve güneş paneli kurulumu bizi en çok korkutan kalemlerden biriydi. Aylarca araştırdığımız konu elektrik tesisatı şeması çizimi ile birlikte şıp diye halloldu. Bize karavan için elektrik tesisatı şeması çizerken profesyoneller yardımcı oldu ve işimizi çok kolay hallettik. Bu şemayı aşağıdaki yazıda sizinle de paylaştım.

Elektrik tesisatında ve güneş paneli montajında kullandığımız malzemeleri görmek ve tesisat kurulum videosunu izlemek için “Karavan Elektrik Tesisatı ve Güneş Paneli Montajı ” yazısına göz atabilirsiniz. Bu aşamada yaptığımız masraflar şöyle;

  • Güneş paneli 381 TL
  • Akü 2.924 TL
  • Akü birleştirici 700 TL
  • Invertor 424 TL
  • Regülatör 508 TL
  • Led ışıklar 27 TL
  • Elektrikçi 500 TL
  • Panel montajı için 4 özel parça 100 TL
  • Diğer malzemeler (Kablolar, bantlar, sigortalar, pabuçlar vs. ) yaklaşık 300 TL

Elektrik tesisatı ve güneş paneli montajı ile ilgili toplam maliyetimiz 5,864 TL oldu. Aşağıdaki fotoğrafta süreç içinde geçtiğimiz çetrefilli yollardan bir kuple görüyorsunuz 🙂

Elektrik tesisatında kullanabileceğiniz güneş paneli, akü, regülatör, akü birleştirici, invertör, sigorta gibi ürünleri incelemek ve fiyatları hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.


Karavan için Buzdolabı Maliyeti Ne Kadar?

Karavanda kullanmak üzere seçtiğimiz Indel B marka 12V buzdolabımız 30 litrelik yüksek verimli, çok fonksiyonlu elektronik termostata sahip kompresörlü bir buzdolabı. Bu buzdolabı için 3,300 TL ödedik.

Karavanlar için özel olarak dizayn edilmiş buzdolabı listesini incelemek için buraya tıklayın.

Peki buzdolabının boyutu yeterli mi? Çok büyük bir buzdolabı sayılmaz ve kapağı yukarıdan açıldığı için alışık olduğumuz tarzdan bir hayli uzak. Ama yeterli! Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi bizim 3-4 günlük ihtiyaçlarımızın tamamını rahatça alıyor.

Yanında bir de 15 litre Stanley Cooler taşıyoruz. İkisi birlikte bizim tüm işimizi görüyor. Üstelik Stanley Cooler gerektiğinde eşya taşımak için, sahil kenarına giderken içeceklerimizi ve yiyeceklerimizi yanımıza almak için veya üstüne oturmak için de kullanabiliyoruz. Bu Stanley soğutucuların 6, 15 ve 28 litre olmak üzere üç boyu var. Sizin için uygun olanı seçebilirsiniz.

Stanley Coolerları ve karavanda kullanışlı olabilecek diğer Stanley ürünlerini görmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz: Stanley Ürün Listesi


Karavan için dizel ısıtıcı maliyeti

karavan için ısıtıcı

Biz karavan için ısıtıcı tercihimizi Eberspächer markasından yana kullandık. Çalışma şekli, basitliği, kullanım kolaylığı ve fiyat performansı bizi çok memnun etti. Çalışırken ses yapıyor mu? Biraz yapıyor ama rahatsız edici bir ses olduğunu söylemek çok doğru olmaz. İlk çalışmaya başladığında güçlü bir ses çıkarıp daha sonra azalıyor diyebiliriz ve uyurken de insanı rahatsız etmiyor.

Isıtıcımız hakkında ayrıntılı bilgi ve videolu anlatım için “Karavan İçin Isıtıcı Seçimi” yazısına göz atabilirsiniz. Isıtıcı ve kurulumu için toplam 3.900 TL TL ödedik.

Karavan için ısıtıcı modellerini görmek için buraya tıklayın.


Yer döşemesi maliyetleri

Arabanın içine yer döşemesi yapma aşaması en çok eğlendiğimiz ve hatalarımızdan büyük dersler aldığımız bir aşamaydı çünkü aslında her şeyi yanlış yapmışız. Parkeleri dizme şeklimiz tamamen yanlışmış. Döşeme nasıl yapılmamalı konusunda bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayıp yazıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.

Yer döşemesinde zemindeki kauçuk malzememizin üzerini kontrplak ile örttük ve kontrplağın üzerini parke ile kapladık. Ne tür bir parke kullandığımıza ve parkeleri nasıl döşediğimize ilişkin ayrıntılı bilgiye ve parke döşeme videosuna “Karavan Parke Döşemesi” linkinden ulaşabilirsiniz. Bu aşamada toplam masrafımız şöyleydi;

  • Kontrplak (yer kaplaması) 360 TL
  • Parkeler ve yapıştırıcı 300 TL

Yer döşemeleri için toplam 660 TL ödedik.

Karavanlar için tüm duş ve tuvalet ürünlerini incelemek için buraya tıklayın.


Karavan iç kaplama maliyeti nedir?

Sonrası
Öncesi

Karavanın iç kaplamalarında iki farklı yerde iki farklı malzeme kullandık. Tavanda huş, duvar kaplamalarında marin kayın kullanıldı. Kaplamalarla ilgili ayrıntılı bilgiye ve detaylı video anlatımına “Karavan İç Kaplaması” yazısından ulaşabilirsiniz. Tavan kaplaması Demonte Karavan’ın hediyesiydi. İç kaplamaları da güneş Ahşap Dekorasyon ile birlkite yaptık. Tavan kaplaması dışındaki maliyetlerimiz:

  • Yan kaplamalar 267 TL
  • Mobilya cilası 120 TL

İç kaplamayı toplamda 387 TL’ye halletmiş olduk.


Toplam karavan mobilya maliyeti ne kadar oldu?

Karavan mobilyaları için huş kontra kullandık. Bu malzemeyi kendimiz gidip ithal eden yerden aldığımız için son derece uyguna geldi. Yatak olabilen koltuğumuzu da Demonte Karavan’da özel olarak yaptırdık.

Mobilya yapım aşamasına ilişkin ayrıntılı bilgiye ve videolara “Karavan Mobilya Yapımı” yazısından; koltuğumuz hakkında ayrıntılı video anlatımına da “Karavan için Yatak Seçimi” linkinden ulaşabilirsiniz. Karavan için mobilya yapımı harcamalarımız sırasıyla şöyle:

  • Yatak olabilen koltuk sistemi 3.000 TL
  • Huş kontra 1.500 TL
  • Mobilya cilası 120 TL

Mobilyaların malzemeleri için toplamda 4,620 TL ödedik.


Kaplama ve mobilyalar için işçilik

karavan yapım maliyeti karavan mobilya maliyeti

Mobilyaları yaptığımız Güney Ahşap Dekorasyon çok uzun yıllardan beri aile dostumuz olduğu ve bütün malzemeyi kendimiz temin ettiğimiz için işçilik için oldukça uygun bir ödeme yaptık. Dolayısıyla mobilya yapımında yaptığımız harcama normalin neredeyse yarısına denk geldi. O yüzden onu bu maliyet kalemlerine eklemiyorum.

Mobilya kısmındaki masraflar zaten yapılan dizayna ve kullanılan malzemelere göre epey değişiklik gösterecektir. Ama bizimkine benzer şekilde bir şey yapmak ve benzer malzemeler kullanmak isterseniz bu işi baştan sona Güney Ahşam Dekorasyon’da yaptırdığınızda toplam mobilya maliyetiniz yaklaşık 13-14 bin lira civarında olacaktır. (Bu fiyata ahşap malzeme temini, yan kaplamalar, sarf malzeme, yalıtım ve işçilik dahil.)

Eğer kendileriyle görüşmek ve fiyat almak isterseniz @guneyahsapdekorasyon instagram hesaplarına yazabilirsiniz.


Mutfak bölümünde su tesisatı için yaptığımız harcamalar

Mutfak kısmındaki su tesisatını olabildiğince basit şekilde kurguladık. Bu sebeple bir su deposu edinmedik. Onun yerine temiz su ve pis su için tezgahın altına koyabileceğimiz iki adet bidon kullanmayı tercih ettik. Bu sayede bu kısımdaki maliyetimiz ve iş yükümüz de epey azaldı. Mutfaktaki su tesisatı için harcamalarımız da şöyle;

  • Hidrafor 200 TL
  • Evye 90 TL
  • Musluk 350 TL
  • Borular 10 TL
  • Ocak 100 TL

Mutfak kısmı için yaptığımız harcamalar 750 TL tuttu.

Karavan için mutfak bölümünde kullanılabilecek ürünlerin listesini görmek için buraya tıklayın.


Araç üst donanımı maliyeti | Karavan için tavan sepeti ve merdiven

Karavan yapımı sürecinde aracın dışında çok fazla müdahalede bulunmadık. Sadece araç üstü sepet ve merdiven yaptık. Bu “Karavan için Sepet ve Merdiven” yazısından ulaşabilirsiniz.

Sepet ve merdiven yapımı için toplam 2.500 TL ödedik.


Transporter araç maliyeti | Arabayı ne kadara aldık?

Aracımız 2014 model bir Volkswagen T5. Bu aracı 2019 yılında ikinci el 59.000 TL’ye satın almıştık. (Yıllar sonra yazının bu kısmını okuduğumda yanaklarımdan bir damla göz yaşı süzüldü.)


Karavan yapımı için toplam maliyet ne kadar?

Yukarıda bahsi geçen tüm kalemleri topladığımızda T5 aracımızın karavan dönüşümü için toplam karavan yapım maliyeti 22.421 TLye gelmiş oldu. Sizin de kolaylıkla görebileceğiniz gibi aslında en büyük maliyet kalemleri elektronik donanımdı.

Yaptığımız hesaplara göre bizim kullandığımız elektronik ürünler yerine daha ucuzlarını tercih ederek ve mobilyaları bireysel olarak hallederek yaklaşık 6.000 TL’ye kadar kar edilmesi mümkün. Ancak elektrik aşaması belki de bir karavan için en önemli aşamalardan biri olduğu için buradan edilecek kar uzun vadede daha fazla harcama yapılmasına da sebep olabilir.

Eğer siz de karavanla seyahat etmeyi düşünüyorsanız karavanda konforunuzu artıracak malzemeler için “Karavanda Konforunuzu Artıracak Ürünler” listesini inceleyebilirsiniz.

karavan yapım maliyeti yazın karavanla seyahat

Aracı kullanım şekliniz maliyeti etkiler!

Dünyada tek bir karavan yapım maliyeti yok ve karavan yapım maliyetini etkileyecek onlarca faktör var. Aracınızı devamlı kullanacaksanız yapacağınız harcamayla sadece yazın elektriği, suyu olan kamp alanlarında uyumak için kullanacaksanız yapacağınız harcama arasında dağlar kadar fark olacaktır.

O yüzden öncelikli olarak aracınızla ne yapmak istediğinize karar vermeniz son derece önemli. Ayda sadece bir iki kez kullanacaksanız bizim yaptırdığımız gibi bir koltuğa ihtiyacınız olmayabilir. Ya da elektriği olan yerlerde kullanacaksanız elektrik donanımını listenizden çıkarabilirsiniz. Sadece yazın kullanacağınız bir araç için ısıtıcı kullanmanız gerekmeyecektir. Kısacası, aracınızı ne şekilde kullanacağınız maliyetlerin üzerinde son derece büyük bir rol oynar.

Umarım bu yazı kendi aracınızda yaptırmak istediğiniz şeyleri düşünerek üç aşağı beş yukarı ne kadara mal edebileceğinizi görmenize yardımcı olur. Kalbinizden geçen karavanın bir gün sizi bulmasını diliyorum!


Bu yazıdaki bazı linkler Hepsiburada işbirliği linkleridir. Bu linklere tıklamak size ekstra bir külfet yüklemez. Zaten alacağınız bir şeyi benim linklerimden satın aldığınızda bloguma da ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkürler!

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

24 Yorum

  • Armağan
    9 Haziran 2020, 00:18

    Merhaba Melke,
    Karavanınız cok güzel ve fonksiyonel. Yapım aşamasında ki her bir adımı bu kafar düzenli ve açık şekilde paylaştığın için teşekkür ederim. Bende T4 bir aracı campervan olarak düzenlerken verdiğin bilgilerden bolca yararlanacağım. Sormak istediğim, aracın iç yüksekliği küçük olduğundan açılır tavan tarzı bir şey düşündünüz mü? Ayrıca yazın özellikle temmuz ve ağustos aylarında araç içinde kalırken nasıl bir soğutma sistemi düşünüyorsunuz ?

    CEVAPLA
    • Melke@Armağan
      9 Haziran 2020, 00:45

      Merhaba, yazıların faydalı olmasına gerçekten çok sevindim. Bizim de paylaşırkenki amacımız buydu. Açılır tavan düşündük ama neredeyse arabanın içini yaptırdığımız bütçelerden bahsedilince vazgeçtik. Soğutmak içinse henüz camları kapıları açarak havanın esmesini ummak dışında bir planımız yok. 🙂

      CEVAPLA
  • Muhammed Said Özer
    9 Haziran 2020, 16:38

    Yaptığınız iç düzenlemeleri ruhsata işletmeniz gerekiyor mu? Kullandığınız aracın yıllık muayenesi var ve ruhsatlandırılmamış değişiklikler problem çıkarabilir mi?? Merak ediyorum

    CEVAPLA
    • Melke@Muhammed Said Özer
      10 Haziran 2020, 11:50

      Merhaba, karavan ruhsatı almamız gerekiyor bu şekilde kullanmak için. Ama biz henüz almadık. Yıllık muayeneden geçebilmek için ya karavan ruhsatı almak gerekiyor ya da aracın mutfak kısımlarının sökülerek ruhsattakine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Ruhsat işlemleriyle ilgili detayları bu yazıda yazmıştım. Merak ederseniz buradan göz atabilirsiniz. https://melkeontheroad.com/karavan-ruhsati-islemleri-ve-maliyeti.html

      CEVAPLA
  • Armağan
    9 Haziran 2020, 20:10

    Antalya da yasayan birisi olarak bunun yeterli olmayacağı endişesindeyim fakat tecrübelerinizi paylaşacağınızı umut ediyorum. Şimdiden iyi geziler.

    CEVAPLA
  • harun
    19 Haziran 2020, 11:22

    çok faydalı bilgiler.çok teşekkürler güzel insanlar:)

    CEVAPLA
  • Nuri Arslan
    8 Temmuz 2020, 01:20

    Merhaba Melike,

    caravan yapdirmak istiyorum. caravan aldim biraz arzali. tavsiye edebilecen biri varmi. email veya telefon/whatsapp iyi olurdu.

    tesekürler.

    selamlar
    Nuri

    CEVAPLA
    • Melke@Nuri Arslan
      10 Temmuz 2020, 14:38

      Merhaba, bizim birlikte çalıştığımız Demonte Karavan ve Güney Ahşap Dekorasyon ile sosyal medya üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Yardımcı olacaklardır. Umarım en kısa zamanda arızayı düzeltip karavanınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Sevgiler.

      CEVAPLA

Yeni Yazılar

Kategoriler